Tiga negeri beralih fasa PPN, sektor pelancongan dibuka semula

Tiga negeri – Negeri Sembilan, Pahang dan Johor – beralih fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) berkuat kuasa Jumaat ini, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik hari ini bersetuju Negeri Sembilan beralih daripada Fasa 3 kepada Fasa 4, Pahang (Fasa 2 ke Fasa 3), dan Johor (Fasa 1 ke Fasa 2).

“Peralihan fasa ini mengikut garis panduan yang ditetapkan PPN dengan mengambil kira kemasukan ke hospital bagi kes bergejala, penggunaan katil unit rawatan rapi (ICU) serta peratusan lengkap divaksinasi.

“Keputusan ini juga dilakukan berdasarkan penilaian risiko semasa yang dibuat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Perdana Menteri, prosedur operasi standard (SOP) bagi negeri-negeri yang memasuki Fasa 2, 3 dan 4 adalah sama dengan yang pernah dikeluarkan sebelum ini.

Antara ketetapan lain yang diputuskan mesyuarat itu hari ini ialah:

1. Kedai runcit, mini market, restoran, stesen minyak dan kedai serbaneka dibenar beroperasi dari jam 6 pagi hingga 12 malam berkuat kuasa 23 September 2021;

2. Membenarkan pembukaan pusat-pusat pelancongan, pulau dan kawasan pelancongan berserta aktiviti rentas negeri dibenarkan dengan syarat mencapai 90 peratus kadar vaksinasi dewasa berdasarkan data dan analisis yang telah dibuat oleh KKM;

3. Operasi perniagaan spa, pusat kesihatan (wellness), dan urut kesihatan dibenarkan kepada pengunjung dan operator yang telah menerima dos lengkap vaksin bermula 1 Oktober 2021;

4. Pusat/premis/produk pelancongan seperti zoo, perladangan, akuarium, snorkeling, selam skuba, pelancongan memancing dan taman rimba, dibenarkan beroperasi di semua fasa PPN berkuat kuasa 1 Oktober 2021 dengan semua pengusaha/operator dan pelawat/pengunjung lengkap divaksin;

5. Kehadiran pekerja bagi setiap perniagaan yang dibenarkan beroperasi adalah pada kapasiti 100 peratus dengan syarat majikan dan semua pekerja lengkap divaksin; dan

6. Warga asing yang tiba di pintu masuk antarabangsa perlu menanggung kos ujian RT-PCR di pintu masuk negara, manakala bagi warganegara adalah percuma.

Perdana menteri berharap kelonggaran yang diberikan itu dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh rakyat dengan menjaga disiplin dan bertanggungjawab.

“Patuhi setiap SOP yang ditetapkan, pakai pelitup muka, amalkan penjarakan fizikal dan sentiasa menjaga kebersihan dan keselamatan diri,” kata Perdana Menteri.

BERITA BERKAIT
POPULAR