Tiada maklum balas daripada 1MDB selepas dapat pinjaman AS$3 bilion, kata saksi

September 6, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa pihak pengurusan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak pernah memberi sebarang maklum balas, setelah mendapat pinjaman US$3 bilion yang diterima melalui Surat Sokongan (LOS) yang dikeluarkan kerajaan.

Bekas Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan Datuk Siti Zauyah Mohd Desa, 63, berkata pelbagai usaha dibuat oleh pihaknya untuk mendapatkan maklumat terkini daripada 1MDB, tentang bagaimana wang AS$3 bililion itu digunakan, tetapi tidak pernah dijawab oleh pihak syarikat, lapor Bernama.

“Saya cuba berhubung dengan pihak pengurusan 1MDB dengan cara komunikasi melalui surat dan panggilan telefon. Pihak saya juga berhubung dengan wakil 1MDB ketika itu, Zahid Taib untuk mereka memberikan maklum balas dan mengemukakan laporan kepada Kementerian Kewangan, tetapi tiada balasan.

“Saya juga mengesahkan tidak pernah melihat dokumen perjanjian usaha sama antara 1MDB dan Aabar Investment BVI Co, seperti dalam permohonan LOS mereka kepada kerajaan untuk mendapatkan pinjaman US$3 bilion itu,” katanya pada pemeriksaan balas oleh peguam Wan Aizuddin Wan Mohammed yang mewakili Datuk Seri Najib Tun Razak, pada perbicaraan kes rasuah dan pengubahan wang haram dana RM2.3 bilion milik 1MDB dihadapi bekas perdana menteri itu.

Saksi pendakwaan ke-26 itu bersetuju dengan cadangan Wan Aizuddin bahawa tindakan 1MDB yang tidak memberikan sebarang maklum balas mengenai penggunaan US$3 bilion, menunjukkan kelemahan pihak pengurusan syarikat.

Wan Aizuddin: Setuju dengan saya, Datuk tidak boleh mengaitkan kesalahan pengurusan 1MDB kepada Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB? (Kesemua jawatan tersebut dipegang oleh Najib ketika itu).

Siti Zauyah: Seingat saya ada satu surat daripada Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi (bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB), yang menyatakan pihak pengurusan tidak boleh mendedahkan sebarang maklumat mengenai penggunaan wang US$3 bilion, kerana mereka perlu merujuk kepada Ahli Lembaga Pengarah 1MDB dahulu.

Wan Aizuddin kemudian merujuk Siti Zauyah kepada pernyataan saksinya, yang menyatakan Malaysia kini terpaksa menanggung bayaran balik hutang 1MDB ekoran LOS yang dikeluarkan kerajaan dan ditandatangani oleh Najib selaku Menteri Kewangan pada 2013.

Siti Zauyah mengesahkan beliau tidak mempunyai pengetahuan peribadi mengenai perkara itu, tetapi membuat kenyataan berdasarkan ‘hearsay’ daripada pegawai yang bertanggungjawab menguruskan proses LOS itu.

Ditanya lanjut oleh peguam sekiranya saksi pernah melihat sebarang dokumen menunjukkan 1MDB gagal membuat pembayaran semula menyebabkan kerajaan terpaksa menanggung hutang itu, Siti Zauyah menjawab “saya tidak ingat..tentunya mesti ada bukti sebab itu saya nyatakan (perkataan itu) dalam pernyataan saksi saya”.

Wan Aizuddin: Menariknya anda membuat kenyataan ini “LOS yang ditandatangani oleh Najib selaku Menteri Kewangan”. Adakah anda mengatakan kerajaan perlu menanggung hutang kerana Najib tandatangan LOS, jadi itu salah dia?

Siti Zauyah: tiada komen.

Najib, 69, berdepan empat pertuduhan iaitu menggunakan kedudukan beliau untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan hakim datuk collin lawrence sequerah bersambung.

Berita berkaitan
Kes saman fitnah: Ramasamy sudah bayar Zakir RM1.52 juta
December 1, 2023· Politik
Najib mohon DNAA bagi tiga lagi pertuduhan membabitkan kes dana SRC
December 1, 2023· Politik
Isu pertalian dengan komunis, tiga pemimpin DAP saman MP Kepala Batas
November 29, 2023· Politik
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
November 29, 2023· Isu semasa
Popular
Laporan Wahab dakwa Agus buat gangguan seksual disiasat polis
December 1, 2023
Bekas ADUN DAP disabit kes rogol lantik Hisyam Teh ketuai pasukan pembelaan
December 1, 2023
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
December 1, 2023
Kenapa generasi muda semakin hilang adab?
February 14, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Remaja cuba samun pemandu e-hailing didakwa esok
57 minit lalu · Isu semasa
Dakwaan gangguan seksual dihadapi Wahab, polis akan panggil beberapa individu
59 minit lalu · Isu semasa
Laporan Wahab dakwa Agus buat gangguan seksual disiasat polis
18 jam lalu · Isu semasa
Banjir di Johor: 538 orang dipindahkan ke PPS, paras sungai naik
December 1, 2023 · Isu semasa
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
December 1, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Tuan Guru Hadi di Grand Finale PRK Kemaman
6 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Radzi Jidin di Grand Finale PRK Kemaman
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok