Tak benar vaksin mahal kerana amalan kroni, kata Penasihat Khas KJ

Dakwaan seorang pakar kesihatan kanak-kanak harga vaksin Covid-19 dibeli negara mahal kerana amalan kroni disangkal Penasihat Khas Menteri Kesihatan, Dimishtra Steven Sittampalam.

Penasihat Khairy Jamaluddin Abu Bakar itu menafikan dakwaan tersebut dan menyifatkan ia tidak berasas sama sekali memandangkan Malaysia tidak menggunakan khidmat orang tengah untuk membeli vaksin tersebut malahan urusan perolehan vaksin dibuat secara terus dengan syarikat farmaseutikal yang menghasilkan vaksin berkenaan.

“Ketika Malaysia berunding dengan Moderna, ia dibuat secara terus dengan Moderna Inc, sama seperti dilakukan dengan Pfizer.

“Harga (vaksin Moderna) yang diberikan kepada kita jauh lebih mahal berbanding Pfizer, yang memiliki profil mRNA sama.

“Setakat ini, kita sudah membeli 44 juta dos vaksin Pfizer,” katanya dalam ciapan di Twitter.

Terdahulu, seorang pakar pediatrik, Datuk Dr Musa Mohd Nordin dalam ciapan di Twitter yang mendakwa harga vaksin Moderna adalah mampu milik, namun menjadi mahal kerana wujud kroni dalam transaksi rantaian bekalan vaksin COVID-19 itu.

Mengulas lanjut, Dimishtra berkata, harga am vaksin Covid-19 boleh diperoleh secara dalam talian dan semua pihak maklum harga vaksin Moderna adalah paling mahal.

“Semua kontrak (pembelian vaksin Covid-19 Malaysia) sudah didedahkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang merangkumi Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang.

“Mereka (Ahli PAC) berpuas hati dengan kontrak berkenaan,” katanya.

Pada masa sama, Ahli Parlimen Permatang Pauh yang juga Ahli PAC, Nurul Izzah Anwar, turut menjawab dakwaan Dr Musa dengan menegaskan, jawatankuasa itu berpuas hati dengan proses perolehan vaksin Covid-19.

“Terdapat merit terhadap pemilihan portfolio vaksin. Anda boleh membacanya dalam laporan PAC akan datang, Insya-Allah. Kami perlu mengambil kira faktor syarikat farmaseutikal gergasi yang gemar mengenakan NDA (perjanjian kerahsiaan),” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR