Tindakan lebih agresif perlu untuk pulihkan Tasik Chini

August 1, 2022 · Isu semasa

Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini, menitahkan kerajaan Pahang untuk bertindak lebih agresif dalam memulihkan Tasik Chini di sini, agar kegemilangannya dapat dikembalikan semula.

Tengku Hassanal bertitah baginda menyokong langkah moratorium yang telah dilaksanakan kerajaan negeri di kawasan tasik tersebut, dan mahu supaya pajakan lombong yang telah tamat tempohnya perlu dihijaukan semula dalam masa terdekat, lapor Bernama.

“Usaha memulihkan Tasik Chini perlu dimainkan semua pihak, bukan sahaja kerajaan saya, malah pelombong dan pelesen sedia ada juga perlu memberikan komitmen dan turut sama dalam menjayakan usaha ini.

“Saya mahu kegemilangan Tasik Chini dikembalikan semula dengan peranan asalnya yang memanfaatkan penduduk sekitar malah fungsi semula jadinya sebagai biosfera akan kekal lestari,” titah baginda pada Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran dan Pingat Pahang sempena Memuliakan Ulang Tahun Hari Keputeraan Ke-63 Sultan Pahang di Istana Abu Bakar di sini hari ini.

Turut berangkat ke istiadat itu ialah kerabat Diraja Pahang dan pentadbiran negeri yang diketuai Menteri Besar Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail. Seramai 99 penerima menerima darjah kebesaran dan pingat pada hari ini.

Menerusi Titah Diraja itu, Tengku Hassanal juga menekankan isu pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar termasuk meningkatkan populasi Harimau Malaya khususnya di Pahang, yang sejajar dengan ikrar baginda untuk memulihara spesies tersebut yang kini diancam kepupusan.

Tegas Tengku Hassanal, agensi dan badan penguatkuasaan seharusnya memainkan peranan secara serius dalam isu alam sekitar seperti mengadakan rondaan serta pemantauan lebih kerap kerana akta dan enakmen sedia ada yang berkaitan akan sia-sia jika tiada penguatkuasaan yang tegas.

“Saya tidak mahu lagi melihat kejadian seperti memasuki hutan tanpa kebenaran, kecurian hasil hutan termasuk balak, aktiviti pemburuan haram dan menangkap ikan terlarang dengan bom, racun atau renjatan elektrik.

“Tiada istilah terlepas pandang terhadap penjenayah alam sekitar. Semua pihak tanpa mengira darjat dan kedudukan perlu akur dan patuh kepada undang-undang sama ada ahli kerabat, ahli Yang Berhormat, ahli politik, ketua jabatan, penjawat awam mahupun rakyat,” titah baginda.

Tengku Hassanal juga bertitah baginda akan turun padang secara mengejut untuk meninjau sendiri keadaan di negeri ini, antaranya bagi memastikan segala bantuan yang harus diterima rakyat sampai segera tanpa birokrasi rumit.

Dalam keadaan begitu, Tengku Hassanal bertitah baginda enggan melihat atau disembah maklum terdapat jalan yang baru dibaiki, atap bocor yang baru dibaiki mahupun bantuan kepada fakir miskin disampaikan sehari sebelum ketiban baginda ke lokasi terlibat.

Pada titah itu, Tengku Hassanal juga memaklumkan bahawa Sultan Pahang telah berkenan mengurniakan gelaran Tengku Panglima Perang kepada adinda baginda Tengku Ahmad Ismail Mu’adzam Shah Al-Sultan Abdullah berkuat kuasa hari ini.

Kepada penerima darjah kebesaran dan pingat Pahang, Tengku Hassanal mengingatkan mereka agar tidak menjadikan kurniaan itu sebagai modal bersikap sombong, riak dan angkuh sebaliknya menjadikan ia sebagai pendorong untuk berbakti dan memberi sumbangan kepada rakyat yang memerlukan.

Berita berkaitan
Mangsa banjir di empat negeri kini 12,000 ditempatkan di PPS
January 27, 2023· Isu semasa
Jumlah mangsa banjir meningkat, keadaan bertambah buruk di tiga negeri
January 26, 2023· Isu semasa
Mangsa banjir di empat negeri masih menunggu kerajaan umum bantuan
December 17, 2022· Isu semasa
MB Pahang pun sudah jadi macam Zahid, kuat menipu sekarang: Saifuddin
December 2, 2022· Politik
Popular
Formula baharu Rafizi, perluas model pekerja sambilan bagi pengusaha restoran
January 27, 2023
Kos tunai haji 2023 naik RM31,000
January 16, 2023
Strategi hadapi krisis ekonomi 2023
January 28, 2023
Pemimpin PAS dan Bersatu berkumpul di depan Kedutaan Sweden, tiada pemimpin UMNO
January 27, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Strategi hadapi krisis ekonomi 2023
7 jam lalu · Isu semasa
Formula baharu Rafizi, perluas model pekerja sambilan bagi pengusaha restoran
17 jam lalu · Isu semasa
Kes 1MDB: Saksi mengaku gagal kendali akaun Najib
22 jam lalu · Isu semasa
Pemimpin PAS dan Bersatu berkumpul di depan Kedutaan Sweden, tiada pemimpin UMNO
23 jam lalu · Isu semasa
Kes bunuh pengawal keselamatan, tertuduh dijatuhi hukuman mati
23 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Ustaz Ahmad di majlis kutipan dana PRN Pas Kedah
11 jam lalu
[VIDEO] Noh Omar boleh rayu lagi walaupun sabotaj 16 kali, kata Megat Zulkarnain
11 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok