Tindakan pantas tangani pandemik bolehkan kehidupan kembali normal

Tindakan pantas kerajaan menangani pandemik Covid-19, termasuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) serta program imunisasi, membolehkan seluruh sektor kehidupan dibuka semula.

Bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengetuai kerajaan pada peringkat awal pandemik itu bersyukur kerana hasil usaha gigih kerajaan ketika itu, kini rakyat dapat menjalani kehidupan biasa.

Ini adalah hasil tindakan pantas dan drastik Kerajaan ketika itu memperkenalkan program imunisasi besar-besaran kepada rakyat jelata yang menyaksikan hampir kesemua populasi dewasa sudah menerima dos lengkap vaksinasi masing-masing.

“Keadaan ini membolehkan seluruh sektor kehidupan dibuka sepenuhnya seperti sediakala,” Dalam perutusan sempena Hari Nuzul al-Quran kepada seluruh umat Islam, malam ini.

Katanya, rakyat seharusnya berasa beruntung kerana pada tahun ini dapat melaksanakan pelbagai aktiviti berkaitan sambutan Nuzul al-Quran sebagaimana biasa seperti majlis tadarus dan tadabur serta majlis khatam al-Quran secara beramai-ramai di masjid atau di surau.

“Alhamdulillah, saya difahamkan hampir kesemua masjid dan surau di negara ini menganjurkan majlis seperti ini.

“Keadaan ini berbeza ketika negara berada dalam tempoh pelaksanaan PKP akibat pandemik Covid-19 dua tahun lalu yang mana semua majlis sedemikian hanya boleh diadakan di rumah masing-masing,” katanya¬†yang juga Pengerusi Majlis Pemulihan Negara.

Justeru, Muhyiddin mengajak umat Islam menggunakan peluang yang ada untuk melipatgandakan amalan yang dituntut seperti solat fardu berjemaah, solat tarawih, qiamullail di masjid atau surau serta bersedekah terutama kepada golongan yang memerlukan.

“Selain menghayati dan mengambil iktibar daripada peristiwa Nuzul al-Quran ini, marilah kita sama-sama memanfaatkannya dalam kehidupan seharian. Semoga kita memperoleh keberkatan daripadanya.

“Saya juga berdoa semoga kita semua diberi kesihatan dan dipermudahkan Allah untuk menunaikan ibadah sepanjang Ramadan ini, insya-Allah. Selamat menyambut Hari Nuzul al-Quran 1443H,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR