Suspek utama pukul pengawal peribadi direman 5 hari

Hakim Datuk Akhtar Tahir dalam penghakimannya membenarkan permohonan Datyuk Seri Abdul Hadi Awang untuk membatalkan saman yang difailkan oleh Maklin Masiau dan Lawrence Jomiji Kinsil.

Mahkamah hari ini membenarkan perintah reman selama lima hari terhadap seorang suspek utama dalam kes pukul dua pengawal peribadi kerana berpuasa yang kecoh baru-baru ini.

Perintah reman terhadap suspek berumur 44 tahun itu dikeluarkan Majistret Nur Atikah Zakaria di Mahkamah Majistret Klang hari ini.

Suspek iaitu majikan yang disyaki memukul dua pengawal peribadi itu direman lima hari hingga Khamis bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan (KK) kerana mendatangkan kecederaan, Seksyen 506 KK (ugutan), Seksyen 298 KK (menghina Islam) dan Seksyen 307 KK kerana cubaan membunuh.

Terdahulu, suspek yang memakai kemeja-T baju berwarna biru tiba di pekarangan mahkamah sekitar 10 pagi tadi diiringi pihak polis.

Ahli perniagaan tersebut ditahan polis pada 8.20 malam di sekitar Kuala Lumpur pada Khamis lepas susulan terbabit dalam kejadian memukul pengawal peribadinya sebelum ini.

Mahkamah Majistret Klang pada Khamis, turut mengeluarkan perintah reman kepada empat individu termasuk seorang pengawal peribadi bagi membantu siasatan kes itu.

Tiga daripada suspek yang merupakan pekerja di sebuah syarikat milik majikan terbabit direman lima hari manakala pengawal peribadi itu direman tujuh hari bermula Khamis (15 April).

Terdahulu, tular satu laporan polis berhubung seorang majikan Cina yang memukul dua pengawal peribadi sehingga lebam di badan hanya kerana berpuasa.

Majikan berbangsa Cina berusia 43 tahun juga mengeluarkan kenyataan menghina agama Islam hanya kerana kedua-dua pengawal peribadi tersebut sedang berpuasa.

Menurut polis, seramai empat individu ditahan disyaki terlibat dalam kejadian tersebut dan kes disiasat di bawah seksyen 324 Kanun Keseksaan, 506 Kanun Keseksaan dan 298 Kanun Keseksaan.

 

POPULAR