SOP diperketat, tempoh berada di PPV disingkat

August 1, 2021 · Isu semasa

Prosedur operasi standard (SOP) di pusat pemberian vaksin (PPV) terutama yang berskala mega diperketat, sementara sistem pengisian borang persetujuan suntikan ditingkatkan bagi mengurangkan risiko lokasi itu menjadi tempat penularan jangkitan Covid-19.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) Khairy Jamaluddin berkata selain aspek penjarakan masa dan fizikal, pihaknya juga berusaha mempercepatkan proses vaksinasi individu di dalam PPV, antaranya menerusi ciri baharu aplikasi MySejahtera iaitu borang persetujuan digital.

Menerusi pengenalan ciri baharu itu, Khairy berkata penerima vaksin tidak perlu lagi mengisi borang secara manual, sekali gus membantu melancarkan proses vaksinasi, menjimatkan masa serta mengurangkan risiko penularan Covid-19.

“Di Lembah Klang, dalam keadaan jangkitan menular secara sporadik, susah kita memastikan bahawa punca itu di tempat-tempat tertentu terutama di PPV, malah saya sedang melihat isu ini untuk kita pastikan SOP kita di PPV mega dapat diperketat dan ditingkatkan tiap-tiap hari.

“Menerusi pendekatan-pendekatan seperti itu dan mempercepatkan proses vakinasi, saya difahamkan sekarang ini untuk dos kedua sebagai contoh, 20 minit masuk, lepas itu dengan tempoh pemerhatian 20 minit, selesai, ini akan mengurangkan masa kita berada di dalam PPV,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi tetamu pada program ‘Janji Temu Bersama Ras: Tangani Pandemik Covid-19 Bersama’ terbitan Bernama TV yang dihoskan Senator Datuk Ras Adiba Radzi malam ini.

Khairy yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi berkata pihaknya juga mengadakan kerjasama dengan Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH) bagi melaksanakan kajian sistem pengudaraan di beberapa PPV mega dalam memastikan kualiti pengudaraan berada dalam keadaan baik.

Mengulas kesesakan yang berlaku di PPV KLCC baru-baru ini, beliau berkata ia berpunca daripada penerima vaksin bukan warganegara yang datang serentak walaupun mempunyai waktu janji temu yang berbeza-beza, namun pihaknya dapat mengendalikan hal itu dalam tempoh singkat.

Sementata itu Khairy berkata operasi lonjakan kapasiti bagi meningkatkan kadar pemberian vaksinasi dan membendung penularan jangkitan akan diteruskan di kawasan lain selepas ia selesai dijalankan di Lembah Klang.

Katanya operasi lonjakan kapasiti di Lembah Klang itu merupakan yang ketiga seumpanya dilaksanakan mengikut pendekatan kawalan wabak, kali pertama dijalankan di Labuan yang terbukti menunjukkan penurunan jangkitan dan kemasukan ke hospital.

Khairy berkata setakat ini Malaysia mempunyai kadar pendaftaran suntikan vaksin Covid-19 yang agak tinggi dengan 82 peratus daripada populasi dewasa sudah membuat pendaftaran dan hanya 18 peratus masih belum berbuat demikian.

“Saya percaya mereka akan daftar apabila mereka dengar pengumuman yang bakal dibuat Perdana Menteri iaitu apakah kemudahan-kemudahan yang akan diberi kepada mereka yang telah lengkap menerima dua dos vaksin, saya tidak mahu mendahului Perdana Menteri,” katanya.

Berhubung penetapan harga siling vaksin Covid-19, Khairy berkata perkara itu akan dibincangkan beliau bersama Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba menerusi mesyuarat Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) dalam masa terdekat ini.

“…agar tidak ada penjualan (vaksin) dibuat dengan harga terlalu tinggi, walaupun ini pasaran swasta namun vaksin ini satu barang diperlukan untuk pandemik, jadi tidak adil mana-mana pihak dapat keuntungan terlalu besar daripada penjualan vaksin ini,” katanya.

Dalam perkembangan sama, Khairy berkata Malaysia sedang berunding dengan Kesatuan Eropah supaya menerima sijil digital vaksin MySejahtera untuk rakyat Malaysia masuk ke negara Eropah.

Berita berkaitan
Khairy tak rasa bekas Peguam Negara akan beri penjelasan kes Zahid dihentikan
September 21, 2023· Politik
KJ ungkit kenyataan Azalina ‘peguam negara orang PM’, sindir kes rasuah Zahid
September 20, 2023· Politik
Kesian, Anwar nisankan reformasi dengan pembebasan Zahid: Khairy
September 7, 2023· Politik
Khairy bidas DAP ’anjing suruhan’ selepas pendakwa minta hentikan kes Zahid
September 5, 2023· Politik
Popular
Kes bunuh tiga warga Sri Lanka: Polis buru dua suspek
September 23, 2023
Kenapa generasi muda semakin hilang adab?
February 14, 2023
Ribuan peniaga diramal gulung tikar ekoran kenaikan harga bahan mentah: Laporan
September 20, 2023
Peningkatan mangsa banjir di Sabah dan Perak
September 23, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh tiga warga Sri Lanka: Polis buru dua suspek
4 jam lalu · Isu semasa
Peningkatan mangsa banjir di Sabah dan Perak
5 jam lalu · Isu semasa
Polis Perak rampas dadah RM1.5 juta, lima orang ditangkap
September 22, 2023 · Isu semasa
Ringgit dibuka menghampiri RM4.70 berbanding dolar
September 22, 2023 · Isu semasa
Banjir Perak: Jumlah mangsa dipindah meningkat pagi ini
September 22, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Tok Guru Hadi di Simpang Pelangai
23 minit lalu
[VIDEO] Dah bohong sini, dia bohong di New York
2 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok