Solat Tarawih di Kelantan ikut SOP

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) membenarkan solat Tarawih di masjid dan surau di seluruh Kelantan sepanjang Ramadan, mengikut prosedur operasi standard (SOP).

Yang Dipertua MAIK, Tengku Tan Sri Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz dalam kenyataan malam tadi, berkata solat Tarawih dibenarkan mengikut kapasiti sebenar masjid, surau dan musolla dengan penjarakan fizikal satu meter.

Katanya, solat itu boleh dilaksanakan sama ada lapan atau 20 rakaat dengan bacaan surah atau ayat pendek dalam tempoh tidak lebih satu jam tidak termasuk solat Isyak.

Beliau yang juga Tengku Temenggong Kelantan berkata, tazkirah tidak dibenarkan sepanjang pelaksanaan solat Tarawih, manakala tazkirah subuh, asar dan lain-lain adalah dibenarkan dengan penjarakan fizikal satu meter.

Katanya, aktiviti tadarus al-Quran dibenarkan mengikut kapasiti masjid dengan penjarakan fizikal satu meter dalam tempoh tidak melebihi sejam dan qiamullail juga dibenarkan sepanjang Ramadan selama satu jam sebelum waktu imsak.

“Jamuan berbuka puasa dan bersahur tidak dibenarkan, namun masjid, surau dan musolla digalakkan untuk menyediakan menu berbuka dan bersahur secara bungkus dan diagihkan kepada jemaah,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR