Tindakan lebih agresif perlu untuk pulihkan Tasik Chini

August 1, 2022 · Isu semasa

Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini, menitahkan kerajaan Pahang untuk bertindak lebih agresif dalam memulihkan Tasik Chini di sini, agar kegemilangannya dapat dikembalikan semula.

Tengku Hassanal bertitah baginda menyokong langkah moratorium yang telah dilaksanakan kerajaan negeri di kawasan tasik tersebut, dan mahu supaya pajakan lombong yang telah tamat tempohnya perlu dihijaukan semula dalam masa terdekat, lapor Bernama.

“Usaha memulihkan Tasik Chini perlu dimainkan semua pihak, bukan sahaja kerajaan saya, malah pelombong dan pelesen sedia ada juga perlu memberikan komitmen dan turut sama dalam menjayakan usaha ini.

“Saya mahu kegemilangan Tasik Chini dikembalikan semula dengan peranan asalnya yang memanfaatkan penduduk sekitar malah fungsi semula jadinya sebagai biosfera akan kekal lestari,” titah baginda pada Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran dan Pingat Pahang sempena Memuliakan Ulang Tahun Hari Keputeraan Ke-63 Sultan Pahang di Istana Abu Bakar di sini hari ini.

Turut berangkat ke istiadat itu ialah kerabat Diraja Pahang dan pentadbiran negeri yang diketuai Menteri Besar Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail. Seramai 99 penerima menerima darjah kebesaran dan pingat pada hari ini.

Menerusi Titah Diraja itu, Tengku Hassanal juga menekankan isu pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar termasuk meningkatkan populasi Harimau Malaya khususnya di Pahang, yang sejajar dengan ikrar baginda untuk memulihara spesies tersebut yang kini diancam kepupusan.

Tegas Tengku Hassanal, agensi dan badan penguatkuasaan seharusnya memainkan peranan secara serius dalam isu alam sekitar seperti mengadakan rondaan serta pemantauan lebih kerap kerana akta dan enakmen sedia ada yang berkaitan akan sia-sia jika tiada penguatkuasaan yang tegas.

“Saya tidak mahu lagi melihat kejadian seperti memasuki hutan tanpa kebenaran, kecurian hasil hutan termasuk balak, aktiviti pemburuan haram dan menangkap ikan terlarang dengan bom, racun atau renjatan elektrik.

“Tiada istilah terlepas pandang terhadap penjenayah alam sekitar. Semua pihak tanpa mengira darjat dan kedudukan perlu akur dan patuh kepada undang-undang sama ada ahli kerabat, ahli Yang Berhormat, ahli politik, ketua jabatan, penjawat awam mahupun rakyat,” titah baginda.

Tengku Hassanal juga bertitah baginda akan turun padang secara mengejut untuk meninjau sendiri keadaan di negeri ini, antaranya bagi memastikan segala bantuan yang harus diterima rakyat sampai segera tanpa birokrasi rumit.

Dalam keadaan begitu, Tengku Hassanal bertitah baginda enggan melihat atau disembah maklum terdapat jalan yang baru dibaiki, atap bocor yang baru dibaiki mahupun bantuan kepada fakir miskin disampaikan sehari sebelum ketiban baginda ke lokasi terlibat.

Pada titah itu, Tengku Hassanal juga memaklumkan bahawa Sultan Pahang telah berkenan mengurniakan gelaran Tengku Panglima Perang kepada adinda baginda Tengku Ahmad Ismail Mu’adzam Shah Al-Sultan Abdullah berkuat kuasa hari ini.

Kepada penerima darjah kebesaran dan pingat Pahang, Tengku Hassanal mengingatkan mereka agar tidak menjadikan kurniaan itu sebagai modal bersikap sombong, riak dan angkuh sebaliknya menjadikan ia sebagai pendorong untuk berbakti dan memberi sumbangan kepada rakyat yang memerlukan.

Berita berkaitan
Kebakaran hutan di barat laut Sepanyol musnahkan lebih 4,000 hektar kawasan
August 8, 2022· Dunia
Tiada lagi kelulusan perlombongan di Tasik Chini, kata Takiyuddin
August 4, 2022· Isu semasa
PAS masih belum tutup ruang untuk penyatuan ummah
August 1, 2022· Politik
Mat Kilau dinobat Tokoh Maal Hijrah Pahang
July 30, 2022· Isu semasa
Popular
Permohonan Najib ‘cacat, pentingkan diri sendiri’, kata pendakwaan
August 15, 2022
Perbicaraan Najib wajar ditangguh sehingga siasatan Nazlan selesai: Hisyam Teh
August 15, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Tak adil dakwa laporan LCS fitnah hanya kerana Pengerusi PAC dari DAP
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kejatuhan harga minyak, kadar faedah China jejas nilai ringgit
25 minit lalu · Isu semasa
Dewan Negara lulus empat RUU
2 jam lalu · Isu semasa
Bursa Malaysia ditutup rendah
2 jam lalu · Isu semasa
KKM mohon lebih banyak dana penjagaan kesihatan awam
2 jam lalu · Isu semasa
Skandal kapal tak siap: Bekas pegawai tinggi BNS didakwa esok
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
7 jam lalu
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok