Tak benar Najib kata bayar hutang 1MDB tidak guna wang rakyat

Kenyataan Datuk Seri Najib Razak bahawa hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak dibayar menggunakan wang rakyat adalah tidak benar dan tidak tepat.

Pakar ekonomi, Datuk Dr Nungsari Ahmad Radhi menjelaskan semua hutang 1MDB mempunyai kadar faedah yang perlu dilangsaikan dan itu perlu dibayar oleh kerajaan.

“Dalam konteks 1MDB, syarikat pelaburan tersebut juga mengeluarkan bon untuk berhutang. Jadi dakwaan Najib tidak betul. Bon itu ada faedah. Jadi, siapa yang membayar faedah ini? Kerajaanlah yang bayar.

“Ini tak termasuk dengan duit pokok (prinsipal). Hutang ini perlu dibayar pada ketika ia matang. Mungkin pada tahun ini, tahun depan atau tahun seterusnya.

“Perlu diingat 1MDB mengeluarkan bon menggunakan jaminan kerajaan. Oleh itu ia dikira sebagai liabiliti kerajaan. 1MDB tidak ada duit nak bayar, sebab itu kerajaan yang kena bayar,” katanya menurut laporan Sinar Harian, hari ini.

Bon merujuk kepada sijil pelaburan yang dikeluarkan oleh kerajaan atau perbadanan, yang menunjukkan bahawa sejumlah wang telah dipinjamkan dan akan dibayar balik berserta faedah.

Najib yang juga bekas Perdana Menteri dan Ahli Parlimen Pekan ketika membahas usul Titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat hari ini mendakwa tiada satu sen pun wang rakyat digunakan oleh kerajaan untuk membayar balik jumlah hutang pokok 1MDB.

Bagaimanapun, Nungsari berkata, dalam mahkamah di Amerika Syarikat, bekas jurubank Goldman Sachs, Tim Leissner mengaku membantu menggelapkan berbilion dolar daripada dana 1MDB.

“Malah pada tahun lalu, Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan juga mengumumkan telah memperoleh semula RM1.9 bilion lagi dana 1MDB yang dicuri dengan bantuan DOJ yang menyerahkan wang itu ke Akaun Amanah Mendapatkan Kembali Aset Malaysia.

“Jadi, wang dan harta yang disita daripada individu yang mencuri duit 1MDB datang secara berperingkat. Ini akan melibatkan beberapa tahun setelah bon dikeluarkan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR