SPRM sita lebih RM35 juta wang, harta penggodam sistem imigresen

Enam lagi individu, termasuk empat pekerja teknikal syarikat pembekal sistem komputer ditangkap selepas dipercayai menerima rasuah bagi menggodam sistem Jabatan Imigresen.

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki berkata, dua lagi adalah kakitangan imigresen yang disyaki bersekongkol dengan sindiket menggodam rangkaian Sistem Imigresen Malaysia (MyIMMs).

“Tangkapan terbaru ini adalah lanjutan dari operasi bersama Jabatan Imigresen yang telah dilaksanakan pada 6 April lalu di 22 lokasi sekitar Kuala Lumpur dan Sungai Petani, Kedah,” katanya.

Dalam operasi 6 April lalu, lima individu termasuk ketua sindiket bergelar Datuk dan seorang bekas pegawai imigresen ditangkap.

Menerusi kenyataan hari ini, Azam berkata, 147 akaun daripada 30 individu dan 11 syarikat yang berjumlah hampir RM10 juta telah dibekukan.

“Selain itu, dianggarkan sebanyak 30 unit hartanah berjumlah RM11,868,835 dan 66 buah kenderaan berjumlah RM13,691,847 turut disita serta dibekukan yang mana jumlah keseluruhan adalah sebanyak RM25,560,682,” katanya.

Empat pekerja teknikal dan kakitangan imigresen yang ditangkap berusia antara 34 dan 42 tahun dikenal pasti terbabit menjalankan aktiviri penggodaman MyIMMs

“Penahanan keempat-empat pekerja syarikat pembekal tersebut telah membawa kepada penemuan beberapa komputer di JIM yang telah dilengkapi dengan peranti serta perisian penggodaman.

“Rentetan daripada itu beberapa perkakasan IT dan komputer telah disita daripada pejabat JIM. Turut disita komputer riba dan external hard disk milik pekerja syarikat pembekal sistem yang digunakan bagi tujuan penggodaman sistem.

“Setakat ini, pihak SPRM telah mengenal pasti empat hotel ternama sekitar sini yang telah dijadikan sebagai pusat operasi penggodaman,” katanya

BERITA BERKAIT
POPULAR