Tiga hakim Mahkamah Tinggi benar Najib pinda tarikh serah pasport

October 26, 2021 · Isu semasa

Tiga hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan permohonan Datuk Seri Najib Razak meminda tarikh pelepasan dan pemulangan pasportnya buat sementara bagi membolehkannya melawat anaknya, Nooryana Najwa yang bakal melahirkan anak kedua di Singapura bulan depan.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan, Datuk Collin Lawrence Sequerah dan Datuk Muhammad Jamil Hussin membenarkan permohonannya yang diwakili peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, meminda tarikh kepada 25 Oktober hingga 6 Disember ini.

Sebelum ini, Mahkamah Rayuan membenarkan bekas Perdana Menteri itu mendapatkan pasportnya daripada 20 Oktober lalu dan dipulangkan semula pada 22 November ini.

Bagaimanapun, Najib memohon meminda tarikh berkenaan kerana beliau terpaksa menangguhkan perjalanan ke Singapura bagi membantu jentera UMNO menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka yang dijadualkan berlangsung 20 November ini.

Ini kerana Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada ketika itu akan berangkat ke Jerman bagi mendapatkan rawatan sakit belakangnya.

Menurut Najib, beliau diamanahkan dengan tanggungjawab untuk memastikan parti bertindak dengan teratur dan sewajarnya ketika ketiadaan Ahmad Zahid.

Permohonan Najib meminda tarikh penyerahan pasport dibuat kepada tiga hakim berkenaan yang mengendalikan tiga pertuduhan jenayah berasingan yang dihadapinya sebelum ini.

Di hadapan Hakim Mohamed Zaini, Najib menghadapi pertuduhan terlibat dalam kes pindaan Laporan Akhir Pengauditan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bersama-sama bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy.

Najib, 68, didakwa menggunakan kedudukannya untuk mengarahkan pindaan dilakukan terhadap laporan akhir audit 1MDB sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk mengelakkan sebarang tindakan diambil terhadapnya.

Perbicaraan kes itu bersambung pada 29 Oktober hingga 30 November ini namun akan dijadual semula kerana Najib berada di Singapura.

Sementara itu, Najib juga menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya bagi mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama, dihadapan Hakim Sequerah.

Di hadapan Hakim Muhammad Jamil, Najib menghadapi enam pertuduhan pecah amanah ke atas harta kerajaan Malaysia berjumlah RM6.6 bilion berkaitan bayaran kepada International Petroleum Investment Company (IPIC), bersama bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah.

Mereka dituduh melakukan kesemua kesalahan itu di Kompleks Kementerian Kewangan Malaysia di Putrajaya antara 21 Disember 2016 dan 18 Disember 2017, mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan serta boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Berita berkaitan
Firma peguam Najib nafi tarik diri jika perbicaraan rayuan SRC diteruskan
1 jam lalu· Politik
Tindakan Najib, Arul pinda laporan audit 1MDB adalah perbuatan jenayah, kata saksi
2 jam lalu· Isu semasa
Pengurus bank sahkan RM1 juta diterima Sharir daripada Najib
21 jam lalu· Isu semasa
Peguam Najib tak sihat, rayuan dapatkan dokumen bank AS dan Zeti ditangguh
23 jam lalu· Isu semasa
Popular
Rayuan terakhir: Adakah Najib sedang guna strategi baharu?
August 12, 2022
Parti liar Janda Baik: Datuk Seri, warga emas antara 25 ditahan
August 11, 2022
Bank ambil serius kes iPay88 alami ‘insiden keselamatan siber’
August 11, 2022
Siapa ‘jerung’ di belakang skandal kapal tempur: Rafizi tanya Najib
August 11, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ekonomi negara tumbuh lebih kukuh 8.9 peratus pada suku kedua: BNM
2 jam lalu · Isu semasa
BNM jamin pelanggaran data iPay88 tidak libat kelemahan sistem bank
3 jam lalu · Isu semasa
Tubuh RCI siasat pelanggaran data setelah iPay88 alami ‘insiden’
3 jam lalu · Isu semasa
Ringgit rendah berbanding dolar AS
5 jam lalu · Isu semasa
Aktiviti pengambilan untung punca Bursa Malaysia dibuka rendah
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok