Speaker Parlimen tolak usul bincang laporan pemerdagangan manusia

July 25, 2022 · Isu semasa

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun hari ini menolak usul membahaskan kedudukan tempat ketiga Malaysia dalam laporan tahunan pemerdagangan manusia Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS) untuk tahun kedua berturut-turut.

Timbalan Speaker Datuk Rashid Hasnon memberitahu Parlimen bahawa usul itu – yang dikemukakan Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim di bawah Peraturan Mesyuarat 18(1) untuk mendapatkan kebenaran berbincang perkara penting yang mendesak – ditolak oleh Azhar dalam notis bertulis kepada Sim.

“Seperti yang anda nyatakan, Speaker telah menjawab anda dan menolak usul tersebut. Jika anda tidak berpuas hati, anda boleh mengemukakan rayuan,” kata Rashid di Parlimen hari ini.

Sim berkata beliau telah mengemukakan notis secara bertulis kepada pejabat Speaker untuk membahaskan perkara itu, tetapi ditolak oleh Azhar atas dasar tidak memberikan bukti yang mencukupi untuk menunjukkan bahawa ia adalah mendesak dan kepentingan awam.

“Sebelum saya menutup usul saya, kedudukan peringkat ketiga ini bukan sekadar mencemarkan imej dengan melabelkan Malaysia sebagai sebuah negara industri pemerdagangan manusia. Ia adalah industri yang jahat dan tidak berperikemanusiaan, dan membawa implikasi ekonomi dan sosial yang besar.

“Banyak negara yang membekalkan pekerja telah berhenti menghantar mereka, sehingga negara mempunyai isu tenaga kerja. Baru minggu lepas Parlimen ini mendengar bahawa industri perladangan sawit negara mengalami kerugian RM10.4 bilion dalam tempoh lima bulan pertama.

“Ini adalah bom jangka yang boleh membahayakan rakyat, jadi saya rasa penting untuk kita berdebat kerana dua tahun berturut-turut kita berada di Tahap 3. Ini bermakna kerajaan tidak melakukan apa-apa untuk memperbaiki perkara ini, ” katanya.

Pada 20 Julai, laporan tahunan pemerdagangan manusia Jabatan Negara AS berkata Malaysia tidak memenuhi sepenuhnya piawaian minimum untuk menghapuskan pemerdagangan dan tidak melakukan usaha yang ketara untuk berbuat demikian, walaupun mengambil kira kesan pandemik Covid-19.

Malaysia diletakkan dalam Senarai Pantau Tahap 2 dari 2018 hingga 2020 sebelum turun ke Tahap 3, peringkat terendah, tahun lepas.

Jabatan Negara AS meletakkan setiap negara ke dalam satu daripada tiga peringkat berdasarkan sejauh mana tindakan kerajaan untuk memerangi pemerdagangan manusia dan saiz masalah.

Kedudukan Tahap 1 menunjukkan bahawa kerajaan telah mengakui kewujudan pemerdagangan manusia dan telah berusaha untuk menangani masalah tersebut.

Negara Tahap 2 ialah negara yang kerajaannya tidak mematuhi sepenuhnya piawaian minimum Akta Perlindungan Mangsa Pemerdagangan dan Keganasan AS tetapi sedang melakukan usaha besar untuk membawa diri mereka mematuhi piawaian tersebut.

Negara Tahap 3 ialah negara yang kerajaannya tidak mematuhi piawaian minimum sepenuhnya dan tidak melakukan usaha yang ketara untuk berbuat demikian.

Berita berkaitan
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
15 jam lalu· Politik
Spekulasi Senator Bersatu boikot RUU larang tukar parti tak benar: Wan Junaidi
16 jam lalu· Politik
PM hanya ambil kira pandangan parti sendiri, bukan pandangan bersama: PAS
August 6, 2022· Politik
Kos naik taraf, baik pulih bangunan Parlimen meningkat RM106.1 juta: Laporan Audit
August 3, 2022· Isu semasa
Popular
Bersatu gesa kerajaan tubuh RCI siasat skandal kapal tak siap
August 8, 2022
Rafizi dakwa ada surat bocor kaitkan Najib berhubung kontrak LCS
August 8, 2022
Pengerusi PAC bidas Najib tak semak fakta pertikai laporan kapal tak siap
August 8, 2022
Pengarah urusan syarikat tipu pakeh umrah dipenjara 10 tahun
August 9, 2022
Lagi Isu semasa terkini
PM lapor polis akaun Telegram, Signal peribadi digodam
8 minit lalu · Isu semasa
Skandal LCS: Keselamatan negara atau selamatkan wang negara daripada hangus?
12 minit lalu · Isu semasa
Kes baharu semalam kekal bawah 3,000, enam kematian dicatat
21 minit lalu · Isu semasa
Pengarah urusan syarikat tipu pakej umrah dipenjara 10 tahun
9 jam lalu · Isu semasa
Subsidi bersasar dilaksana apabila keadaan ekonomi mengizinkan: Zafrul
9 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
24 jam lalu
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok