Tiada salah staf TH Hotel pakai songkok atau kopiah: Idris

Bukan satu kesalahan untuk mana-mana staf Tabung Haji untuk memakai songkok atau kopiah semasa bertugas, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Idris Ahmad.

Isu pemakaian songkok dan kopiah timbul susulan isu kakitangan TH Hotel Kelana Jaya (THKJ) yang mendakwa dilarang memakai songkok dan kopiah ketika bertugas.

Justeru, katanya, beliau sudah menghubungi Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) TH, Datuk Seri Amrin Awaluddin, semalam, dan meminta perkara itu diselesaikan dengan segera.

“Tiada masalah sebenarnya (memakai songkok dan kopiah ketika bertugas) asalkan bersih, kemas, selamat, tertib, menutup aurat dan seragam.

“Saya meminta CEO TH segera menyelesaikan isu ini,” katanya dalam satu hantaran melalui Facebook semalam.

Beliau mengulas satu memorandum bertarikh 14 Januari lalu dikeluarkan pihak pengurusan THKJ, yang antara lain meminta semua kakitangan hotel itu untuk tidak memakai songkok atau kopiah ketika bertugas, kecuali sewaktu menunaikan solat.

Memorandum itu yang turut dikongsikan Idris melalui Facebook, ditandatangani oleh Pengurus Hotel THKJ, Mohamad Nazrul Nazib Nasihin.

Ketika mendapatkan penjelasan daripada Amrin berhubung memorandum terbabit, Idris berkata, beliau dimaklumkan bahawa ia dikeluarkan tanpa maklum balas daripada pihak pengurusan TH terlebih dahulu.

“Lepas balik dari solat isyak, saya mendapat maklumat mengenai memorandum THKJ. Terus hubungi CEO TH.

“Ini maklum balas CEO kepada saya. Memo dikeluarkan oleh Pengurus Hotel tanpa maklum balas (pengurusan TH),” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR