Tentera sedia bantu tangani Covid-19 di lima negeri, kata Hishammuddin

Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bersedia mengatur gerak bagi mengurus dan meredakan situasi Covid-19 di lima negeri yang dikenal pasti merekodkan jumlah jangkitan harian yang tinggi.

Antara yang akan dilaksanakan, termasuk menempatkan hospital medan dan pasukan vaksinasi di lima negeri berkenaan iaitu Kedah, Sabah, Johor, Pulau Pinang dan Kelantan, kata Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, hari ini.

Selaras pengumuman Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin mengenai lima negeri itu semalam, keutamaan ATM ketika ini ialah memenuhi agenda nasional, terutama memerangi Covid-19.

“ATM sememangnya mempunyai insfratruktur, aset serta kepakaran yang mencukupi dan sedia diatur gerak pada bila-bila masa,” katanya pada sidang media di Kementerian Pertahanan.

Sehubungan itu, ATM melalui perkhidmatan kesihatannya bersedia membantu kerajaan mendirikan Hospital Medan ATM di negeri-negeri yang dikenal pasti Kementerian Kesihatan (KKM).

Hishammuddin berkata tindakan itu bertujuan membantu memberikan rawatan kepada pesakit-pesakit Covid-19 khususnya berada dalam kategori 3, 4 dan 5.

“Saya percaya bantuan ATM ini dapat membantu dan berupaya mengurangkan beban yang ditanggung oleh KKM di lima negeri terbabit,” katanya.

ATM bersedia membantu menyediakan pasukan vaksinasi di negeri-negeri yang memerlukan khususnya di kawasan pedalaman yang sukar dicapai KKM, bukan hanya di lima negeri berkenaan.

“ATM juga akan memberikan bantuan sewajarnya bagi menjayakan usaha memerangi Covid-19 di negeri-negeri lain. Ini termasuk meningkatkan kapasiti pemberian vaksin secara pandu lalu kepada masyarakat awam seperti ditetapkan Sidang Khas MKN hari ini.

“ATM kini hanya menunggu pengesahan lokasi oleh Badan Bertindak Imunisasi Covid-19,” tambahnya lagi.

Katanya, ATM bersedia mengkoordinasi atur gerak bantuan Hospital Medan ATM dan pasukan vaksinasi itu dalam tempoh satu atau dua minggu ke lokasi yang diperlukan sebaik menerima permohonan daripada KKM.

BERITA BERKAIT
POPULAR