Tahniah rakyat Malaysia! Kes Covid-19 tak naik selepas Aidilfitri: Khairy

May 19, 2022 · Isu semasa

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengucapkan tahniah kepada rakyat Malaysia kerana mengamalkan tingkah laku yang baik dalam fasa peralihan ke endemik.

Menurutnya kerana sikap rakyat Malaysia dan kesediaan mereka untuk belajar hidup dengan virus itu menyebabkan jangkitan tidak meningkat kepada jumlah yang memberangsangkan selepas sambutan Aidilfitri lalu.

Beliau berkata ini sekali gus membuktikan bahawa rakyat mempunyai kemampuan untuk menjayakan fasa peralihan ke endemik ini dan mereka masih patuh dengan prosedur operasi standard dalam mengekang penularan Covid-19.

“Kita lihat dari segi tingkah laku rakyat Malaysia sangat baik dalam fasa peralihan ke endemik, apabila berada di kawasan terbuka atau di luar masih lagi pakai pelitup muka.

“Ini bermakna rakyat Malaysia sudah tahu macam mana nak ‘hidup’ dengan Covid-19. Mereka juga tahu sekiranya ada gejala, tidak keluar, tidak campur atau mereka akan mengasingkan diri,” katanya diminta mengulas mengenai faktor jumlah kes Covid-19 yang dilihat masih terkawal sejak kebelakangan ini meskipun dijangka meningkat selepas musim perayaan Aidilfitri..

Beliau ditemui selepas merasmikan persidangan Hari Asma Sedunia 2022 di ibu negara hari ini.

“Kita tidak perlu mempunyai peraturan yang ketat atau mengeluarkan kompaun kerana – berbanding negara lain yang peraturannya agak longgar – tetapi melihat kepada kita… kita tidak mempunyai masalah.

“Kadar vaksinasi kita yang tinggi juga membantu mengurangkan jumlah kes teruk di negara ini. Kita melihat hospital kita sekarang, ia tidak penuh dengan pesakit Covid-19. Kita dapat memberi perhatian kepada kes dan isu lain seperti asma.

“Dan ini semua kerana rakyat Malaysia,” katanya seperti dilapor media tempatan hari ini.

Bulan lalu, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata mungkin terdapat sedikit peningkatan kes Covid-19 selepas sambutan Aidilfitri, tetapi kemungkinan besar melibatkan kes kurang serius iaitu Kategori 1 dan 2.

Pada 12 Mei, Dr Noor Hisham mengakui terdapat peningkatan dalam kadar kebolehjangkitan (Rt) Covid-19 negara walaupun tiada peningkatan drastik dalam kes.

Beliau berkata terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada kadar kejangkitan iaitu kes baharu Covid-19, pemulihan serta mengambil kira komuniti yang masih belum dijangkiti dan komuniti yang telah divaksin.

Semalam, negara merekodkan 2,017 jangkitan baharu – naik setelah dua hari sebelumnya mencatat kes harian di bawah 2,000.

Angka itu menjadikan kumulatif positif sejak Januari 2020 hingga semalam sebanyak 4,483,295 kes, dengan 4,417,694 pesakit telah pulih, dan 29,971 kes masih aktif.

Daripada jumlah kes aktif itu, 28,679 pesakit menjalani kuarantin di rumah; 19 ditempatkan di PKRC; 1,235 dimasukkan ke hospital; dan 38 dirawat di unit rawatan rapi dengan 20 daripadanya memerlukan alat bantuan pernafasan.

Berita berkaitan
Isu dana judi satu tuduhan berat dibuat PMX tanpa bukti: KJ
May 29, 2023· Politik
KJ bakal putuskan segera tawaran Muhyiddin
May 25, 2023· Politik
Tak boleh lari daripada politik, kata KJ selepas ditawar sertai Bersatu
May 22, 2023· Politik
Kerajaan campuran belanja RM6.3 juta buat rumah terbuka di negeri pembangkang
May 22, 2023· Politik
Popular
Isu air: PMX sahkan permohonan awal RM8 bilion oleh kerajaan Kelantan ditolak
June 1, 2023
Anwar nafi jadi punca kejatuhan nilai ringgit
June 1, 2023
Ringgit jatuh, MP Bachok kata kerana tiada Menteri Kewangan sepenuh masa
June 1, 2023
Tiada nama taikun Melayu dalam senarai individu terkaya Forbes di Malaysia
June 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kerajaan perlu dedah semua laporan dalam skandal projek LCS, gesa C4
11 jam lalu · Isu semasa
Ringgit jatuh, MP Bachok kata kerana tiada Menteri Kewangan sepenuh masa
11 jam lalu · Isu semasa
Isu air: PMX sahkan permohonan awal RM8 bilion oleh kerajaan Kelantan ditolak
12 jam lalu · Isu semasa
Anwar nafi jadi punca kejatuhan nilai ringgit
12 jam lalu · Isu semasa
Tiada nama taikun Melayu dalam senarai individu terkaya Forbes di Malaysia
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan Nasional tak serang peribadi saya macam PH-UMNO
8 jam lalu
[VIDEO] Khairy akan bertemu Muhyiddin dalam masa terdekat
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok