Tak layak Zahid diberi imuniti, perbicaraan kes YAB bermula 26 April: Hakim

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah memutuskan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak layak menerima imuniti pendakwaan mahkamah berhubung pendedahan maklumat kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan transaksi melibatkan dana Yayasan Akalbudi (YAB).

Keputusan itu dibuat selepas beliau meneliti penghujahan kedua-dua pihak pendakwaan dan pembelaan, Zahid tidak berhak mendapat imuniti daripada dikenakan pendakwaan di mahkamah.

Isu mengenai kekebalan itu dibangkitkan oleh pihak pembelaan ketika sesi penghujahan pada 6 September 2021 bahawa Zahid berhak menuntut perlindungan daripada pendakwaan mengikut Seksyen 30(7) Akta SPRM ekoran dua pernyataan yang diberikan pada 2018.

Bagaimanapun, pihak pendakwaan menjelaskan, seksyen berkenaan tidak menyediakan imuniti sebaliknya merupakan pengecualian atas budi bicara kepada individu yang membantu proses siasatan.

Demikian antara keputusan yang digariskan oleh Collin ketika memerintahkan bekas Timbalan Perdana Menteri membela diri terhadap kesemua 47 pertuduhan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram dana berjuta-juta ringgit milik Yayasan Akalbudi yang diasaskan oleh beliau.

Mahkamah menetapkan keterangan bela diri Presiden UMNO itu didengar selama 39 hari bermula 26 April ini. Seramai kira-kira 20 orang saksi pembelaan dijangka memberi keterangan.

Prosiding ditetapkan pada 26 hingga 28 April; 23 hingga 26 Mei; 27 hingga 30 Jun; 4 hingga 7 Julai; 22, 23, 29 dan 30 Ogos; 19 hingga 22, 26 hingga 29 September, 17 hingga 20, 31 Oktober dan 1 hingga 3, 7 hingga 10 November ini.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu yang tiba di pekarangan mahkamah pukul 9.04 pagi, memilih memberi keterangan secara bersumpah dari kandang saksi.

Ketika mengumumkan keputusan pada akhir kes pendakwaan, Collin berpuas hati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap bekas Timbalan Perdana Menteri.

Kata beliau, selepas membuat penilaian maksimum terhadap bukti keterangan yang dikemukakan, mahkamah memutuskan Zahid membela diri setelah berpuas hati pihak pendakwaan berjaya membuktikan intipati dalam semua pertuduhan yang dikemukakan.

Zahid, 69, dibicarakan terhadap 47 pertuduhan dengan 12 daripadanya membabitkan pecah amanah, lapan rasuah dan 27 pengubahan wang haram, melibatkan puluhan juta ringgit dana milik YAB yang mana beliau juga merupakan pemegang amanahnya.

BERITA BERKAIT
POPULAR