Tidak masuk akal Anwar sekat pembangunan Kedah

March 4, 2023 · Isu semasa

Tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengetepikan pembangunan di Kedah dalam Belanjawan 2023 dilihat tidak masuk akal.

Ketua Penerangan Armada Bersatu, Mohd Ashraf Mustaqim Badrul Munir berkata prestasi ekonomi negeri itu terus mencatatkan lonjakan di bawah kepimpinan Menteri Besarnya, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor.

“Kami anak negeri Kedah amat terkilan apabila Perdana Menteri Kesepuluh jelas meminggirkan negeri-negeri Melayu terutamanya di Kedah sedangkan laporan prestasi ekonomi antara negeri-negeri dalam Malaysia jelas menunjukkan perkembangan hasil pelaburan yang mapan di bawah pentadbiran MB Sanusi.

“Contoh tahun 2021 sahaja, Kedah mencatatkan pelaburan RM68.3 bilion pada suku kedua tahun 2022 pula mencatatkan Kedah menerima RM20 bilion menjadikan negeri Kedah pada ketika itu berjaya mendahului jumlah pelaburan tertinggi di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.

Katanya, projek mega Kedah Aerotropolis yang merangkumi beberapa komponen termasuk pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) yang akan membantu perkembangan ekonomi negeri Kedah serta memanfaatkan kesejahteraan rakyat dalam negeri dalam pada turut akan menyumbang dalam perkembangan KDNK negara.

“Kedah Aerotropolis ini akan dapat memesatkan lagi pembangunan negeri dan melonjakkan pelaburan impak daripada aktiviti bernilai tinggi terutamanya dalam kawasan Taman Teknologi Tinggi Kulim (Kulim Hi-Tech Park) selaku pusat pembangunan industri dan teknologi di Koridor Utara.

“Adalah tidak masuk akal apabila PMX ingin menyekat perkembangan ini dengan memfokuskan kepada pembangunan di Pulau Pinang untuk membangunkan lapangan terbang yang lebih bergantung kepada sektor pelancongan semata,”

Sebelum ini, ketika membentangkan Belanjawan 2024 di Dewan Rakyat, Anwar mengumumkan peruntukan untuk kerja menaiktaraf lapangan terbang di PulauPinang dan Subang susulan kosnya yang jauh lebih rendah berbanding kos membina lapangan terbang baharu.

Mengulas lanjut, beliau berkata Kedah Aerotropolis ini akan menjadikan negara sebagai peneraju serantau yang bakal mendepani negara-negara Asia Tenggara lain malah dapat bersaing dalam perkembangan pembangunan global bagi meneroka industri berteknologi tinggi aeroangkasa dan penerbangan dengan pembukaan kawasan perindustrian baharu.

“Sedangkan menerusi pembangunan Kedah Aerotropolis ini dan juga KXP akan mampu membawa berbilion ringgit nilai pulangan hasil pelaburan dan membuka lebih peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat.

“Bukan sahaja dalam konteks industri malah ia juga akan merancakkan pelancongan serta segenap aspek ekonomi masyarakat sekitar untuk dibangunkan,” katanya.

Berita berkaitan
Cadangan PMX cagar KWSP membimbangkan kesatuan bank, faedah mungkin tinggi
March 10, 2023· Isu semasa
Anak Kedah kecewa PM Anwar seakannya sekat kemajuan negeri Kedah
March 8, 2023· Rencana
100 hari: KJ cuma bagi markah B- untuk kerajaan Anwar
March 7, 2023· Isu semasa
PMX mahu LHDN siasat individu ‘maha kaya’ dan syarikat elak bayar cukai
March 7, 2023· Isu semasa
Popular
Isteri pelakon bawa watak Anwar mohon cerai: Laporan
March 20, 2023
Selama tiga minggu berturut-turut pelabur asing lari dari Malaysia
March 20, 2023
Kempen antirasuah Anwar hanya mahu singkir pembangkang: Tun M
March 20, 2023
Che’gu Bard dakwa Anwar, DAP lindungi kesalahan menteri KBS
March 20, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Indira kemuka saman 8 negeri tuntut isytihar tukar agama unilateral tak sah
7 jam lalu · Isu semasa
Kos haji bagi B40 kekal RM10,980 dengan RM400 juta peruntukan bantuan
10 jam lalu · Isu semasa
Jangan kata kita nak bunuh TnG, kata Loke
10 jam lalu · Isu semasa
Che’gu Bard dakwa Anwar, DAP lindungi kesalahan menteri KBS
11 jam lalu · Isu semasa
Kempen antirasuah Anwar hanya mahu singkir pembangkang: Tun M
12 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Anak muda pantang ditipu, lebih yakin dengan Perikatan
17 jam lalu
[VIDEO] Sertai Pakatan dakyah ‘cybertrooper’, PAS tawakal dengan Bersatu
21 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok