Swasta patut wajibkan pekerja ambil vaksin Covid-19

Sektor swasta sewajarnya mencontohi langkah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang mewajibkan penjawat awam Persekutuan mengambil suntikan vaksin Covid-19 sepenuhnya, kata Presiden Persatuan Hospital Swasta Malaysia, Datuk Dr Kuljit Singh.

Menurutnya, kakitangan yang diberi vaksin sepenuhnya bukan sahaja dapat kembali bekerja tetapi juga memudahkan usaha pemulihan ekonomi dan perkhidmatan kepada rakyat.

Telah terbukti bahawa dengan vaksinasi, keberkesanan dan kemungkinan jangkitan teruk berkaitan Covid-19, telah berkurang di Malaysia dan pada peringkat antarabangsa.

“Sektor swasta harus meniru langkah yang telah dilaksanakan oleh kerajaan untuk kakitangan mereka dan jangan menunggu hingga ianya diwajibkan atau ditetapkan undang-undang,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kebanyakan hospital swasta di seluruh negara telah mewajibkan kakitangan mereka mengambil vaksin bagi memberi perlindungan, terutama kepada pesakit.

Dr Kuljit menambah bahawa pelbagai dasar membantu mendorong kakitangan untuk diberi vaksin seperti ujian berkala wajib.

“Kami berharap semua penyedia perkhidmatan swasta, terutama yang berurusan dengan orang awam akan mewajibkan kakitangan mereka menerima suntikan vaksin.

“Mereka yang tidak berurusan dengan awam juga perlu divaksinasi bagi menghindar jangkitan dalam kalangan rakan sepejabat.

“Tanggungjawab membendung wabak itu berada di tangan seluruh tenaga kerja baik di sektor awam dan swasta,” katanya.

Mengenai langkah mewajibkan kakitangan kerajaan menerima vaksin, beliau berkata tindakan itu adalah langkah tepat kerana kebanyakannya berurusan dengan orang ramai dan pekerja yang lengkap divaksin adalah pilihan terbaik.

“Pelaksanaan vaksinasi wajib untuk semua kakitangan kerajaan Persekutuan adalah petunjuk yang jelas bahawa pihak berkuasa sangat prihatin terhadap mereka yang menolak vaksinasi.

“Pesakit bukan Covid 19 telah mengalami banyak ketidakselesaan dalam beberapa bulan terakhir ini disebabkan oleh peningkatan pesakit yang dijangkiti virus di hospital swasta dan awam,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR