Tiga faktor perlu diambil kira sebelum adakan PRU-15: Khairy

June 2, 2022 · Isu semasa

Menteri Kesihatan Malaysia Khairy Jamaluddin memberitahu pemberita di Singapura bahawa Malaysia perlu mempertimbangkan tiga faktor utama sebelum mengadakan pilihan raya umum, sambil menyatakan tarikh mengadakannya adalah prerogatif perdana menteri.

Tiga faktor yang beliau senaraikan ialah kesediaan negara dari segi kesihatan awam, momentum pemulihan ekonomi dan pertimbangan politik.

Menurutnya Malaysia perlu melihat “keseluruhan konteks” pemulihan pandemik Covid-19 sebelum mengadakan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Khairy menjawab soalan pemberita semasa lawatan empat harinya ke Singapura sejak 31 Mei, di mana beliau ditanya sama ada Malaysia bersedia, dari segi kesihatan awam, untuk mengadakan PRU.

Beliau berkata Malaysia telah mengadakan tiga pilihan raya negeri baru-baru ini – Johor, Sarawak dan Melaka – dan “tiada peningkatan yang sepadan dalam bilangan kes Covid-19” disebabkan oleh pilihan raya.

Bagaimanapun, beliau memberi amaran bahawa Malaysia juga harus mempertimbangkan faktor seperti ekonomi dan mata pencarian rakyat apabila membuat keputusan sama ada untuk mengadakan PRU.

“Kita perlu melihat kepada varian baharu… untuk mengetahui gelombang jangkitan. Buat masa ini semuanya ok, tetapi saya perlu yakin bahawa situasi ini boleh dikekalkan,” katanya menjelaskan faktor kesihatan awam.

“Apa yang saya cuba katakan ialah setakat kesihatan awam, kita boleh membuat persediaan untuk pilihan raya. Tetapi pada masa sama, saya tidak fikir seseorang boleh melihat kesihatan awam sahaja. Kita perlu melihat keseluruhan konteks pemulihan di Malaysia.

“Malaysia baru pulih, bukan sahaja (dari segi) kesihatan awam, tetapi juga ekonomi dan mata pencarian rakyat. Jadi walaupun kita berhadapan dengan persekitaran inflasi sekarang, apa yang kita ingin lakukan ialah memastikan ada angin dalam layar pemulihan terlebih dahulu, sebelum kita fikir masa yang sesuai untuk PRU,” katanya.

Mengenai pemulihan ekonomi, Khairy mengakui bahawa Malaysia sedang berhadapan dengan beberapa tekanan inflasi tetapi beliau yakin negara akan dapat mengatasinya kerana ia mengeluarkan minyak.

“Malaysia bertuah dalam erti kata kita adalah negara pengeluar minyak. Kami mempunyai minyak sawit. Jadi kita mempunyai beberapa enjin pertumbuhan yang mendorong ekonomi ke hadapan. Kami mahu mendapatkan momentum di sana,” kata Encik Khairy.

Mengenai kesiapsiagaan Barisan Nasional (BN), Khairy berkata bahawa adalah penting untuk memastikan jentera gabungan itu disediakan “dengan sumber yang betul” dan “jadual calon yang tepat untuk bertanding”.

“Ia bukan pilihan raya negeri, ini pilihan raya umum. Ini serius. Dan saya rasa PM amat sedar bahawa kita memerlukan masa untuk mempersiapkan diri, baik negara mahupun parti,” kata. – Agensi

Berita berkaitan
Ku Li jangka nilai ringgit jatuh lagi, gesa kerajaan campur tangan
3 jam lalu· Isu semasa
Malaysia bukan di planet lain, isu kos sara hidup berlaku seluruh dunia: PM
10 jam lalu· Isu semasa
PH tak desak PRU-15 disegerakan walaupun tamat MoU 31 Julai
10 jam lalu· Politik
BN perlu agresif dekati pengundi atas pagar, kata Mat Maslan
11 jam lalu· Politik
Popular
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
July 2, 2022
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
July 2, 2022
Enjin bot rosak: 10 pemancing, 3 kru selamat
July 2, 2022
Ku Li jangka nilai ringgit jatuh lagi, gesa kerajaan campur tangan
July 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
9 jam lalu · Isu semasa
Bekalan minyak masa peket pulih dalam masa terdekat
11 jam lalu · Isu semasa
Segerakan penubuhan Majlis Pemulihan Negeri bantu rakyat susah
11 jam lalu · Isu semasa
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
12 jam lalu · Isu semasa
Enjin bot rosak: 10 pemancing, 3 kru selamat
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok