SPRM pertahan siasatan terhadap hakim kerana ia kepentingan awam

Langkah menyiasat Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali dibuat kerana ia melibatkan kepentingan awam, kata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

SPRM tampil mempertahankan keputusan mengumumkan Nazlan sedang disiasat walaupun berdepan kritikan banyak pihak yang mendakwa badan itu bertindak atas campur tangan politik memandangkan hukuman ke atas Datuk Seri Najib Razak dijatuhkan oleh hakim tersebut.

Dalam kenyataan hari ini, SPRM berkata mereka diberikan kuasa untuk menyiasat kes jenayah rasuah bawah Akta SPRM 2009.

Katanya, pegawai badan awam termasuk anggota pentadbiran, anggota parlimen, ahli Dewan Undangan Negeri serta hakim Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan atau Mahkamah Persekutuan.

“Berdasarkan prosedur, suruhanjaya ini bertanggungjawab untuk mengesahkan dan menyiasat sesuatu laporan atau aduan rasmi yang telah dibuat kepada SPRM melibatkan perkara-perkara di bawah bidang kuasanya,” kata SPRM.

Jelas SPRM lagi, selaras dengan prinsip pengasingan kuasa, kertas siasatan akan dikemukakan kepada Pejabat Peguam Negara untuk memutuskan sama ada pendakwaan akan dibuat.

“SPRM juga telah mempunyai rekod menyiasat hakim yang mana kertas siasatan berkaitan diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara untuk membuat penilaian,” katanya.

Dalam pada itu, SPRM berkata keputusan menyiasat Nazlan dibuat susulan mereka menerima aduan yang dibuat oleh individu tertentu tetapi tidak menamakannya.

“Berhubung siasatan terhadap hakim tersebut, SPRM telah menerima satu aduan pada 15 Mac 2022 disusuli dua lagi aduan pada 23 dan 27 April 2022.

“Siasatan ini masih berada di fasa awal dan melibatkan kepentingan awam,” katanya lagi.

SPRM juga berkata apabila sesuatu siasatan dijalankan terhadap mana-mana individu, ia tidak bermakna individu tersebut telah melakukan kesalahan.

“Sehubungan itu, SPRM memohon masyarakat umum memberi ruang untuk proses siasatan dijalankan mengikut lunas undang-undang yang ditetapkan,” katanya.

Selain ahli politik pembangkang, Badan Peguam Malaysia turut mengkritik siasatan itu atas alasan melanggar doktrin pengasingan kuasa dan menjejaskan kebebasan badan kehakiman.

Nazlan, ketika menjadi Hakim Mahkamah Tinggi pada 2020, menjatuhi hukuman penjara 12 tahun dan RM210 juta terhadap bekas Perdana Menteri atas kesalahan rasuah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram.

Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan itu. Najib sedang merayu kes itu di Mahkamah Persekutuan.

BERITA BERKAIT
POPULAR