Skuad hoki negara juga wajar diberi imbuhan layak ke Piala Dunia

June 17, 2022 · Isu semasa

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini selepas skuad bola sepak negara, Harimau Malaya melayakkan diri ke Sukan Asia 2023 mengumumkan kerajaan menimbang untuk memberi imbuhan dan majlis keraian sebagai tanda penghargaan.

Jika skuad bola sepak negara melayakkan diri ke Sukan Asia, tidak kurang hebatnya juga skuad hoki senior negara yang layak ke Piala Dunia 2023. Jadi adakah hanya skuad bola sepak diberikan penghargaan walhal jika dibandingkan, Piala Dunia adalah tahap tertinggi dalam mana-mana acara sukan?

Wajarkah hanya skuad Harimau Malaya sahaja diberikan penghargaan tetapi tidak skuad hoki negara, The Speedy Tigers.

Bagi pemerhati sukan negara, Zakaria Ab Rahim menyifatkan kejayaan skuad hoki negara tidak boleh dipandang ringan kerana mereka juga membanggakan negara hasil usaha keras mara ke saingan Piala Dunia.

“Seperti mana kejayaan Harimau Malaya layak ke pusingan akhir Piala Asia 2023, saya pasti rakyat Malaysia juga berbangga dengan kejayaan skuad hoki negara mara ke Piala Dunia 2023.

“Cuma, mengapa hanya skuad Harimau Malaya yang dipertimbangkan untuk menerima imbuhan? Sewajarnya imbuhan juga diberikan kepada skuad hoki negara atas kejayaan mereka.

“Pasukan hoki negara masuk final Piala Asia, jadi naib juara Asia, layak ke Piala Dunia 2023 dan berada pada ranking ke-10 dunia tetapi mana imbuhan kepada mereka? Malah, tidak ada pemimpin negara atau wakil daripada pihak Kementerian Belia dan Sukan (KBS) hadir pada final berkenaan,” katanya dipetik portal.

Bagaimanapun, Ismail Sabri sudah memberikan komitmennya untuk mengadakan perbincangan dengan Konfederasi Hoki Malaysia (KHM) dalam menentukan bentuk pemberian imbuhan kepada Speedy Tigers.

Langkah tersebut dilihat sebagai terbaik kerana tidak seharusnya skuad hoki negara diabaikan dan dipandang sepi oleh kerajaan.

“Skuad hoki negara sememangnya wajar menerima imbuhan daripada pihak kerajaan kerana mereka perlu melakukan persediaan rapi bagi mengharungi saingan Piala Dunia tahun depan.

“Antara persediaannya adalah dengan mengadakan perlawanan persahabatan menentang beberapa pasukan handalan dunia atau pasukan dari luar negara bagi menguji kemampuan Malaysia.

“Jadi saya harap semua pihak perlu serius dalam isu melibatkan imbuhan ini kerana ia dikhuatiri boleh mempengaruhi semangat atau persediaan atlet atau pemain negara untuk beraksi kelak,” kata Ismail Sabri.

Pada masa sama, Zakaria mengharapkan KBS dapat melihat semula keutamaan dalam memberikan imbuhan khususnya bagi prospek jangka masa panjang.

“KBS perlu kaji semula keutamaan untuk memberikan imbuhan. Jika mahu beri imbuhan, bukan kepada pemain tetapi kepada pasukan. Beri imbuhan kepada pasukan Bawah 17 tahun (B-17), rata-ratanya pelajar sekolah yang sedang bersiap untuk layak ke Piala Dunia B-17.

“Mereka adalah prospek ke Piala Dunia 2030, itu pun kalau serius nak ke Piala Dunia,” jelasnya yang pernah memegang tugas selaku pengurus skuad bola sepak Selangor.

Terdahulu, Ismail Sabri memaklumkan pihak kerajaan sedia mempertimbangkan ganjaran kepada Harimau Malaya atas kejayaan layak ke pusingan akhir Piala Asia 2023.

Berita berkaitan
RoS masih boleh muktamadkan usul dua jawatan tak dipertandingkan: Ismail Sabri
January 19, 2023· Politik
Jazlan bidas Ismail Sabri dan Hasni pertikai usul tiada pertandingan jawatan Presiden
January 18, 2023· Politik
Beratus juta tender diluluskan secara rundingan terus dalam kempen Keluarga Malaysia?
January 17, 2023· Isu semasa
Kenapa jawatan lain tak kena dipertandingkan pula, kata Ismail Sabri
January 14, 2023· Politik
Popular
Prof Agus dahulu tolak tawaran Anwar kini dilantik Pengarah J-KOM baharu
February 2, 2023
Himpunan bantah bakar Al-Quran, 10 individu sudah dirakam keterangan polis
February 2, 2023
Kos tunai haji 2023 naik RM31,000
January 16, 2023
Bekas isteri ahli perniagaan jual makanan tanggung tiga anak
February 2, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Saksi bank kes 1MDB terkejut Jho Low nafi pernah berhubung dan berurusan
1 jam lalu · Isu semasa
Bekas isteri ahli perniagaan jual makanan tanggung tiga anak
2 jam lalu · Isu semasa
Prof Agus dahulu tolak tawaran Anwar kini dilantik Pengarah J-KOM baharu
8 jam lalu · Isu semasa
Banjir di Johor semakin pulih, 977 mangsa masih di 10 PPS
9 jam lalu · Isu semasa
Johor dan Sabah catat peningkatan mangsa banjir pagi ini
12 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
3 jam lalu
[VIDEO] Tiada wang berbilion, sumbangan politik dalam akaun Bersatu
4 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok