Terdapat syarikat tandatangan MoU di China tiada rekod prestasi: Johari

May 22, 2023 · Isu semasa

Datuk Seri Johari Abdul Ghani membangkitkan berhubung isu syarikat yang tiada rekod prestasi tetapi dibawa kerajaan untuk menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) semasa lawatan ke negara China baru-baru ini.

Ahli Parlimen Titiwangsa itu berkata walaupun terdapat 19 MoU yang berjaya ditandatangani semasa lawatan ke China pada 29 Mac-1 April lalu, namun terdapat beberapa syarikat yang tiada rekod prestasi dibawa kerajaan semasa memerterai perjanjian perdagangan dianggarkan bernilai RM170 bilion itu.

“Baru-baru ini semasa lawatan Perdana Menteri ke China, kita menyaksikan 19 MoU yang ditandatangani oleh syarikat-syarikat tempatan dengan syarikat China yang berjumlah anggaran 170 bilion.

“Soalan saya, adakah MITI (Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri) ataupun MIDA (Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia) telah membuat tapisan menyeluruh syarikat-syarikat ini sebelum membawa Perdana Menteri untuk menyaksikan menandatangani MoU tersebut.

“Ini adalah kerana saya nampak daripada 19 MoU ini, ada beberapa syarikat yang saya nampak dia tidak mempunyai rekod prestasi untuk kita persembahkan kepada sebuah negara seperti China yang menguasai ekonomi kedua terbesar dunia,” katanya semasa sesi Dewan Rakyat hari ini.

19 MoU yang dimerterai semasa lawatan ke China tersebut termasuk antara badan perdagangan eksport-import produk elektronik China dengan Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia, iaitu pertubuhan utama perniagaan Cina Malaysia.

Antara MoU itu ialah perjanjian utama antara DRB-Hicom Bhd dan Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd mengenai cadangan usaha sama dalam pembangunan dan pengkomersialan lembah teknologi tinggi automotif di Tanjung Malim, Perak, untuk kenderaan tenaga baharu serta antara Dewan Perdagangan dan Perindustrian Cina Bersekutu Malaysia dan Dewan Perniagaan China untuk import dan eksport jentera dan produk elektronik.

MoU lain yang dimeterai ialah antara Digital Way Group Sdn Bhd, China Silk Road Group Ltd dan China Kairous Capital untuk sama-sama menubuhkan dana digital dan pembangunan Malaysia-China di China dan Malaysia serta satu MoU mengenai cadangan pembangunan loji sisa kepada tenaga di Malaysia.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan Malaysia meraih komitmen pelaburan yang tertinggi bernilai RM170 bilion dari China.

Menjawab soalan Johari, Timbalan Menteri MITI, Liew Chin Tong berkata semua MoU yang ditandatangani tersebut dipantau jawatankuasa khas dan mengikut dasar pelaburan semasa kerajaan.

“Projek yang ataupun MoU yang telah ditandatangani akan dipantau oleh jawatankuasa secara khusus dan juga dengan proses biasa yang telah diamalkan oleh MIDA.

“Untuk masa depan sebenarnya kerajaan dipandu oleh dasar pelaburan baharu ataupun nasional investment policy,” katanya menjawab soalan Johari.

Berita berkaitan
Penyusutan nilai sektor komoditi punca perdagangan negara susut: Liew
September 25, 2023· Isu semasa
China sokong konsep Asian Monetary Fund dibawa Malaysia: PMX
September 17, 2023· Isu semasa
Harimau Malaya berjaya ikat China 1-1
September 9, 2023· Isu semasa
Kerajaan Anwar dikecam selepas Zahid bebas, Ambiga kata pembaziran kerja pendakwa raya
September 4, 2023· Politik
Popular
Hassan pertahan pendedahan bekalan barang terputus kerana ia adalah fakta
September 26, 2023
Jangan gopoh, kata Mat Sabu ulas gesaan halang warga asing beli beras
September 26, 2023
Kumpulan peguam persoal PH dan PMX membisu hukuman penjara Wan Ji
September 26, 2023
Perbicaraan Ebit Liew: Saksi beritahu pemacu pena ada bahan berunsur lucah
September 26, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Penipuan tuntutan dana MITRA, perunding perniagaan didakwa
1 jam lalu · Isu semasa
Rayuan pendakwaan terhadap keputusan mahkamah bebas Muhyiddin pada 28 Feb
1 jam lalu · Isu semasa
Permohonan Najib ketepi injunksi saman 1MDB beku aset RM681 juta ditolak
2 jam lalu · Isu semasa
Nilai ringgit cecah RM4.70 berbanding dolar, susut lagi
3 jam lalu · Isu semasa
Hassan pertahan pendedahan bekalan barang terputus kerana ia adalah fakta
19 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Dakwaan Menteri jejas pelancongan, boleh ke Langkawi pakai seluar pendek
26 minit lalu
[VIDEO] Sanusi tolak jadi calon naib presiden PAS, selesa jadi AJK
1 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok