Tiga mangsa tanah runtuh ditemui, dua maut, dua masih dicari

Dua lagi mangsa kejadian tanah runtuh di Jalan Teratai 1.2J Taman Mega Jaya di Ampang, Selangor, petang semalam yang dipercayai masih tertimbus belum dijumpai hingga lewat malam tadi.

Kedua-duanya dipercayai seorang penghuni sebuah rumah dan seorang pekerja syarikat Pengurusan Air Selangor (Air Selangor) dikenali sebagai A Mahendran, 37, dipercayai masih tertimbus.

Sebelum itu, pasukan bomba dan penyelamat menjumpai tiga mangsa yang terperangkap setelah dua buah rumah tertimbus akibat tanah runtuh setelah hujan lebat kira-kira jam 6 petang semalam.

Pasukan pencari dan penyelamat dilapor menemukan mangsa pertama jam 6.54 petang semalam membabitkan lelaki warga emas yang hanya mengalami cedera ringan.

Mangsa kedua yang juga isteri kepada mangsa pertama pula dikeluarkan jam 9.10 malam. Bagaimanapun wanita warga emas itu disahkan sudah meninggal dunia.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak berkata mangsa ketiga seorang lelaki dibawa keluar jam 10.58 malam tadi.

“Mangsa ditemui pasukan penyelamat di kawasan luar rumah pertama yang musnah akibat tanah runtuh, dan disahkan meninggal dunia oleh pegawai perubatan,” katanya pada sidang akhbar di lokasi kejadian tengah malam tadi.

Dalam kejadian petang semalam, tanah runtuh menyebabkan 15 kediaman terjejas dengan dua daripadanya tertimbus sepenuhnya, selain menjejaskan 10 kenderaan.

Operasi mencari dan menyelamat membabitkan lebih 100 pegawai dan anggota JBPM Selangor, selain Polis Diraja Malaysia (PDRM), anggota Rela, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ).

“Kami turut menyarankan penduduk di kawasan berhampiran lokasi kejadian untuk berpindah ke pusat pemindahan sementara (PPS) di Taman Mega Jaya, demi keselamatan mereka,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR