Total Lockdown: Orang ramai diingat jangan buat pembelian panik

Orang ramai dinasihatkan supaya tidak melakukan pembelian panik susulan pelaksanaan ‘Total Lockdown’ Fasa Pertama sektor sosial dan ekonomi bermula Selasa ini.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) melalui hantaran dalam Facebook, hari ini, memberi jaminan bahawa bekalan barang keperluan adalah mencukupi.

“Bertenang, jangan panik. Patuhilah SOP. Elakkan pembelian panik, bekalan barang keperluan tetap boleh dibeli dan dijamin mencukupi,” kata KPDNHEP.

Kenyataan itu mengingatkan kesan pembelian panik akan menyebabkan bekalan makanan, keperluan harian dan penjagaan kesihatan tidak akan mencukupi.

Katanya, harga runcit pengguna juga akan naik secara tidak munasabah selain ada peniaga tidak beretika akan mengenakan pembelian bersyarat.

“Peniaga tidak beretika boleh mengambil kesempatan mengambil untung berlebihan,” kata KPDNHEP.

Sementara itu, tinjauan Agenda Daily di sekitar Ulu Kelang mendapati orang ramai mengambil kesempatan cuti hujung minggu untuk ‘menyerbu’ beberapa pusat beli-belah bagi mendapatkan barangan keperluan harian.

Keadaan sama juga dilaporkan berlaku di seluruh negara, malah sejak jam 9 pagi tadi lagi sebelum pasar raya dibuka, orang ramai sudah kelihatan beratur panjang untuk membeli barang keperluan.

Semalam, kerajaan mengumumkan penutupan penuh sektor sosial dan ekonomi hingga 14 Jun depan untuk Fasa Pertama di seluruh negara.

Sepanjang tempoh itu, semua sektor tidak dibenarkan beroperasi, kecuali sektor ekonomi dan perkhidmatan perlu yang akan disenaraikan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).

BERITA BERKAIT
POPULAR