Skandal LCS: BHIC berpotensi rugi RM890 juta, kata laporan audit

August 23, 2022 · Isu semasa

Boustead Heavy Industries Corp Bhd (BHIC) berpotensi mengalami kerugian RM890 juta disebabkan tuntutan berganda, bayaran palsu dan Surat Anugerah (LOA) yang bertindih, menurut laporan audit forensik mengenai projek kapal tempur pesisir pantai (LCS) yang dinyahklasifikasi semalam.

Laporan audit forensik menganggarkan bahawa BHIC telah pun kerugian RM23.37 juta disebabkan dakwaan pembayaran palsu yang dibuat kepada tiga syarikat untuk perkhidmatan teknikal yang tidak wujud berkaitan kapal peronda generasi kedua (SGPV) dari 2011 hingga 2012.

Syarikat itu telah memberikan alamat palsu pada invois mereka dan pembayaran telah dialihkan ke tempat lain, kata laporan itu.

Laporan audit forensik yang didedahkan menamakan syarikat itu sebagai Setaria Holding Ltd (Setaria); Sousmarin Armada Ltd (Sousmarin); dan JSD Corporation Pte Ltd (JSD), yang beralamat di Singapura.

Menurut laporan itu, 10 bayaran berasingan berjumlah RM13.74 juta telah dibuat kepada Setaria manakala empat pembayaran berjumlah RM8.26 juta dibuat kepada Sousmarin dan dua pembayaran berjumlah RM1.36 juta kepada JSD.

Laporan audit forensik itu juga menyatakan bahawa terdapat sebuah syarikat di Malaysia yang berkongsi nama yang sama dengan syarikat kedua, bernama Sousmarin Armada Sdn Bhd, tetapi ia telah dibubarkan pada 2012.

Pengarah Sousmarin Armada Sdn Bhd ialah Zainab Mohd Salleh, yang terlibat dengan Alizes Marine Ltd dan syarikat luar pesisirnya di Malta dan Labuan.

“Salah satu daripada syarikat tersebut adalah milik orang yang sama yang turut terlibat dalam Alizes Marine (Ltd). Keseluruhan wang yang dikeluarkan untuk Alizes Marine disyaki diterima oleh sebuah syarikat yang berdaftar di Labuan.”

Laporan audit forensik selanjutnya berkata bahawa LOA bertindih telah dikeluarkan dan memihak kepada Contraves Electrodynamics Sdn Bhd (CED) pada April 2012 untuk Pusat Teknologi Bersepadu Boustead (BIT), yang berjumlah RM305 juta.

Kos BIT itu telah pun digabungkan dalam LOA asal RM898 juta yang dikeluarkan oleh Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) untuk sistem pengurusan pertempuran kepada Contraves Advanced Devices Sdn Bhd (CAD), kata laporan itu.

Sebanyak RM898 juta LOA, bersama RM287 juta lagi, yang juga untuk sistem pengurusan tempur, telah ditukarkan daripada CAD kepada CED dan disahkan oleh Pengarah Urusan BHIC Tan Sri Ahmad Ramli Mohd Noor bagi pihak BNS pada 9 April 2012.

BHIC juga mengalami kerugian dianggarkan RM537 juta disebabkan tuntutan berganda bagi perkhidmatan yang sama dengan tatanama berbeza berkaitan kos perkhidmatan dan penyepaduan sistem tempur, yang disahkan oleh ketua pegawai eksekutif baharu syarikat itu Azhar Jumaat.

“Ketika semakan dan perbincangan kami dengan Azhar, kami mendapati RM1.185 bilion untuk sistem pengurusan tempur, beberapa komponen dianggarkan berjumlah RM537 juta muncul sebagai pendua dengan tatanama berbeza untuk komponen yang sama.

“Kita harus ambil perhatian bahawa pengurusan BNS bersetuju dan mengeluarkan LOA, yang secara langsung memberi kesan kepada keseluruhan program LCS,” kata laporan audit forensik itu.

Laporan itu juga berkata BHIC mungkin berdepan potensi kerugian sebanyak RM4.58 juta disebabkan oleh perintah variasi tambahan yang dikeluarkan memihak kepada IHC Metalix BV untuk ‘Mill Certificate’ sepanjang 2017, walaupun kosnya adalah sebahagian daripada permintaan asal untuk sebut harga.

Terdapat juga potensi kerugian sebanyak RM13.49 juta disebabkan perubahan mata wang daripada ringgit kepada euro untuk LOA yang dikeluarkan memihak kepada CAD untuk radar pengawasan utama dan sistem sonar bergerak pada 2013.

Mata wang bagi LOA ditukar tanpa sebarang permintaan bertulis daripada CAD atau sebarang perbincangan dalam mesyuarat lembaga pengarah BNS, kata laporan audit forensik itu.

Ia juga mencadangkan satu lagi kemungkinan kerugian sebanyak RM6.78 juta kepada Limbungan Boustead Penang berikutan pesanan semula 23 barang yang tidak dihantar oleh Alizes Marine.

Kedua-dua CAD dan CED adalah 51 peratus dikawal oleh BHIC, dengan 49 peratus lagi dipegang oleh Jerman Rheinmetall Air Defense AG.

BNS telah melantik kedua-duanya untuk membeli peralatan daripada pengeluar asal, yang menyebabkan kos pemerolehan meningkat beberapa kali.

Sehingga 2018, hutang BNS kepada pengeluar peralatan asal berjumlah RM801 juta, manakala ia berhutang RM956 juta kepada institusi kewangan.

Laporan itu juga mendapati bahawa CAD dan CED telah mengenakan ‘mark-up’ kira-kira RM180 juta untuk 10 LOA.

Daripada 10 LOA yang ditandakan, BNS mengeluarkan dua LOA kepada CAD sebagai pengantara sebanyak RM1.185 bilion, yang masing-masing terdiri daripada RM898 juta dan RM287 juta.

LOA mencerminkan kira-kira peningkatan tiga kali ganda berbanding nilai LOA yang dikeluarkan oleh CEO kepada kumpulan DCNS Naval pada RM397 juta.

Laporan forensik yang didedahkan itu berkata dalam semakan minit mesyuarat CAD bertarikh 14 Oktober 2014, didapati pengurusan CAD kecewa dengan DCNS mengenai kemajuan sistem pengurusan tempur (CMS), kerana juruaudit percaya sistem itu kurang maju.

Prestasi DCNS dan keengganan yang jelas untuk memenuhi kewajipan kontraknya menimbulkan risiko yang ketara kepada program LCS.

Satu lagi mesyuarat oleh jawatankuasa kumpulan teras BHIC telah diadakan pada 15 Oktober 2014, yang menekankan kelemahan serius dalam pelaksanaan CMS LOA oleh DCNS.

“Bagaimanapun, kami tidak menemui sebarang tindakan pembetulan yang diambil oleh pengurusan BHIC sehingga 2014.”

Laporan audit forensik juga mendapati anomali biasa di kalangan semua LOA yang dikeluarkan kepada CAD dan CED dan beberapa pengeluar peralatan asal – kebanyakan LOA telah dikeluarkan sebelum BNS dan Kementerian Pertahanan menandatangani sebarang kontrak.

“Ia kelihatan tidak normal, kerana beberapa pembolehubah berkaitan kontrak tidak menjadi kenyataan sejak rundingan dan perbincangan mengenai isu teknikal sedang berjalan dalam tempoh ini.

“Penandatanganan LOA tanpa mengenal pasti keperluan yang tepat terbukti mahal dan membawa kesukaran untuk memantau pencapaian kemajuan,” kata laporan itu.

Pada masa sama, beberapa kelemahan didapati dalam penyediaan LOA kerana ia tidak ditapis oleh jabatan perundangan kumpulan BNS sebelum ia dikeluarkan kepada pembekal.

“Ketika semakan kami terhadap mesyuarat lembaga pengarah BHIC bertarikh 14 Mei 2014, Tan Sri Ahmad Ramli Mohd Nor menyatakan bahawa semua kontrak LCS telah disemak oleh peguam luar yang berwibawa.

“Bagaimanapun, kami tidak menjumpai sebarang laporan/dokumen untuk mengesahkan bahawa peguam luar telah diambil bekerja oleh pihak pengurusan BNS.

“Adalah luar biasa untuk ambil perhatian bahawa walaupun mempunyai jabatan undang-undang dalaman, Ahmad Ramli memilih untuk melibatkan peguam luar untuk menyemak kontrak,” kata laporan audit forensik itu.

Berita berkaitan
Kumpulan pemerhati rasuah gesa dedah perjanjian tambahan LCS
October 11, 2023· Isu semasa
Selepas pendedahan PAC, MINDEF nafi AGC tak dilibatkan dalam perjanjian LCS
October 10, 2023· Isu semasa
Program PLKN dihidupkan semula, kata Menteri Pertahanan
October 9, 2023· Isu semasa
MINDEF dibidas PAC ekoran perjanjian dimerterai tanpa persetujuan AGC
October 9, 2023· Isu semasa
Popular
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
November 29, 2023
Kes bunuh teman wanita: Pemandu lori dipenjara 35 tahun, 12 sebatan
November 29, 2023
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
November 29, 2023
Sekumpulan gajah di Gerik pijak kereta, sekeluarga berdepan keadaan cemas
November 27, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh teman wanita: Pemandu lori dipenjara 35 tahun, 12 sebatan
15 jam lalu · Isu semasa
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
16 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah benarkan pasport Muhyiddin dipulangkan untuk sementara
23 jam lalu · Isu semasa
Mangsa banjir di Terengganu, Kelantan kekal setakat pagi ini
23 jam lalu · Isu semasa
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
23 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Agihan saksama kepada sekolah cina walaupun tak dihargai
7 jam lalu
[VIDEO] Sanusi konsisten salur peruntukan pembangkang Kedah sejak 2020
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok