Tiga juta ahli pandang sepi petisyen UMNO mohon Agong ampun Najib

August 29, 2022 · Isu semasa

Petisyen ‘Solidariti Pengampunan Diraja Untuk Najib Razak’ yang digerakkan UMNO sejak tiga hari lalu masih tidak mendapat sambutan daripada tiga juta ahli parti itu, walaupun perintah dikeluarkan kepada mereka untuk menandatanganinya.

Sehingga jam 9.30 pagi ini, hanya 12,244 penyokong yang dipercayai anggota UMNO dan parti komponen Barisan Nasional (BN) menandatangani petisyen yang dimulakan BN Selangor.

Sabtu lalu, ketika majlis Taklimat Khas Presiden, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengarahkan ahli parti itu supaya menyokong petisyen pengampunan terhadap Najib, walaupun bekas Perdana Menteri itu baharu sahaja menjalani hukuman penjara bermula 23 Ogos lalu.

“Kita mesti bersedia memberi sokongan kepada kempen petisyen pengampunan kepada Najib,” kata Zahid.

Antara lain petisyen itu mendakwa Najib secara terpilih telah didapati bersalah oleh Mahkamah Persekutuan yang jelas kecacatan dan selektif sejak kes ini mula dibawa pada 2018.

“Kecacatan yang jelas kelihatan tangan-tangan ghaib mengawal bermula daripada Hakim Mahkamah Tinggi yang secara merit sepatutnya menarik diri daripada menghakimi kes ini namun beliau bertindak balas dengan menghukum salah Najib,” dakwa petisyen itu.

Petisyen itu turut dilihat menyerang institusi kehakiman negara apabila mendakwa penghakiman yang dilakukan adalah berat sebelah.

Namun di sebalik petisyen digerakkan BN dan UMNO itu, satu lagi petisyen memohon Agong tidak mengampunkan Najib turut dilancarkan lebih awal pada 24 Ogos, sehari selepas Najib dihantar ke Penjara Kajang.

Sehingga jam 9.30 pagi ini, 111,482 orang telah menandatangani petisyen berkenaan yang digerakkan oleh Gabungan Pilihan Raya Bersih dan dan Adil – badan pemantau pilihan raya.

Petisyen itu memohon Yang di-Pertuan Agong tidak menggunakan kuasa untuk memberi pengampunan kepada Najib kerana jenayah terhadap kepentingan rakyat Malaysia sekalian.

“Sebagai rakyat, patik-patik sekalian berasa sengsara dengan kesan korupsi oleh mereka yang diberi mandat membangun negara ini tetapi sebaliknya memenuhkan tembolok sendiri dengan kekayaan negara.

“Walaupun mungkin Najib tidak malu dengan perbuatannya, patik-patik sekalian rakyat terpaksa hidup menahan malu kerana negara terpalit sebagai kes kleptokrasi terbesar di dunia.

“Ampun Tuanku, bimbinglah patik-patik sekalian agar dapat mengangkat semula kepala dan bangga sebagai rakyat Malaysia yang melawan rasuah dan salah guna kuasa,” demikian antara petikan dalam petisyen berkenaan.

Pada 23 Ogos lalu, Malaysia mencipta sejarah apabila Najib menjadi bekas Perdana Menteri pertama yang menjalani hukuman penjara kerana kesalahan jenayah.

Najib gagal dalam rayuan terakhirnya terhadap sabitan bersalah Mahkamah Tinggi dalam kes SRC International, yang menyaksikan Mahkamah Persekutuan memerintahkan dia menjalani hukuman 12 tahun berkuat kuasa serta-merta. Dia juga didenda RM210 juta.

Dia didapati bersalah atas satu pertuduhan salah guna kuasa, tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram.

Sebelum ini, pemimpin tertinggi yang menjalani hukuman penjara ialah bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, bekas menteri Kabinet (Datuk Mokhtar Hashim), dan bekas Menteri Besar Selangor Allahyarham Datuk Seri Harun Idris, dan Khir Toyo, serta bekas Presiden MCS Tan Koon Swan.

Berita berkaitan
Kutipan dana Jamal untuk bayar kes saman fitnah cecah RM300,000
5 jam lalu· Politik
Mangsa banjir di Johor naik 222 orang, banyak kampung Parlimen Mat Maslan terjejas
8 jam lalu· Isu semasa
RM2.08 bilion masuk akaun Najib dalam dua bulan, kata saksi
8 jam lalu· Isu semasa
Tak pernah bincang Zahid jadi calon PM, kata Naib Presiden UMNO
8 jam lalu· Politik
Popular
Pendakwaan kemuka rayuan pembebasan Zahid: Laporan
September 26, 2022
Mangsa banjir di Johor naik 222 orang, banyak kampung Parlimen Mat Maslan terjejas
September 26, 2022
Pengurus bank sahkan lebih RM90 juta masuk akaun peribadi Najib
September 26, 2022
Dakwaan murid hampir diculik: Polis Perak tubuh pasukan khas siasatan
September 26, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pendakwaan kemuka rayuan pembebasan Zahid: Laporan
9 jam lalu · Isu semasa
Bursa Malaysia ditutup rendah
9 jam lalu · Isu semasa
PAC siasat kelewatan projek 3 kapal OPV, kontrak diberi sejak zaman BN
9 jam lalu · Isu semasa
Dakwaan murid hampir diculik: Polis Perak tubuh pasukan khas siasatan
10 jam lalu · Isu semasa
Jenayah siber: 12,092 kes, RM414.8 juta hilang dari Januari-Julai 2022
11 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sambutan ulang tahun ke-6 Bersatu meriah, agih bantuan makanan
7 jam lalu
[VIDEO] Penganalisis ramal OPR naik lagi November depan
11 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok