SPR tentukan penambahan kawasan pilihan raya, kerajaan tak berhak campur

October 12, 2021 · Isu semasa

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bertanggungjawab menentukan sama ada untuk melaksanakan penambahan kawasan pilihan raya atau persempadanan semula, kerajaan tidak mencampuri hak dan tanggungjawab badan tersebut, kata Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) itu menjelaskan kuasa tersebut adalah tertakluk bawah SPR dan suruhanjaya itu bebas membuat saranan, bagaimanapun setakat ini tiada syor untuk melaksanakan kajian bagi tujuan tersebut.

“Kajian bukannya hanya untuk menambah jumlah (kawasan pilihan raya), tetapi ada jumlah boleh dikurangkan atas (syor) SPR.

“Kerajaan tidak berhak ganggu tanggungjawab SPR. SPR adalah bebas untuk membuat keputusannya sendiri untuk disarankan kepada kerajaan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan dikemukakan Ahli Parlimen Rasah Cha Kee Chin.

Wan Junaidi menjelaskan, urusan Kajian Semula Persempadanan adalah kajian semula pembahagian sempadan-sempadan Bahagian Pilihan Raya sedia ada bagi mengesyorkan apa-apa perubahan dengannya yang difikirkan perlu berdasarkan Fasal (2) Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan memberi kuasa kepada SPR untuk melaksanakan kajian semula sempadan setiap Bahagian Pilihan Raya di negara ini yang terbahagi kepada tiga unit berasingan mengikut Fasa (6) Perkara 113 perlembagaan sama.

Beliau memaklumkan, unit itu merangkumi Unit Negeri-Negeri Tanah Melayu termasuk Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya; Unit Negeri Sabah dan Unit Negeri Sarawak.

“Urusan Kajian Semula Persempadanan bermula mengikut keadaan apabila tamat tempoh tidak kurang lat lapan tahun daripada tarikh siapnya urusan Kajian Semula Persempadanan sebelumnya,” katanya.

Katanya, jika ia berkaitan dengan peruntukan Fasal (2) Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan, SPR boleh memulakan urusan Kajian Persempadanan Semula setelah tamat tempoh tidak kurang lat atau selang lapan tahun daripada tarikh siapnya urusan kajian semula sebelumnya.

“Namun sekiranya SPR memulakan urusan berkenaan, ia perlu diselesaikan dalam tempoh dua tahun. Bagi maksud terbabit, la tempoh lapan tahun bagi kajian semula persempadanan negeri Sarawak akan berakhir pada tahun 2023, Sabah pada tahun 2025 manakala Negeri-Negeri Tanah Melayu pula pada tahun 2026,” katanya.

Beliau berkata, apabila Perlembagaan Persekutuan dipinda, sama ada penambahan atau pengurangan kerusi dewan mahupun pewujudan wilayah baharu, SPR hendaklah melaksanakan urusan Kajian Persempadanan Semula dalam tempoh dua tahun dari tarikh pindaan undang-undang itu berkuat kuasa.

Secara dasarnya, Wan Junaid menjelaskan, setiap pemilih akan mengundi berdasarkan Bahagian Pilihan Raya yang telah ditetapkan kepada mereka.

“Namun begitu, jumlah pemilih dalam sesuatu bahagian yang lebih kurang sama banyak turut mengambil kira faktor-faktor seperti kesulitan atau kesukaran perhubungan, pengangkutan, keluasan kawasan, demografi serta bentuk geografi.

“Setiap bahagian adalah unik dan berbeza dari segi demografi, keluasan kawasan dan bentuk geografi. Setiap satu bahagian tidak boleh disamakan atau dibandingkan dengan bahagian yang lain,” katanya.

Berita berkaitan
Semua petugas SPR negeri sudah bersedia hadapi PRU-15, kata Pengerusi
21 jam lalu· Politik
Spekulasi Senator Bersatu boikot RUU larang tukar parti tak benar: Wan Junaidi
August 8, 2022· Politik
Jumlah pengundi naik 21 juta lebih berbanding 14.9 juta pada 2018
August 2, 2022· Isu semasa
Pengundi boleh pecat wakil rakyat tak berfungsi pada masa depan: Wan Junaidi
July 30, 2022· Isu semasa
Popular
Najib tarik balik dakwaan hakim rasuah, berkeras minta perbicaraan semula
August 9, 2022
Skandal kapal tempur TLDM ‘ribut’ jatuhkan BN, UMNO pada PRU-15
August 9, 2022
Bentang kertas putih skandal kapal tempur tak siap, duit rakyat lesap
August 9, 2022
PN gesa tubuh Suruhanjaya Bebas Diraja siasat skandal kapal tempur
August 9, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mahkamah lepas, bebas Peter Anthony daripada enam tuduhan
9 jam lalu · Isu semasa
Warga Indonesia antara empat didakwa racun burung merpati
9 jam lalu · Isu semasa
UMNO cawangan terima RM10,000 daripada Shahrir Samad, kata saksi
9 jam lalu · Isu semasa
Polis rampas dadah RM1.3 juta di KL, tahan enam individu
10 jam lalu · Isu semasa
Dewan Negara sebulat suara lulus RUU antilompat parti
11 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok