SPRM minta Anwar beri kerjasama jika ada maklumat tentang Kertas Pandora

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan bekerjasama dengan Bank Negara Malaysia (SPRM) dan agensi lain bagi menyiasat pendedahan yang dibuat Kertas Pandora baru-baru ini.

Selain itu, suruhanjaya itu juga meminta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang membangkitkan perkara itu ketika sidang Dewan Rakyat memberi kerjasama sekiranya mempunyai maklumat lanju berkaitan isu berkenaan.

“SPRM akan berkerjasama dengan Bank Negara Malaysia serta agensi siasatan lain bagi menyiasat isu pendedahan Kertas Pandora.

“Sehubungan itu, SPRM juga meminta beliau (Anwar) untuk memberi kerjasama sekiranya mempunyai maklumat lanjut tentang isu tersebut,” katanya SPRM dalam kenyataan media yang dikeluarkan malam tadi.

Kertas Pandora merujuk kepada sejumlah dokumen yang dibocorkan kepada Pusat Kewartawanan Penyiasatan Antarabangsa (ICIJ).

Maklumat itu berasal dari sejumlah syarikat yang membantu pelanggan menubuhkan atau menguruskan akaun luar pesisir dan syarikat di tempat perlindungan cukai.

Warga Malaysia yang dinamakan dalam pendedahan itu antaranya Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Ahli Parlimen (MP) Selayang William Leong dan bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan bersikap terbuka untuk pihak berkuasa mengambil tindakan ke atas individu yang terlibat, sekiranya terdapat bukti salah laku.

Isnin lalu, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Bank Negara bersedia bekerjasama dengan agensi penguat kuasa undang-undang untuk memantau dan menyiasat dokumen terkandung di dalam Kertas Pandora yang membabitkan individu di negara ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR