Syor Timbalan Presiden UMNO isu MA63 dangkal, salah arah: Ongkili

July 6, 2022 · Isu semasa

Menteri Hal Ehwal Sabah dan Sarawak Datuk Seri Maximus Ongkili hari ini menyifatkan cadangan Timbalan Presiden UMNO Datuk Seri Mohamad Hasan untuk mengadakan Perjanjian Malaysia “baharu” bagi menggantikan perjanjian 1963 sebagai “dangkal” dan “tersalah arah”.

Presiden Parti Bersatu Sabah itu yang tidak bersetuju dengan Mohamad yang mencetuskan perjanjian baharu itu, berkata MA63 – piagam yang menyaksikan kelahiran negara – adalah suci.

“Maksudnya – tiada MA63, tiada Malaysia. Selanjutnya, dengan pindaan Perlembagaan diluluskan sebulat suara oleh Parlimen pada Disember 2021, MA63 kini menjadi sebahagian daripada Perlembagaan Persekutuan.

“Syor untuk Perjanjian Malaysia baharu, seperti yang dicadangkan oleh Tok Mat (Mohamad Hasan), dan disokong oleh Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan hanyalah dangkal, tersasar dan tidak akan mengukuhkan Malaysia,” kata Ongkili dalam satu kenyataan.

Beliau juga berkata adalah tidak terfikir untuk mana-mana rakyat Malaysia yang setia meninggalkan MA63 demi perjanjian baharu.

“Adakah perjanjian baharu itu akan mengukuhkan dokumen asas MA63, atau meninggalkannya? Berdasarkan eksposisi terhad oleh pencadang perjanjian baharu, pemikiran yang salah adalah untuk meninggalkan MA63.

“Ia adalah sama dengan memecahkan ikatan yang mengikat dan menyatukan Persekutuan Tanah Melayu, Borneo Utara, dan Sarawak pada 1963. Dengan itu, mengembalikan kita kepada status asal dan memulakan semula pencarian baharu untuk identiti negeri masing-masing,” kata Ongkili.

Beliau berkata semua pihak harus lebih berhati-hati dalam proses pembinaan negara dan cadangan tanpa fikir panjang” akan melemahkan usaha dan kemajuan yang dicapai setakat ini.

“Kita mesti membina kekuatan, keamanan, dan perpaduan. Kita mesti mengelak bermain dengan semantik dan politik,” Ongkili memberi amaran.

Beliau bukan satu-satunya ahli politik dari parti pemerintah yang menolak idea Mohamad.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak Datuk Seri Abdul Karim Rahmah Hamzah baru-baru ini menyifatkan tindakan Mohamad sebagai “idea gila” yang tidak sepatutnya berubah dalam apa jua cara kerana ia adalah asas kepada penubuhan Malaysia.

Mohamad melayangkan ideanya pada konvensyen BN Sabah Sabtu lalu, berkata ia adalah cara yang lebih konkrit ke arah merealisasikan hak dan tuntutan negeri yang termaktub di bawah MA63.

“Kita mesti ada jalan keluar dari isu ini. Ia telah berlaku sekian lama dan rakyat Sabah mahukan jalan konkrit ke hadapan. Pada peringkat rundingan semasa ini, saya tidak fikir ia membawa kepada persefahaman dan persetujuan yang diharapkan.

“Mungkin kita perlukan perjanjian baharu. Pada pendapat saya, semangat dan aspirasi MA63 berada dalam konteks yang sangat berbeza. Zaman dah berubah. Malaysia juga jauh berbeza sekarang,” kata Tok Mat.

Selepas kecaman dan kritikan yang diterimanya, Mohamad berkata beliau hanya membuat cadangan kerana beliau adalah wakil rakyat yang dipilih.

Berita berkaitan
Utamakan kepentingan rakyat bukan berdendam dengan pembangkang, kata PN
7 jam lalu· Politik
Selepas dipecat Pengerusi UMNO Johor, Hasni umum tanding jawatan Naib Presiden
10 jam lalu· Politik
MP DAP gesa SPRM teruskan beku akaun Bersatu, sama seperti UMNO dulu
13 jam lalu· Politik
Parti dalam PH jangan terima pemimpin UMNO dipecat dan digantung: Mat Maslan
13 jam lalu· Politik
Popular
Johari sahkan Mohammed Iqbal adalah anaknya, sama dalam web rasmi Parlimen
February 3, 2023
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
February 4, 2023
Kos tunai haji 2023 naik RM31,000
January 16, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
10 jam lalu · Isu semasa
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
10 jam lalu · Isu semasa
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
16 jam lalu · Isu semasa
Pulau Pinang dilanda banjir
16 jam lalu · Isu semasa
Tunggu dasar dan garis panduan KDN berhubung kebenaran jual bunga api, mercun
16 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok