Terdapat syarikat tandatangan MoU di China tiada rekod prestasi: Johari

May 22, 2023 · Isu semasa

Datuk Seri Johari Abdul Ghani membangkitkan berhubung isu syarikat yang tiada rekod prestasi tetapi dibawa kerajaan untuk menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) semasa lawatan ke negara China baru-baru ini.

Ahli Parlimen Titiwangsa itu berkata walaupun terdapat 19 MoU yang berjaya ditandatangani semasa lawatan ke China pada 29 Mac-1 April lalu, namun terdapat beberapa syarikat yang tiada rekod prestasi dibawa kerajaan semasa memerterai perjanjian perdagangan dianggarkan bernilai RM170 bilion itu.

“Baru-baru ini semasa lawatan Perdana Menteri ke China, kita menyaksikan 19 MoU yang ditandatangani oleh syarikat-syarikat tempatan dengan syarikat China yang berjumlah anggaran 170 bilion.

“Soalan saya, adakah MITI (Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri) ataupun MIDA (Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia) telah membuat tapisan menyeluruh syarikat-syarikat ini sebelum membawa Perdana Menteri untuk menyaksikan menandatangani MoU tersebut.

“Ini adalah kerana saya nampak daripada 19 MoU ini, ada beberapa syarikat yang saya nampak dia tidak mempunyai rekod prestasi untuk kita persembahkan kepada sebuah negara seperti China yang menguasai ekonomi kedua terbesar dunia,” katanya semasa sesi Dewan Rakyat hari ini.

19 MoU yang dimerterai semasa lawatan ke China tersebut termasuk antara badan perdagangan eksport-import produk elektronik China dengan Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia, iaitu pertubuhan utama perniagaan Cina Malaysia.

Antara MoU itu ialah perjanjian utama antara DRB-Hicom Bhd dan Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd mengenai cadangan usaha sama dalam pembangunan dan pengkomersialan lembah teknologi tinggi automotif di Tanjung Malim, Perak, untuk kenderaan tenaga baharu serta antara Dewan Perdagangan dan Perindustrian Cina Bersekutu Malaysia dan Dewan Perniagaan China untuk import dan eksport jentera dan produk elektronik.

MoU lain yang dimeterai ialah antara Digital Way Group Sdn Bhd, China Silk Road Group Ltd dan China Kairous Capital untuk sama-sama menubuhkan dana digital dan pembangunan Malaysia-China di China dan Malaysia serta satu MoU mengenai cadangan pembangunan loji sisa kepada tenaga di Malaysia.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan Malaysia meraih komitmen pelaburan yang tertinggi bernilai RM170 bilion dari China.

Menjawab soalan Johari, Timbalan Menteri MITI, Liew Chin Tong berkata semua MoU yang ditandatangani tersebut dipantau jawatankuasa khas dan mengikut dasar pelaburan semasa kerajaan.

“Projek yang ataupun MoU yang telah ditandatangani akan dipantau oleh jawatankuasa secara khusus dan juga dengan proses biasa yang telah diamalkan oleh MIDA.

“Untuk masa depan sebenarnya kerajaan dipandu oleh dasar pelaburan baharu ataupun nasional investment policy,” katanya menjawab soalan Johari.

Berita berkaitan
Melayu mudah lupa sokong PH, Hadi gesa jangan sokong pembohong
June 1, 2023· Politik
Ringgit jatuh, MP Bachok kata kerana tiada Menteri Kewangan sepenuh masa
June 1, 2023· Isu semasa
Isu air: PMX sahkan permohonan awal RM8 bilion oleh kerajaan Kelantan ditolak
June 1, 2023· Isu semasa
Gelombang PN tak padam, dijangka kekal dalam PRN: Tuan Ibrahim
June 1, 2023· Politik
Popular
Isu air: PMX sahkan permohonan awal RM8 bilion oleh kerajaan Kelantan ditolak
June 1, 2023
Kerajaan perlu dedah semua laporan dalam skandal projek LCS, gesa C4
June 1, 2023
Ringgit jatuh, MP Bachok kata kerana tiada Menteri Kewangan sepenuh masa
June 1, 2023
Anwar nafi jadi punca kejatuhan nilai ringgit
June 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Jho Low : Agensi keselamatan Macau kecam SPRM
59 minit lalu · Isu semasa
PN hantar 3 soalan untuk Anwar jawab di Parlimen
2 jam lalu · Isu semasa
PN bawa usul berkait kalimah ALLAH ke Parlimen
6 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan perlu dedah semua laporan dalam skandal projek LCS, gesa C4
June 1, 2023 · Isu semasa
Anwar nafi jadi punca kejatuhan nilai ringgit
June 1, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan Nasional tak serang peribadi saya macam PH-UMNO
23 jam lalu
[VIDEO] Khairy akan bertemu Muhyiddin dalam masa terdekat
24 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok