Speaker Parlimen tolak usul bincang laporan pemerdagangan manusia

July 25, 2022 · Isu semasa

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun hari ini menolak usul membahaskan kedudukan tempat ketiga Malaysia dalam laporan tahunan pemerdagangan manusia Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS) untuk tahun kedua berturut-turut.

Timbalan Speaker Datuk Rashid Hasnon memberitahu Parlimen bahawa usul itu – yang dikemukakan Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim di bawah Peraturan Mesyuarat 18(1) untuk mendapatkan kebenaran berbincang perkara penting yang mendesak – ditolak oleh Azhar dalam notis bertulis kepada Sim.

“Seperti yang anda nyatakan, Speaker telah menjawab anda dan menolak usul tersebut. Jika anda tidak berpuas hati, anda boleh mengemukakan rayuan,” kata Rashid di Parlimen hari ini.

Sim berkata beliau telah mengemukakan notis secara bertulis kepada pejabat Speaker untuk membahaskan perkara itu, tetapi ditolak oleh Azhar atas dasar tidak memberikan bukti yang mencukupi untuk menunjukkan bahawa ia adalah mendesak dan kepentingan awam.

“Sebelum saya menutup usul saya, kedudukan peringkat ketiga ini bukan sekadar mencemarkan imej dengan melabelkan Malaysia sebagai sebuah negara industri pemerdagangan manusia. Ia adalah industri yang jahat dan tidak berperikemanusiaan, dan membawa implikasi ekonomi dan sosial yang besar.

“Banyak negara yang membekalkan pekerja telah berhenti menghantar mereka, sehingga negara mempunyai isu tenaga kerja. Baru minggu lepas Parlimen ini mendengar bahawa industri perladangan sawit negara mengalami kerugian RM10.4 bilion dalam tempoh lima bulan pertama.

“Ini adalah bom jangka yang boleh membahayakan rakyat, jadi saya rasa penting untuk kita berdebat kerana dua tahun berturut-turut kita berada di Tahap 3. Ini bermakna kerajaan tidak melakukan apa-apa untuk memperbaiki perkara ini, ” katanya.

Pada 20 Julai, laporan tahunan pemerdagangan manusia Jabatan Negara AS berkata Malaysia tidak memenuhi sepenuhnya piawaian minimum untuk menghapuskan pemerdagangan dan tidak melakukan usaha yang ketara untuk berbuat demikian, walaupun mengambil kira kesan pandemik Covid-19.

Malaysia diletakkan dalam Senarai Pantau Tahap 2 dari 2018 hingga 2020 sebelum turun ke Tahap 3, peringkat terendah, tahun lepas.

Jabatan Negara AS meletakkan setiap negara ke dalam satu daripada tiga peringkat berdasarkan sejauh mana tindakan kerajaan untuk memerangi pemerdagangan manusia dan saiz masalah.

Kedudukan Tahap 1 menunjukkan bahawa kerajaan telah mengakui kewujudan pemerdagangan manusia dan telah berusaha untuk menangani masalah tersebut.

Negara Tahap 2 ialah negara yang kerajaannya tidak mematuhi sepenuhnya piawaian minimum Akta Perlindungan Mangsa Pemerdagangan dan Keganasan AS tetapi sedang melakukan usaha besar untuk membawa diri mereka mematuhi piawaian tersebut.

Negara Tahap 3 ialah negara yang kerajaannya tidak mematuhi piawaian minimum sepenuhnya dan tidak melakukan usaha yang ketara untuk berbuat demikian.

Berita berkaitan
Johari sahkan Mohammed Iqbal adalah anaknya, sama dalam web rasmi Parlimen
February 3, 2023· Isu semasa
Noh akui tak sokong usul di PAU, dakwa langgar peraturan
January 17, 2023· Politik
Speaker putuskan tiada kekosongan di empat kerusi bekas ahli Bersatu Sabah
January 16, 2023· Politik
Khairy dakwa wujud komplot lulus usul dua jawatan tak dipertandingkan
January 14, 2023· Politik
Popular
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
February 5, 2023
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
February 5, 2023
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
February 4, 2023
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023
Lagi Isu semasa terkini
580 mangsa banjir di 3 negeri pindah ke tujuh PPS hingga malam ini
8 jam lalu · Isu semasa
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
9 jam lalu · Isu semasa
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
9 jam lalu · Isu semasa
Kanser serviks kerap serang wanita muda
18 jam lalu · Isu semasa
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
February 4, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok