Sudah dapat pasport jangan ikut jejak Sajat pula

October 19, 2021 · Isu semasa

Selepas laporan Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat yang didakwa berjaya memasuki Australia, kini kebimbangan timbul sekiranya beberapa pemimpin politik negara yang berdepan kes mahkamah dan dikembalikan pasport bakal mengikut jejak sama.

Usahawan kosmetik dalam buruan pada awalnya mahu diekstradisi pulang untuk berdepan kes mahkamah dihadapinya, bagaimanapun permintaan itu ditolak oleh kerajaan Thailand dan diterbangkan pula ke negara kanggaru.

Baru-baru ini, mahkamah sudah membenarkan permohonan memulangkan semula pasport kepada tiga personaliti politik negara yang terpalit dengan kes rasuah dan pendakwaan dalam negara, ia menyebabkan kritikan umum yang mempersoalkan keputusan tersebut ketika perbicaraan masih berjalan.

Ketiga-tiga mereka memberi alasan atas urusan peribadi untuk meminta pasport tersebut dipulangkan walhal kes-kes perbicaraan yang dihadapi melibatkan isu kepentingan awam dan mendapat liputan segenap pelosok negara.

Malah, lebih menimbulkan tanda-tanya pemulangan pasport tersebut dibuat secara serentak dan seakan-akan seperti dirancang.

Lebih tidak adil lagi, mengapa keistimewaan sedemikian diberikan kepada individu yang sedang berdepan pertuduhan di mahkamah, apakah di Malaysia kini sudah ada dua set bentuk undang-undang yang membezakan orang kenamaan dan orang biasa?

Lebih merisaukan, bagaimana akan terjadi sekiranya personaliti yang dipulangkan pasport tersebut tidak pulang semula ke negara, adakah pihak berkuasa terpaksa melakukan pencarian sama seperti menjejaki ahli perniagaan, Jho Low yang sampai hari ini gagal dibawa pulang.

Kegagalan membawa pulang Nur Sajat juga harus dijadikan satu pengajaran dan pengalaman berguna untuk direnungi, lihat bagaimana terjadi apabila permintaan untuk ekstradisi tersebut ditolak oleh negara luar.

Bahkan berita pemulangan pasport tersebut sudah sampai ke negara jiran, komen-komen dalam media sosial di negara tersebut mencemuh dan tidak kurang juga ramai yang secara sini mengkritik sistem perundangan negara.

Ia amat memalukan apabila negara luar juga sudah berani memperlekehkan sistem undang-undang negara, dimana kita mahu letak muka apabila negara sendiri pun dihina akibat kerana angkara individu tertentu yang kononnya tidak bersalah.

Dalam kes Nur Sajat, apakah lagi langkah yang boleh diambil pihak berkuasa negara untuk mengekstradisi usahawan kosmetik itu untuk dibawa pulang, bukankah sebelum ini permohonan untuk membawa pulang bekas anggota Unit Tindakan Khas (UTK) Koperal Sirul Azhar Umar di Australia juga menemui kegagalan.

Untuk rekod, Sirul melarikan diri ke Australia pada 2015 dan sehingga masih berada dalam tahanan disana.

Berkemungkinan Nur Sajat juga akan terselamat apabila berada di Australia sama seperti Sirul, namun kebimbangan kini bagaimana pula jika personaliti yang dikembalikan pasport mereka baru-baru ini akan mengikut jejak sama seperti kedua-dua rakyat Malaysia yang sedang mencari suaka di Australia itu?

Berita berkaitan
Lebih baik Kit Siang minta UMNO tukar Zahid, bidas Takiyuddin
December 5, 2023· Politik
Najib mohon DNAA bagi tiga lagi pertuduhan membabitkan kes dana SRC
December 1, 2023· Politik
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
November 29, 2023· Isu semasa
Mahkamah tolak permohonan penghakiman terus syarikat barang kemas terhadap Rosmah
November 29, 2023· Isu semasa
Popular
Armada Bersatu gesa siasat video warga Malaysia dengan pembantu PM Israel
December 5, 2023
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
Cukai RM9.41 juta: Shafee dan LHDN dalam proses selesaikan tunggakan
December 5, 2023
Sindiket pasport terbang berjaya ditumpaskan Imigresen Johor
December 5, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Armada Bersatu gesa siasat video warga Malaysia dengan pembantu PM Israel
December 5, 2023 · Isu semasa
Sindiket pasport terbang berjaya ditumpaskan Imigresen Johor
December 5, 2023 · Isu semasa
Pesara tentera lesap RM125,000 ditipu ‘phone scam’
December 5, 2023 · Isu semasa
Cukai RM9.41 juta: Shafee dan LHDN dalam proses selesaikan tunggakan
December 5, 2023 · Isu semasa
Bergantung kepada siasatan sama ada tangkap Agus atau tidak: Razarudin
December 5, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Kedah, Itali jalin kerjasama jayakan Kedah Aerotropolis
13 jam lalu
[VIDEO] Kit Siang patut nasihat UMNO tukar presiden, PAS elok dah
December 5, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok