Tahniah rakyat Malaysia! Kes Covid-19 tak naik selepas Aidilfitri: Khairy

May 19, 2022 · Isu semasa

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengucapkan tahniah kepada rakyat Malaysia kerana mengamalkan tingkah laku yang baik dalam fasa peralihan ke endemik.

Menurutnya kerana sikap rakyat Malaysia dan kesediaan mereka untuk belajar hidup dengan virus itu menyebabkan jangkitan tidak meningkat kepada jumlah yang memberangsangkan selepas sambutan Aidilfitri lalu.

Beliau berkata ini sekali gus membuktikan bahawa rakyat mempunyai kemampuan untuk menjayakan fasa peralihan ke endemik ini dan mereka masih patuh dengan prosedur operasi standard dalam mengekang penularan Covid-19.

“Kita lihat dari segi tingkah laku rakyat Malaysia sangat baik dalam fasa peralihan ke endemik, apabila berada di kawasan terbuka atau di luar masih lagi pakai pelitup muka.

“Ini bermakna rakyat Malaysia sudah tahu macam mana nak ‘hidup’ dengan Covid-19. Mereka juga tahu sekiranya ada gejala, tidak keluar, tidak campur atau mereka akan mengasingkan diri,” katanya diminta mengulas mengenai faktor jumlah kes Covid-19 yang dilihat masih terkawal sejak kebelakangan ini meskipun dijangka meningkat selepas musim perayaan Aidilfitri..

Beliau ditemui selepas merasmikan persidangan Hari Asma Sedunia 2022 di ibu negara hari ini.

“Kita tidak perlu mempunyai peraturan yang ketat atau mengeluarkan kompaun kerana – berbanding negara lain yang peraturannya agak longgar – tetapi melihat kepada kita… kita tidak mempunyai masalah.

“Kadar vaksinasi kita yang tinggi juga membantu mengurangkan jumlah kes teruk di negara ini. Kita melihat hospital kita sekarang, ia tidak penuh dengan pesakit Covid-19. Kita dapat memberi perhatian kepada kes dan isu lain seperti asma.

“Dan ini semua kerana rakyat Malaysia,” katanya seperti dilapor media tempatan hari ini.

Bulan lalu, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata mungkin terdapat sedikit peningkatan kes Covid-19 selepas sambutan Aidilfitri, tetapi kemungkinan besar melibatkan kes kurang serius iaitu Kategori 1 dan 2.

Pada 12 Mei, Dr Noor Hisham mengakui terdapat peningkatan dalam kadar kebolehjangkitan (Rt) Covid-19 negara walaupun tiada peningkatan drastik dalam kes.

Beliau berkata terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada kadar kejangkitan iaitu kes baharu Covid-19, pemulihan serta mengambil kira komuniti yang masih belum dijangkiti dan komuniti yang telah divaksin.

Semalam, negara merekodkan 2,017 jangkitan baharu – naik setelah dua hari sebelumnya mencatat kes harian di bawah 2,000.

Angka itu menjadikan kumulatif positif sejak Januari 2020 hingga semalam sebanyak 4,483,295 kes, dengan 4,417,694 pesakit telah pulih, dan 29,971 kes masih aktif.

Daripada jumlah kes aktif itu, 28,679 pesakit menjalani kuarantin di rumah; 19 ditempatkan di PKRC; 1,235 dimasukkan ke hospital; dan 38 dirawat di unit rawatan rapi dengan 20 daripadanya memerlukan alat bantuan pernafasan.

Berita berkaitan
Kematian pertama bawah 12 tahun akibat Covid-19 di Singapura
June 28, 2022· Dunia
Tiada lagi syarat pakai pelitup muka di Thailand
June 24, 2022· Dunia
Hampir 80,000 kes Covid-19 baharu direkodkan di India
June 20, 2022· Dunia
Malaysia-India setuju iktiraf bersama sivil vaksinasi
June 18, 2022· Uncategorized
Popular
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
July 2, 2022
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
July 2, 2022
Enjin bot rosak: 10 pemancing, 3 kru selamat
July 2, 2022
Ku Li jangka nilai ringgit jatuh lagi, gesa kerajaan campur tangan
July 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ku Li jangka nilai ringgit jatuh lagi, gesa kerajaan campur tangan
3 jam lalu · Isu semasa
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
9 jam lalu · Isu semasa
Malaysia bukan di planet lain, isu kos sara hidup berlaku seluruh dunia: PM
10 jam lalu · Isu semasa
Bekalan minyak masa peket pulih dalam masa terdekat
11 jam lalu · Isu semasa
Segerakan penubuhan Majlis Pemulihan Negeri bantu rakyat susah
11 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok