Skandal LCS: PM jangan jadi pak turut, tubuh RCI siasat pemimpin UMNO

August 14, 2022 · Isu semasa

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob digesa jangan jadi penakut untuk menyiasat skandal projek pembinaan kapal tempur pesisir (LCS), gesa Datuk Wan Saiful Wan Jan.

Ketua Penerangan Bersatu itu berkata Ismail Sabri tidak boleh melindungi pemimpin utama UMNO yang terlibat dalam skandal projek kapal tidak siap tersebut dan digesa supaya segera menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi membawa individu dalam UMNO yang terlibat ke muka pengadilan.

“Ismail Sabri (Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) jangan jadi pak turut. Tunjuk sedikit kepimpinan sebagai Perdana Menteri.

“Kita mahu Perdana Menteri yang berani, bukan penakut. Tubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) segera untuk siasat skandal mega pemimpin UMNO ini,” kata dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, Wan Saiful juga sudah menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong bagi menimbang untuk menubuhkan satu RCI bagi menyiasat berhubung skandal kapal Tentera Laut Diraja Malaysia yang gagal disiapkan itu.

Dalam pada itu, Wan Saiful juga menyifatkan langkah membawa petugas media semalam bagi melihat LCS tidak menjawab persoalan sebenar yang timbul dalam skandal yang didedahkan oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) baru-baru ini.

Wan Saiful berkata sepatutnya kontraktor yang mengendalikan projek tersebut menjawab persoalan yang dibangkitkan oleh PAC dan bukannya dengan membawa petugas media untuk melihat kapal yang satu pun belum berjaya disiapkan semalam di Lumut.

“Kenapa tiada tindakan apabila projek sebegini besar lari jauh dari tarikh siap yang dipersetujui? Kenapa duit dibayar begitu banyak sehingga tidak sepadan dengan perjalanan projek?

“Kenapa pandangan Panglima TLDM ditolak sehingga kapal yang dibeli bukan kapal yang dikehendaki oleh TLDM? Adakah ada apa-apa salah laku di sebalik skandal ini atau adakah ada sesiapa kaut untung hingga berbilion ringgit,” soalnya lagi.

PAC sebelum ini mendedahkan sebanyak RM6 bilion sudah dibayar bagi membiayai projek LCS, bagaimanapun tidak ada satu kapal pun yang berjaya disiapkan sehingga hari ini.

Turut dibangkitkan PAC, berhubung RM400 juta yang digunakan oleh Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) untuk membayar hutang lama dan bukan digunakan untuk tujuan membina LCS.

Projek itu telah diluluskan pada 2011 semasa era pentadbiran Barisan Nasional-UMNO, ketika itu Datuk Seri Najib Razak menjadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pula memegang jawatan Menteri Pertahanan.

PAC dalam laporannya baru-baru ini mendedahkan projek LCS diberikan oleh kerajaan kepada syarikat BNS secara rundingan terus.

Menurut jadual asal, setakat Ogos 2022 sepatutnya lima buah kapal LCS harus disiap dan diserahkan.

Berita berkaitan
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
10 jam lalu· Politik
Buat PRU-15 itu pendirian UMNO, Menteri PN mahu utamakan rakyat dahulu
15 jam lalu· Politik
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
16 jam lalu· Politik
Sekarang pun sudah ada tempat yang banjir, kata MetMalaysia
16 jam lalu· Isu semasa
Popular
Kes libat Syed Saddiq lebih berat daripada Rosmah, SRC: Pendakwaan
October 6, 2022
Kenyataan Istana Negara tak sebut pembubaran Parlimen
October 6, 2022
PM menghadap Agong 45 minit
October 6, 2022
Rakyat terbeban, harga barang naik lagi tapi UMNO galak nak PRU juga
October 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Guna 16.3% hasil negara bayar faedah hutang membimbangkan
10 jam lalu · Isu semasa
Kenyataan Istana Negara tak sebut pembubaran Parlimen
10 jam lalu · Isu semasa
Kutipan cukai individu 2021 jatuh RM11 bilion: Ketua Audit Negara
11 jam lalu · Isu semasa
Rakyat terbeban, harga barang naik lagi tapi UMNO galak nak PRU juga
11 jam lalu · Isu semasa
PM menghadap Agong 45 minit
12 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Menteri PN peduli rakyat, hantar petisyen tangguh PRU15
12 jam lalu
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok