Tak wajar arak jenama Timah dipromosi secara terbuka: YADIM

Tindakan mempromosi arak jenama Timah yang menjadi kontroveri kebelakangan ini adalah tidak wajar sama sekali, kata Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM).

Badan tersebut membantah penjualan arak jenama itu kerana jelas haram di sisi Islam, selain membawa keburukan kepada masyarakat.

“Meskipun ada sebahagian agama membenarkan arak, tidak sewajarnya dipromosi secara terbuka dan meluas kepada seluruh masyarakat yang majoritinya adalah dalam kalangan Muslim.

“Mereka boleh menghasilkan dan mengedar arak secara terhad kepada golongan yang dibenarkan dengan pilihan jenama lain yang banyak di pasaran tanpa menyentuh sensitiviti umat Islam,” katanya dalam satu kenyataan.

YADIM juga menganggap, tindakan syarikat berkenaan yang melancarkan jenama arak itu secara rasmi pada 7 Oktober yang lalu ketika umat Islam akan menyambut peristiwa kelahiran junjungan mulia Nabi Muhammad SAW juga satu tindakan provokatif.

“Tindakan pihak terbabit yang tidak sensitif terhadap sentimen masyarakat Muslim di Malaysia ini memberikan imej yang buruk kepada kerajaan.

“Tindakan berterusan memprovokasi sentimen umat Islam ini harus segera dihentikan kerana dikhuatiri akan menggugat keharmonian yang menjadi teras kestabilan negara,” ujarnya lagi.

Katanya, pihaknya kesal kerana biarpun arak berjenama itu sudah didaftarkan cap dagangan sejak 2019 dan menerima anugerah antarabangsa sejak 2020, polemik yang timbul ini seolah mengulangi kembali kontroversi terhadap penggunaan jenama yang biasa dengan masyarakat Melayu Muslim.

BERITA BERKAIT
POPULAR