Syor Timbalan Presiden UMNO isu MA63 dangkal, salah arah: Ongkili

July 6, 2022 · Isu semasa

Menteri Hal Ehwal Sabah dan Sarawak Datuk Seri Maximus Ongkili hari ini menyifatkan cadangan Timbalan Presiden UMNO Datuk Seri Mohamad Hasan untuk mengadakan Perjanjian Malaysia “baharu” bagi menggantikan perjanjian 1963 sebagai “dangkal” dan “tersalah arah”.

Presiden Parti Bersatu Sabah itu yang tidak bersetuju dengan Mohamad yang mencetuskan perjanjian baharu itu, berkata MA63 – piagam yang menyaksikan kelahiran negara – adalah suci.

“Maksudnya – tiada MA63, tiada Malaysia. Selanjutnya, dengan pindaan Perlembagaan diluluskan sebulat suara oleh Parlimen pada Disember 2021, MA63 kini menjadi sebahagian daripada Perlembagaan Persekutuan.

“Syor untuk Perjanjian Malaysia baharu, seperti yang dicadangkan oleh Tok Mat (Mohamad Hasan), dan disokong oleh Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan hanyalah dangkal, tersasar dan tidak akan mengukuhkan Malaysia,” kata Ongkili dalam satu kenyataan.

Beliau juga berkata adalah tidak terfikir untuk mana-mana rakyat Malaysia yang setia meninggalkan MA63 demi perjanjian baharu.

“Adakah perjanjian baharu itu akan mengukuhkan dokumen asas MA63, atau meninggalkannya? Berdasarkan eksposisi terhad oleh pencadang perjanjian baharu, pemikiran yang salah adalah untuk meninggalkan MA63.

“Ia adalah sama dengan memecahkan ikatan yang mengikat dan menyatukan Persekutuan Tanah Melayu, Borneo Utara, dan Sarawak pada 1963. Dengan itu, mengembalikan kita kepada status asal dan memulakan semula pencarian baharu untuk identiti negeri masing-masing,” kata Ongkili.

Beliau berkata semua pihak harus lebih berhati-hati dalam proses pembinaan negara dan cadangan tanpa fikir panjang” akan melemahkan usaha dan kemajuan yang dicapai setakat ini.

“Kita mesti membina kekuatan, keamanan, dan perpaduan. Kita mesti mengelak bermain dengan semantik dan politik,” Ongkili memberi amaran.

Beliau bukan satu-satunya ahli politik dari parti pemerintah yang menolak idea Mohamad.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak Datuk Seri Abdul Karim Rahmah Hamzah baru-baru ini menyifatkan tindakan Mohamad sebagai “idea gila” yang tidak sepatutnya berubah dalam apa jua cara kerana ia adalah asas kepada penubuhan Malaysia.

Mohamad melayangkan ideanya pada konvensyen BN Sabah Sabtu lalu, berkata ia adalah cara yang lebih konkrit ke arah merealisasikan hak dan tuntutan negeri yang termaktub di bawah MA63.

“Kita mesti ada jalan keluar dari isu ini. Ia telah berlaku sekian lama dan rakyat Sabah mahukan jalan konkrit ke hadapan. Pada peringkat rundingan semasa ini, saya tidak fikir ia membawa kepada persefahaman dan persetujuan yang diharapkan.

“Mungkin kita perlukan perjanjian baharu. Pada pendapat saya, semangat dan aspirasi MA63 berada dalam konteks yang sangat berbeza. Zaman dah berubah. Malaysia juga jauh berbeza sekarang,” kata Tok Mat.

Selepas kecaman dan kritikan yang diterimanya, Mohamad berkata beliau hanya membuat cadangan kerana beliau adalah wakil rakyat yang dipilih.

Berita berkaitan
Skandal LCS, PH kesal dengan cara UMNO layan tentera ikut suka hati
18 minit lalu· Politik
Asyraf kritik keputusan dalam kes Najib, boleh dituduh hina mahkamah
20 jam lalu· Politik
Soal keselamatan diteliti sebelum audit skandal LCS didedahkan: Wan Junaidi
23 jam lalu· Isu semasa
Zahid ajak akar umbi pertahan ‘Raja Media Sosial’ Najib
August 17, 2022· Politik
Popular
[KEMAS KINI] Peguam Najib mohon tarik diri
August 18, 2022
Mahkamah tolak permohonan Hisyam tarik diri wakili Najib
August 18, 2022
Peguam Najib pilih tak kemuka hujahan selepas permohonan ditolak
August 18, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Najib arah Perbendaharaan percepat proses pinjaman RM2b SRC
3 minit lalu · Isu semasa
66.82 peratus pelajar cemerlang STPM golongan B40
44 minit lalu · Isu semasa
Peguam Najib pilih tak kemuka hujahan selepas permohonan ditolak
1 jam lalu · Isu semasa
KPM lancar Portal Aduan Buli, umum Radzi
1 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah tolak permohonan Hisyam tarik diri wakili Najib
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok