Sultan Johor berkenan menerima menghadap TPM

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar hari ini berkenan menerima menghadap Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Istana Pasir Pelangi, Johor Bahru.

Ismail Sabri tiba di Istana Pasir Pelangi kira-kira jam 10.45 pagi dan pertemuan bersama Sultan Ibrahim berlangsung selama lebih sejam, kata kenyataan disiarkan di laman Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar hari ini.

Bagaimanapun tidak dinyatakan tujuan pertemuan itu.

Semalam, Sultan Johor turut menerima menghadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum dijemput untuk santapan tengah hari bersama baginda.

Pada pertemuan itu Perdana Menteri turut memaklumkan kepada Sultan Ibrahim berkaitan perkembangan terbaharu dalam negara.

Pertemuan itu diadakan selepas Perdana Menteri yang Juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gambir di Johor, turut hadir pada perasmian sidang DUN Johor oleh Sultan Ibrahim.

Dalam titah ucapan baginda, Sultan Ibrahim memberi amaran kepada semua ADUN supaya tidak menganggu-gugat kerajaan negeri sedia ada, selain memberi tumpuan kepada membantu rakyat yang terkesan akibat pandemik Covid-19.

Sultan Ibrahim juga mengingatkan baginda tidak ragu-ragu untuk membubarkan DUN Johor jika ada usul yang menganggu-gugat kerajaan yang ada hari ini.

“Ini bukan masanya untuk berbalah tetapi ini adalah masa untuk bersatu dan bekerjasama. Jangan tanya kepada orang lain, apa yang telah dibuat untuk bantu rakyat tetapi lihatlah, cermin muka sendiri.

“Ingin juga saya ingatkan bahawa Dewan Negeri ini adalah tempat untuk berbincang dan membuat ketetapan bagi kepentingan rakyat dan negeri Johor. Jangan cemarkan Dewan saya ini dengan perangai yang buruk.

“Ini adalah Dewan yang mulia, bukan Dewan sangkar beruk. Ingat pesanan saya tuan speaker. Jalankan keja baik-baik,” titah baginda pada perasmian itu semalam.

BERITA BERKAIT
POPULAR