Tiga hakim Mahkamah Tinggi benar Najib pinda tarikh serah pasport

Tiga hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan permohonan Datuk Seri Najib Razak meminda tarikh pelepasan dan pemulangan pasportnya buat sementara bagi membolehkannya melawat anaknya, Nooryana Najwa yang bakal melahirkan anak kedua di Singapura bulan depan.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan, Datuk Collin Lawrence Sequerah dan Datuk Muhammad Jamil Hussin membenarkan permohonannya yang diwakili peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, meminda tarikh kepada 25 Oktober hingga 6 Disember ini.

Sebelum ini, Mahkamah Rayuan membenarkan bekas Perdana Menteri itu mendapatkan pasportnya daripada 20 Oktober lalu dan dipulangkan semula pada 22 November ini.

Bagaimanapun, Najib memohon meminda tarikh berkenaan kerana beliau terpaksa menangguhkan perjalanan ke Singapura bagi membantu jentera UMNO menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka yang dijadualkan berlangsung 20 November ini.

Ini kerana Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada ketika itu akan berangkat ke Jerman bagi mendapatkan rawatan sakit belakangnya.

Menurut Najib, beliau diamanahkan dengan tanggungjawab untuk memastikan parti bertindak dengan teratur dan sewajarnya ketika ketiadaan Ahmad Zahid.

Permohonan Najib meminda tarikh penyerahan pasport dibuat kepada tiga hakim berkenaan yang mengendalikan tiga pertuduhan jenayah berasingan yang dihadapinya sebelum ini.

Di hadapan Hakim Mohamed Zaini, Najib menghadapi pertuduhan terlibat dalam kes pindaan Laporan Akhir Pengauditan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bersama-sama bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy.

Najib, 68, didakwa menggunakan kedudukannya untuk mengarahkan pindaan dilakukan terhadap laporan akhir audit 1MDB sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk mengelakkan sebarang tindakan diambil terhadapnya.

Perbicaraan kes itu bersambung pada 29 Oktober hingga 30 November ini namun akan dijadual semula kerana Najib berada di Singapura.

Sementara itu, Najib juga menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya bagi mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama, dihadapan Hakim Sequerah.

Di hadapan Hakim Muhammad Jamil, Najib menghadapi enam pertuduhan pecah amanah ke atas harta kerajaan Malaysia berjumlah RM6.6 bilion berkaitan bayaran kepada International Petroleum Investment Company (IPIC), bersama bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah.

Mereka dituduh melakukan kesemua kesalahan itu di Kompleks Kementerian Kewangan Malaysia di Putrajaya antara 21 Disember 2016 dan 18 Disember 2017, mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan serta boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

BERITA BERKAIT
POPULAR