Sultan Selangor tegur wakil rakyat banyak main politik, berebut kuasa

August 23, 2021 · Isu semasa

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah kecewa terlalu banyak wakil rakyat yang bermain politk dan berebut kuasa sehingga melupakan tanggungjawab membela nasib rakyat.

“Tidakkah Ahli-ahli Yang Berhormat sedar bahawa apabila pemimpin-pemimpin politik berebut kuasa dan keadaan politik menjadi tidak stabil maka, rakyat yang terpaksa menanggung kesusahannya.

“Nampaknya Ahli-ahli Yang Berhormat tidak mahu belajar dari sejarah tentang kejatuhan sesebuah negara akibat perebutan kuasa yang mengakibatkan perpecahan dalam kalangan masyarakat,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada Istiadat Pembukaan Persidangan Penggal Keempat Dewan Negeri Selangor Ke-14, di Shah Alam, hari ini.

Sehubungan itu baginda mengingatkan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor supaya tidak terlalu banyak berpolitik dan berebut kuasa serta kedudukan sehingga melupakan tanggungjawab utama untuk membela nasib rakyat.

Sambil menzahirkan rasa dukacita dan kesal melihat pergolakan, pertelagahan dan ketidaktentuan politik negara yang begitu ketara sejak kebelakangan ini, baginda juga menggesa wakil rakyat membantu orang ramai yang berdepan kesusahan akibat pandemik Covid-19 sekarang ini.

“Bantulah mereka, carilah mereka, bukan sekadar mencari mereka untuk mendapatkan undi sewaktu pilihan raya semata-mata,” titah baginda.

Sultan Selangor juga mengingatkan Ahli Dewan bahawa mandat yang diberi oleh rakyat merupakan amanah daripada Allah yang perlu dilaksana dengan jujur, bertanggungjawab dan penuh keikhlasan.

Sultan Selangor bertitah Adun pastinya menyedari betapa rakyat ketika ini berada dalam keadaan susah dan menderita di kala negara sedang berhadapan pandemik Covid-19 dan sepatutnya lebih prihatin masalah rakyat di kawasan masing-masing khususnya, dalam mengenal pasti bantuan yang perlu disalur kepada mereka yang terjejas.

Baginda bertitah wakil rakyat juga sepatutnya menyemak jumlah rakyat yang hilang pekerjaan dan mencari jalan untuk membantu golongan itu selain mendapatkan data individu yang kehilangan ibu bapa, tempat pergantungan dan berhadapan dengan masalah tekanan hidup.

Pada masa sama Sultan Sharafuddin Idris Shah mengingatkan wakil rakyat di negeri itu bahawa baginda mengikuti perkembangan perang melawan rasuah di Selangor.

Selain maklum mengenai tangkapan beberapa penjawat awam berkedudukan tinggi, Sultan Sharafuddin turut menerima laporan mengenai siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap pemimpin politik berkaitan amalan rasuah dan salah guna kuasa.

“Beta telah pun menitahkan SPRM untuk menjalankan siasatan secara menyeluruh bagi membersihkan Selangor dari amalan rasuah,” titah baginda.

Berita berkaitan
RUU Sumbangan Politik dibentang pada Oktober: Wan Junaidi
August 13, 2022· Isu semasa
PRU-15: PM sedang tunggu waktu sesuai, perlu beri isyarat betul
July 24, 2022· Politik
RUU larang MP bertukar parti demi kestabilan politik, kata Wan Junaidi
July 23, 2022· Politik
UMNO desak tamat MoU, Annuar kata MoU dengan PH sehingga bubar Parlimen
July 21, 2022· Politik
Popular
Anak muda bawa skandal kapal tempur zaman BN ke jalan raya
August 14, 2022
Najib dakwa skandal LCS dimainkan seperti 1MDB, sehingga diheret ke mahkamah
August 14, 2022
Rakyat mahu tahu kebenaran berhubung skandal LCS, kata bekas AG
August 14, 2022
Skandal LCS: Jangan salahkan orang lain kata Kit Siang kepada Najib
August 13, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Anak muda bawa skandal kapal tempur zaman BN ke jalan raya
2 jam lalu · Isu semasa
Permintaan terpendam percepat pertumbuhan KDNK: Tengku Zafrul
3 jam lalu · Isu semasa
Najib dakwa skandal LCS dimainkan seperti 1MDB, sehingga diheret ke mahkamah
3 jam lalu · Isu semasa
Rakyat mahu tahu kebenaran berhubung skandal LCS, kata bekas AG
4 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi lemah dikesan di Kundasang
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok