[TERKINI] Nahas LRT: 47 penumpang parah, 166 cedera ringan

Dua tren Transit Aliran Ringan (LRT) berlanggar di dalam terowong antara stesen Kampung Baru dan KLCC malam tadi menyebabkan sekurang-kurangnya 47 penumpang parah, manakala 166 lagi cedera ringan.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komosioner Mohamad Zainal Abdullah ketika mengesahkan kejadian itu berkata, penumpang yang cedera dihantar ke Hospital Kuala Lumpur dan beberapa hospital lain di Lembah Klang untuk rawatan lanjut.

Beliau mengesahkan terdapat 213 penumpang dalam tren yang berlanggar dengan sebuah tren lain di laluan berkenaan malam tadi.

“Kejadian dilapor berlaku kira-kira jam 8.45 malam tadi di dalam terowong membabitkan sebuah tren yang rosak dan sedang dipandu uji,” katanya yang turut berada di tempat kejadian.

Beberapa penumpang cedera setelah terpelanting dari tempat duduk di dalam tren LRT, malam tadi.

Terdahulu beberapa video tular di media sosial menunjukkan penumpang di dalam tren berkenaan yang terbaring mengerang kesakitan akibat cedera di kepala.

Sesetengah penumpang dilaporkan terpelanting dari tempat duduk, dan ada yang cedera parah di kepala akibat terhantuk pada cermin kaca.

RapidKL memaklumkan tren LRT yang terbabit dalam kemalangan itu melibatkan tren nombor 40 dan 81. Bagaimanapun, pihak berkaitan tidak memaklumkan secara terperinci bagaimana nahas boleh berlaku.

“Pasukan kami telah digerakkan bagi memberi pertolongan dan bantuan menyelamat ketika ini, harap semua bertenang dan mengikut segala arahan,” kata kenyataan RapidKL di twitternya malam tadi.

Prasarana Malaysia Berhad dalam kenyataan malam ini mengesahkan kejadian itu dan memaklumkan trennya bernombor 40 dan 81 terlibat dalam satu insiden dan pasukannya sedang menguruskan bantuan dan kerja-kerja menyelamat.

“Sila bertenang dan patuhi segala arahan. Kami memohon maaf atas segala kebimbangan dan kerisauan. Pihak kami sedang berusaha secepat mungkin untuk memberi bantuan dan mengawal keadaan,” menurut kenyataan itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR