Sultan Kedah gesa Kerajaan Pusat sokong projek lapangan terbang Kulim

March 12, 2023 · Isu semasa

Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah menggesa Kerajaan Persekutuan – Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) – memberi sokongan terhadap pembangunan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) atau Kedah Aerotropolis.

Titah baginda, sokongan bagi pelaksanaan pembangunan projek KXP itu demi manfaat menyeluruh kepada negara khususnya untuk merancakkan pembangunan ekonomi Kedah dan wilayah utara tanah air.

“Pada 24 Februari, Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) membentangkan Belanjawan 2023 di Parlimen. Berdasarkan kepada pembentangan tersebut, cadangan pembangunan KXP yang menjadi salah satu projek berimpak tinggi negeri tidak diberi keutamaan.

“Beta berpandangan projek KXP wajar diberi pertimbangan,” titah baginda pada Istiadat Perasmian Pembukaan Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah yang ke-14 di Wisma Darul Aman, di Alor Setar, hari ini (Ahad, 12 Mac 2023).

Sultan Sallehuddin bertitah, perancangan untuk membangunkan projek KXP bermula sejak 2013 selain sebanyak lima kajian kebolehlaksanaan dijalankan setakat ini.

“Berdasarkan kajian-kajian itu, pembangunan KXP bakal menjadi pemangkin perubahan ekonomi Kedah dan berfungsi sebagai pelengkap kepada lapangan terbang sedia ada di utara tanah air melalui penyediaan perkhidmatan kargo yang lebih komprehensif dan disokong pembangunan hab penyelenggaraan, pembaikan dan kendalian atau operasi (MRO),” titah baginda.

Baginda bertitah, projek KXP yang dilaksanakan secara inisiatif pembiayaan swasta (PFI) adalah berperanan sebagai pemboleh kepada keseluruhan pembangunan Kedah Aerotropolis yang turut merangkumi komponen lain seperti Logistik Sidam, Hab Aeroangkasa dan Pembuatan, Pusat Bisnes dan pembangunan Bandar Lapangan Terbang.

Sultan Kedah bertitah, baginda turut mengingatkan agar semua pemimpin di pihak kerajaan negeri dan Kerajaan Persekutuan berkhidmat secara profesional termasuk fokus terhadap penyelesaian isu dan permasalahan rakyat.

“Beta percaya peri pentingnya keharmonian hubungan di antara kerajaan negeri dan Kerajaan Persekutuan. Ini adalah agar fokus kerajaan terhadap penyelesaian isu dan permasalahan rakyat tidak terjejas.

“Negara, negeri dan rakyat memerlukan kestabilan politik untuk memperoleh manfaat melalui pembangunan projek ekonomi dan program kesejahteraan rakyat yang dirancang. Tanpa gandingan yang harmoni di antara keduanya, rakyat pasti akan menerima kesannya,” titah baginda.

Sultan Sallehuddin bertitah, berpolitik secara berlebihan perlu dielakkan dan sentiasa berusaha menjaga hubungan di antara satu sama lain khususnya antara kerajaan negeri dan Kerajaan Persekutuan.

“Hubungan antara kerajaan negeri dan Kerajaan Persekutuan bukan hanya perlu dijaga malah perlu ditunjukkan bahawa ia dijaga. Beta berharap tahap profesionalisme yang tinggi di antara kerajaan negeri dan Kerajaan Persekutuan,” titah baginda.

Anwar ketika membentangkan bajet itu berkata cadangan pembinaan KXP tidak boleh dipertimbangkan dalam keadaan semasa, tetapi pada masa sama mengumumkan menaik taraf Lapangan Terbang Antarabangsa Antarabangsa Pulau Pinang dan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS).

Difahamkan, pembinaan KXP jika dibenarkan akan menjejaskan Pulau Pinang yang kini ditadbir DAP, parti gabungan dalam Pakatan Harapan.

Berita berkaitan
Sultan Johor gesa kerajaan pusat beri peruntukan lebih besar
June 16, 2022· Isu semasa
4 lapangan terbang khas untuk penerbangan haji disediakan
June 1, 2022· Dunia
Trafik antarabangsa di lapangan terbang tempatan meningkat: MAHB
May 23, 2022· Isu semasa
RM15 juta disalur kerajaan pusat kepada Johor, kata MB
May 22, 2022· Isu semasa
Popular
Isteri pelakon bawa watak Anwar mohon cerai: Laporan
March 20, 2023
Selama tiga minggu berturut-turut pelabur asing lari dari Malaysia
March 20, 2023
Kempen antirasuah Anwar hanya mahu singkir pembangkang: Tun M
March 20, 2023
Che’gu Bard dakwa Anwar, DAP lindungi kesalahan menteri KBS
March 20, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Indira kemuka saman 8 negeri tuntut isytihar tukar agama unilateral tak sah
6 jam lalu · Isu semasa
Kos haji bagi B40 kekal RM10,980 dengan RM400 juta peruntukan bantuan
9 jam lalu · Isu semasa
Jangan kata kita nak bunuh TnG, kata Loke
9 jam lalu · Isu semasa
Che’gu Bard dakwa Anwar, DAP lindungi kesalahan menteri KBS
11 jam lalu · Isu semasa
Kempen antirasuah Anwar hanya mahu singkir pembangkang: Tun M
11 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Anak muda pantang ditipu, lebih yakin dengan Perikatan
16 jam lalu
[VIDEO] Sertai Pakatan dakyah ‘cybertrooper’, PAS tawakal dengan Bersatu
21 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok