Tempat duduk Ku Li dalam Dewan Rakyat bersama blok pembangkang

Ahli Parlimen (MP) Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah berpindah tempat duduk ke blok pembangkang atau blok E dalam pelan kedudukan Ahli Parlimen di Dewan Rakyat, pada Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen ke-14 yang mula bersidang hari ini.

Tempat duduk beliau adalah di sebelah MP Jerlun, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan bersama MP Bebas, Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Parti Warisan Sabah (Warisan) dan DAP.

Julai lalu, Tengku Razaleigh atau mesra dengan panggilan Ku Li memohon supaya tempat duduk beliau dalam Dewan Rakyat diletakkan berhampiran blok Bebas.

Dalam surat bertarikh 26 Julai kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun, Ku Li memberi alasan memohon pertukaran tempat duduk kerana beliau tidak menyokong Kerajaan Perikatan Nasional (PN) ketika itu.

Sebelum memohon berpindah tempat, kedudukan Ku Li diletakkan bersama MP UMNO lain di blok Kerajaan PN.

Bagaimanapun, tidak pasti sama ada Ku Li juga tidak menyokong kerajaan baharu pimpinan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kerana tempat duduk baharunya mulai hari ini adalah bersama dengan blok pembangkang.

Tempat duduk dalam Parlimen kali ini turut menyaksikan perubahan susulan pembentukan kerajaan dengan menyaksikan beberapa MP dilantik menjadi Menteri dan Timbalan Menteri.

Turut berpindah tempat duduk, beberapa Ahli Parlimen yang kini menjawat jawatan sebagai Menteri dan Timbalan Menteri, antaranya Ahli Parlimen Tanjung Karang, Tan Sri Noh Omar; Ahli Parlimen Padang Terap, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Ahli Parlimen Pasir Puteh, Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh.

Kedudukan blok menteri juga menyaksikan penyertaan seorang wakil senator iaitu Senator Idris Ahmad yang dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) menggantikan Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin yang juga Ahli Parlimen Pagoh duduk bersebelahan Presiden PAS yang juga Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan sebaris dengan kerusi Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi serta bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Ahmad Zahid adalah Ahli Parlimen Bagan Datuk sementara Najib adalah Ahli Parlimen Pekan.

BERITA BERKAIT
POPULAR