Tidak masuk akal Anwar sekat pembangunan Kedah

March 4, 2023 · Isu semasa

Tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengetepikan pembangunan di Kedah dalam Belanjawan 2023 dilihat tidak masuk akal.

Ketua Penerangan Armada Bersatu, Mohd Ashraf Mustaqim Badrul Munir berkata prestasi ekonomi negeri itu terus mencatatkan lonjakan di bawah kepimpinan Menteri Besarnya, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor.

“Kami anak negeri Kedah amat terkilan apabila Perdana Menteri Kesepuluh jelas meminggirkan negeri-negeri Melayu terutamanya di Kedah sedangkan laporan prestasi ekonomi antara negeri-negeri dalam Malaysia jelas menunjukkan perkembangan hasil pelaburan yang mapan di bawah pentadbiran MB Sanusi.

“Contoh tahun 2021 sahaja, Kedah mencatatkan pelaburan RM68.3 bilion pada suku kedua tahun 2022 pula mencatatkan Kedah menerima RM20 bilion menjadikan negeri Kedah pada ketika itu berjaya mendahului jumlah pelaburan tertinggi di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.

Katanya, projek mega Kedah Aerotropolis yang merangkumi beberapa komponen termasuk pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) yang akan membantu perkembangan ekonomi negeri Kedah serta memanfaatkan kesejahteraan rakyat dalam negeri dalam pada turut akan menyumbang dalam perkembangan KDNK negara.

“Kedah Aerotropolis ini akan dapat memesatkan lagi pembangunan negeri dan melonjakkan pelaburan impak daripada aktiviti bernilai tinggi terutamanya dalam kawasan Taman Teknologi Tinggi Kulim (Kulim Hi-Tech Park) selaku pusat pembangunan industri dan teknologi di Koridor Utara.

“Adalah tidak masuk akal apabila PMX ingin menyekat perkembangan ini dengan memfokuskan kepada pembangunan di Pulau Pinang untuk membangunkan lapangan terbang yang lebih bergantung kepada sektor pelancongan semata,”

Sebelum ini, ketika membentangkan Belanjawan 2024 di Dewan Rakyat, Anwar mengumumkan peruntukan untuk kerja menaiktaraf lapangan terbang di PulauPinang dan Subang susulan kosnya yang jauh lebih rendah berbanding kos membina lapangan terbang baharu.

Mengulas lanjut, beliau berkata Kedah Aerotropolis ini akan menjadikan negara sebagai peneraju serantau yang bakal mendepani negara-negara Asia Tenggara lain malah dapat bersaing dalam perkembangan pembangunan global bagi meneroka industri berteknologi tinggi aeroangkasa dan penerbangan dengan pembukaan kawasan perindustrian baharu.

“Sedangkan menerusi pembangunan Kedah Aerotropolis ini dan juga KXP akan mampu membawa berbilion ringgit nilai pulangan hasil pelaburan dan membuka lebih peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat.

“Bukan sahaja dalam konteks industri malah ia juga akan merancakkan pelancongan serta segenap aspek ekonomi masyarakat sekitar untuk dibangunkan,” katanya.

Berita berkaitan
Barang bernilai rendah diimport kena cukai jualan 10 peratus mulai 1 Jan 2024
December 16, 2023· Isu semasa
Johari Ghani dilantik Menteri Perladangan dan Komoditi
December 12, 2023· Isu semasa
Rombakan Kabinet: Jumlah Menteri bertambah jadi 31, ada wakil DAP di MOF
December 12, 2023· Politik
PM umum pengecualian visa untuk rakyat China dan India bermula 1 Dis
November 27, 2023· Isu semasa
Popular
Pak Lah satu-satunya bekas PM dikurnia tanah RM76.4 juta
March 8, 2022
Yusri Ketua Polis Perak baharu
August 25, 2022
Kesan politik terhadap Najib, kata Arul Kanda dalam kes audit 1MDB
August 26, 2022
Lagi Isu semasa terkini
KWSP jual pegangan saham terbesar dalam Affin Bank
April 18, 2024 · Isu semasa
Ringgit ditutup paras RM4.79 berbanding dolar, hampir cecah rekod 1997
April 18, 2024 · Isu semasa
Kesan hapus subsidi, Bank Dunia jangka inflasi Malaysia naik 2.5 peratus
April 1, 2024 · Isu semasa
Polis terima satu lagi laporan bom petrol dilempar ke KK Mart
March 30, 2024 · Isu semasa
Senjata api dimiliki warga Israel dibekal warga tempatan: Polis
March 30, 2024 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok