Tak lengkap borang MySejahtera punca kesesakan KLIA pada Ahad

Kesesakan yang berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA) pada Ahad lalu (3 April) berpunca daripada pengembara antarabangsa yang tidak melengkapkan borang pengembara dalam aplikasi MySejahtera, menurut Jabatan Imigresen Malaysia (JIM).

Ekoran itu, pegawai imigresen terpaksa membantu pengembara terbabit sehingga menyebabkan kelewatan dan kesesakan, menurut jabatan itu dalam catatan di laman Facebook hari ini.

“Kesesakan berlaku kerana terdapat di kalangan pelawat asing yang tidak melengkapkan borang ‘Traveller’s Form’ dalam sistem MySejahtera.

“Mereka terpaksa dibantu oleh pegawai-pegawai Imigresen dan keadaan ini menyebabkan kelewatan dan kesesakan,” kata kenyataan itu.

Imigresen berkata pada hari berkenaan juga, terdapat jemaah umrah dari Indonesia yang transit di KLIA dan kehadiran mereka tanpa pengurusan pihak yang mengendalikan transit itu telah menyumbang kepada kesesakan tersebut.

Terhadap dakwaan JIM hanya membuka tiga kaunter sahaja pada hari tersebut, jabatan itu menjelaskan bahawa pihaknya membuka sepenuhnya 26 kaunter termasuk kaunter pintu automatik di terminal udara itu.

“JIM menafikan hanya tiga kaunter yang dibuka pada hari tersebut. Sejumlah 26 kaunter beroperasi dan semua kaunter autogate beroperasi sepenuhnya,” kata kenyataan itu.

JIM berkata situasi kesesakan itu berjaya diatasi dengan kerjasama beberapa pihak di KLIA seperti Kementerian Kesihatan, Malaysia Airports Holding Bhd dan syarikat penerbangan.

“Sebagai agensi barisan hadapan di Pintu Masuk Negara, JIM akan terus memberikan komitmen terbaik dan bekerjasama dengan semua pihak bagi memastikan urusan keluar masuk pelancong dan pelabur asing serta warga tempatan berjalan lancar,” kata JIM.

BERITA BERKAIT
POPULAR