Skuad hoki negara juga wajar diberi imbuhan layak ke Piala Dunia

June 17, 2022 · Isu semasa

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini selepas skuad bola sepak negara, Harimau Malaya melayakkan diri ke Sukan Asia 2023 mengumumkan kerajaan menimbang untuk memberi imbuhan dan majlis keraian sebagai tanda penghargaan.

Jika skuad bola sepak negara melayakkan diri ke Sukan Asia, tidak kurang hebatnya juga skuad hoki senior negara yang layak ke Piala Dunia 2023. Jadi adakah hanya skuad bola sepak diberikan penghargaan walhal jika dibandingkan, Piala Dunia adalah tahap tertinggi dalam mana-mana acara sukan?

Wajarkah hanya skuad Harimau Malaya sahaja diberikan penghargaan tetapi tidak skuad hoki negara, The Speedy Tigers.

Bagi pemerhati sukan negara, Zakaria Ab Rahim menyifatkan kejayaan skuad hoki negara tidak boleh dipandang ringan kerana mereka juga membanggakan negara hasil usaha keras mara ke saingan Piala Dunia.

“Seperti mana kejayaan Harimau Malaya layak ke pusingan akhir Piala Asia 2023, saya pasti rakyat Malaysia juga berbangga dengan kejayaan skuad hoki negara mara ke Piala Dunia 2023.

“Cuma, mengapa hanya skuad Harimau Malaya yang dipertimbangkan untuk menerima imbuhan? Sewajarnya imbuhan juga diberikan kepada skuad hoki negara atas kejayaan mereka.

“Pasukan hoki negara masuk final Piala Asia, jadi naib juara Asia, layak ke Piala Dunia 2023 dan berada pada ranking ke-10 dunia tetapi mana imbuhan kepada mereka? Malah, tidak ada pemimpin negara atau wakil daripada pihak Kementerian Belia dan Sukan (KBS) hadir pada final berkenaan,” katanya dipetik portal.

Bagaimanapun, Ismail Sabri sudah memberikan komitmennya untuk mengadakan perbincangan dengan Konfederasi Hoki Malaysia (KHM) dalam menentukan bentuk pemberian imbuhan kepada Speedy Tigers.

Langkah tersebut dilihat sebagai terbaik kerana tidak seharusnya skuad hoki negara diabaikan dan dipandang sepi oleh kerajaan.

“Skuad hoki negara sememangnya wajar menerima imbuhan daripada pihak kerajaan kerana mereka perlu melakukan persediaan rapi bagi mengharungi saingan Piala Dunia tahun depan.

“Antara persediaannya adalah dengan mengadakan perlawanan persahabatan menentang beberapa pasukan handalan dunia atau pasukan dari luar negara bagi menguji kemampuan Malaysia.

“Jadi saya harap semua pihak perlu serius dalam isu melibatkan imbuhan ini kerana ia dikhuatiri boleh mempengaruhi semangat atau persediaan atlet atau pemain negara untuk beraksi kelak,” kata Ismail Sabri.

Pada masa sama, Zakaria mengharapkan KBS dapat melihat semula keutamaan dalam memberikan imbuhan khususnya bagi prospek jangka masa panjang.

“KBS perlu kaji semula keutamaan untuk memberikan imbuhan. Jika mahu beri imbuhan, bukan kepada pemain tetapi kepada pasukan. Beri imbuhan kepada pasukan Bawah 17 tahun (B-17), rata-ratanya pelajar sekolah yang sedang bersiap untuk layak ke Piala Dunia B-17.

“Mereka adalah prospek ke Piala Dunia 2030, itu pun kalau serius nak ke Piala Dunia,” jelasnya yang pernah memegang tugas selaku pengurus skuad bola sepak Selangor.

Terdahulu, Ismail Sabri memaklumkan pihak kerajaan sedia mempertimbangkan ganjaran kepada Harimau Malaya atas kejayaan layak ke pusingan akhir Piala Asia 2023.

Berita berkaitan
Harimau Malaya berjaya ikat China 1-1
September 9, 2023· Isu semasa
Penduduk Gurun ada hak undi siapa : Baddrol Bakhtiar
July 30, 2023· Politik
Bekas pemain kebangsaan mula berkempen untuk PN di Kedah
July 25, 2023· Politik
Baddrol Bakhtriar masuk politik demi agama, bangsa
July 22, 2023· Politik
Popular
Armada Bersatu gesa siasat video warga Malaysia dengan pembantu PM Israel
December 5, 2023
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
Cukai RM9.41 juta: Shafee dan LHDN dalam proses selesaikan tunggakan
December 5, 2023
Muhyiddin nasihat hati-hati pulang sempena cuti Krismas
December 24, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Armada Bersatu gesa siasat video warga Malaysia dengan pembantu PM Israel
December 5, 2023 · Isu semasa
Sindiket pasport terbang berjaya ditumpaskan Imigresen Johor
December 5, 2023 · Isu semasa
Pesara tentera lesap RM125,000 ditipu ‘phone scam’
December 5, 2023 · Isu semasa
Cukai RM9.41 juta: Shafee dan LHDN dalam proses selesaikan tunggakan
December 5, 2023 · Isu semasa
Bergantung kepada siasatan sama ada tangkap Agus atau tidak: Razarudin
December 5, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Kedah, Itali jalin kerjasama jayakan Kedah Aerotropolis
12 jam lalu
[VIDEO] Kit Siang patut nasihat UMNO tukar presiden, PAS elok dah
December 5, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok