SOP berhubung PRN Sarawak dimuktamad 30 Nov: Khairy

Prosedur operasi standard (SOP) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak akan dimuktamadkan pada 30 November ini, kata Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Menteri Kesihatan itu berkata perbincangan berhubung garis panduan dan penyelarasan PRN Sarawak dikendalikan oleh Timbalannya, Datuk Aaron Ago Dagang yang syornya akan dibawa kepada Kerajaan Negeri Sarawak untuk dipertimbangkan.

“Saya telah mengadakan perbincangan tengah hari tadi dengan Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak berkenaan dengan SOP dan menugaskan Timbalan Menteri Kesihatan II, Datuk Aaron Ago Dagang untuk menyelaraskan perkara ini dengan Kerajaan Negeri Sarawak.

“Ada beberapa perkara yang masih perlu diperhalusi saya telah memberi masa sehingga 30 November sebelum dimuktamadkan dan disyorkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR),” katanya dipetik laporan media.

Khairy terdahulu mempengerusikan Majlis Perundingan Belia Negara Peringkat Negeri Sembilan Sidang I Penggal Ke-33 Tahun 2021-2022 di Seremban hari ini.

PRN Sarawak Ke-12 akan diadakan pada 18 Disember ini dengan hari penamaan calon pada 6 Disember.

Sementara itu, mengulas mengenai isu melibatkan doktor kontrak, Khairy memberitahu beliau akan membawa satu memorandum kepada jemaah menteri bagi mencari jalan penyelesaian.

“Saya akan membawa satu memorandum kepada jemaah menteri dalam masa yang terdekat. Saya akan melihat kepada penyelesaian bagi jangka pendek dan jangka panjang.

Kami mengharapkan bahawa ini sedikit sebanyak dapat menyelesaikan isu berkenaan. Kesemua aspek akan diteliti sebelum menyerapkan mereka ke lantikan tetap,” kata beliau.

BERITA BERKAIT
POPULAR