Sultan Perak perkenan surau tidak dirobohkan

Sultan Perak Sultan Nazrin Shah berkenan Surau Al-Karamah di Kampung Sri Keramat, Pasir Puteh di Ipoh, tidak dirobohkan sehingga surau baharu siap dibina.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Datuk Ahmad Suaidi Abdul Rahim berkata, susulan titah itu, beliau mengadakan perbincangan khas bagi mendengar taklimat daripada pelbagai agensi berkaitan.

Beliau berkata, perbincangan itu telah merumuskan beberapa perkara dan telah dipersembahkan kepada Sultan Nazrin.

Katanya, selepas berunding dengan jawatankuasa surau dan penduduk surau sedia ada digantikan dengan surau yang lebih baik di lokasi lain tetapi dalam kawasan yang sama.

“Pihak kerajaan akan menawarkan tapak gantian baharu sementara pihak pemaju akan membiayai sepenuhnya kos pembinaan sebuah surau baharu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Shubungan itu katanya, surau sedia ada akan terus berfungsi seperti biasa sehingga surau baharu siap dan boleh berfungsi untuk kegunaan penduduk.

Pada 23 April lalu, media melaporkan Jawatankuasa Surau Al-Karamah memohon campur tangan Majlis Agama Islam Perak, Menteri Besar serta Pejabat Tanah dan Galian Perak untuk menghalang tindakan merobohkan surau itu bagi memberi laluan kepada projek perumahan.

BERITA BERKAIT
POPULAR