Terlalu panik jejaskan kesihatan mental

Serangan panik ialah perasaan panik, ketakutan yang kuat dan keresahan yang berlaku secara tiba-tiba. Serangan panik boleh ditangani atau dikawal.

Setiap orang mungkin akan mengalami serangan panik dalam situasi yang berbeza-beza. Misalnya, kemungkinan ada yang panik apabila aplikasi My Sejahtera memaklumkan dia menjadi kontak rapat pesakit Covid-19 atau panik apabila melihat kes Covid-19 semakin meningkat.

Lazimnya serangan panik akan menyebabkan seseorang itu mengalami kesukaran bernafas, berpeluh dengan banyak, menggigil atau menggeletar dan jantung berdenyut kencang. Serangan panik juga menyebabkan anda berasa seperti terkena serangan jantung atau rasa seperti hendak pengsan atau mati.

Profesor Dr. Muhaya Mohamad menjelaskan, kebimbangan yang melampau boleh menjejaskan kesihatan mental dan menganggu aktiviti harian.

Justeru itu, beliau menasihatkan orang ramai sentiasa bertenang dan tidak terlalu memikirkan masalah tersebut kerana kerajaan sudah melakukan persiapan untuk memantau hal ini.

“Seharusnya orang ramai mengambil iktibar perkara ini. Bukan terlalu memikirkan pencegahan yang perlu diambil tetapi perlu juga persediaan mental. Misalnya, kita melihat ada yang kehilangan ahli keluarga mereka. Kita perlu menghargai ahli keluarga bermula dari sekarang. Dalam hal ini, kita menyaksikan kerajaan berusaha untuk memantau keadaan dan akan memberi maklumat dari semasa ke semasa,” katanya yang sering diundang untuk memberi motivasi di televisyen dan radio.

Dalam pada itu, setiap individu boleh mendapatkan panduan yang tepat berkaitan isu semasa untuk mengurangkan kebimbangan.

Dr. Muhaya turut menasihatkan orang ramai tidak mengabaikan urusan harian termasuk rutin penjagaan kesihatan yang biasa dilakukan semata-mata takutkan wabak ini.

“Selagi belum ada maklumat yang tepat, masyarakat tidak perlu terlalu panik dan bimbang sehingga menjejaskan kesihatan mental,” ujarnya.

Kesejahteraan mental , kestabilan emosi, kemantapan sahsiah dan personaliti, kecergasan fizikal, serta perhubungan sosial yang positif amatlah penting untuk menjalani kehidupan yang benar-benar sihat.

Fenomena ini secara logiknya adalah sejajar dengan definisi kesihatan seperti mana yang dinyatakan oleh World Health Organization atau WHO, iaitu health is a state of complete physical, mental and social well being and not merely the absence of disease or infirmity.

Definisi ini sebenarnya memberitahu kepada kita bahawa untuk menjadi seorang individu sihat, kita perlulah sihat dan sejahtera dari segi mental dan fizikal. Kesihatan mental memerlukan kita memiliki pandangan dan sikap yang positif dan proaktif terhadap diri sendiri serta orang lain dalam perhubungan di samping memiliki sikap yang positif terhadap persekitaran kita.

BERITA BERKAIT
POPULAR