Tengku Zafrul saran koperasi miliki saham syarikat senaraian awam

September 17, 2022 · Isu semasa

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz menggesa koperasi merebut peluang untuk melabur dalam syarikat senaraian awam, melalui pemilikan saham.

Beliau berkata sebanyak 90 koperasi berdaftar telah membuat permohonan pelaburan bernilai RM1.43 bilion kepada Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) sementara 620 koperasi telah menjalankan aktiviti pelaburan saham siar dengan jumlah pelaburan sebanyak RM14.31 bilion.

Gerakan koperasi ini adalah antara enjin pertumbuhan yang menyumbang kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara yang dapat mentransformasi dan memperkasakan ekonomi masyarakat setempat, katanya menurut Bernama.

“Justeru, ia (gerakan koperasi) juga perlu meneroka model perniagaan koperasi baharu berdasarkan senario semasa bagi memastikan perolehan koperasi terus meningkat,” katanya ketika berucap di Program Jelajah Usahawan dan Koperasi Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP).

Katanya elemen kreativiti dan keupayaan untuk mengolah model perniagaan yang baharu perlu digerakkan oleh koperasi semaksimum mungkin dengan mengambil langkah berani dalam menerokai teknologi hijau seiring dengan peralihan minat masyarakat dunia ketika ini.

“Usaha tersebut juga sejajar dengan komitmen kerajaan dalam memastikan teknologi hijau menjadi pemacu pertumbuhan ekonomi negara ke arah pembangunan mampan,” jelas beliau.

Selain itu, Tengku Zafrul berkata gerakan tersebut perlu mengambil peluang dengan menginovasikan sektor koperasi agar tidak ketinggalan dalam apa jua peluang dan sektor-sektor baharu yang wujud selepas pandemik ini.

Sementara itu, beliau turut yakin ekonomi Malaysia mampu mencapai unjuran KDNK rasmi 2022, iaitu di antara 5.3 peratus dan 6.3 peratus.

“Perkembangan suku kedua yang memberangsangkan ini disumbang oleh inisiatif Bajet 2022, pakej-pakej bantuan dan rangsangan ekonomi, Bajet 2021, serta dasar monetari yang berhemat.

“Petunjuk-petunjuk ekonomi terkini turut memberikan gambaran bahawa pemulihan ekonomi negara semakin baik, memberikan indikator yang positif kepada segmen perniagaan usahawan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) dan koperasi,” katanya.

Mengulas mengenai Bajet 2023, katanya pembaharuan ekonomi yang ditekankan dalam bajet kali ini dapat memanfaatkan semua Keluarga Malaysia, termasuk peluang pekerjaan dan pendapatan yang lebih baik, kehidupan yang lebih sejahtera dan peluang sosioekonomi yang inklusif dan mampan untuk semua.

“Khusus bagi PMKS pula, antara insiatif yang akan dipertimbangkan adalah meningkatkan daya saing komuniti perniagaan dan kemampanan industri yang perlu diperkukuh melalui penambahbaikan infrastruktur dan mudah cara; meningkatkan produktiviti; serta menggalakkan penggunaan teknologi dan digitalisasi dalam perniagaan,” katanya.

Tengku Zafrul berkata usahawan dan koperasi disaran mengambil peluang untuk memanfaatkan sumber yang disediakan kerajaan sebagai langkah peralihan daripada perniagaan konvensional kepada dalam talian.

“Pelbagai inisiatif telah dilaksanakan dan diperuntukkan untuk membantu usahawan mengetengahkan perniagaan mereka bagi mendorong adaptasi teknologi digital PMKS,” tambahnya.

Berita berkaitan
PH pertimbang tolak Bajet 2023 jika tiada jaminan PRU tahun depan: Anwar
1 jam lalu· Politik
Pakar tempatan juga ada keupayaan urus ekonomi negara, kata Menteri Ekonomi
2 jam lalu· Isu semasa
Bajet 2023 jadi tumpuan ketika inflasi meningkat dan nilai ringgit susut
September 30, 2022· Isu semasa
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
September 29, 2022· Isu semasa
Popular
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
October 2, 2022
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
October 2, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
2 jam lalu · Isu semasa
KDN komited selesaikan isu sejuta penduduk tanpa dokumen di Sabah
8 jam lalu · Isu semasa
Rugi jika bubar MPN
9 jam lalu · Isu semasa
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
10 jam lalu · Isu semasa
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sekolah jadi pusat mengundi atau penempatan mangsa banjir, soal Rina Harun
1 jam lalu
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
October 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok