SIRIM perjelas isu sijil pelitup muka, tak ulas jenama dikeluarkan menantu PM?

Sijil yang dikeluarkan bagi pelitup muka bertujuan memastikan produk berkualiti dan selamat kepada pengguna.

Ujian dan pensijilan SIRIM QAS International dikeluarkan ke atas pelitup muka bertujuan untuk memastikan ia berkualiti, bagaimanapun agensi itu tidak mengulas mengenai jenama pelitup muka menantu Perdana Menteri (PM) yang tular dalam video terputus talinya sebanyak dua kali.

Menurut Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan SIRIM, Datuk Dr Ahmad Sabirin Arshad, tanda MS SIRIM melalui ujian dan proses pengauditan teliti yang dijalankan bagi produk yang dihasilkan atau dijual di Malaysia adalah bagi menjamin keselamatan seterusnya kualiti untuk memelihara kepentingan pengguna.

SIRIM QAS International menjalankan ujian berdasarkan standard SIRIM 40, CWA 17553, AFNOR SPEC S76-001, MS 2323 atau BS EN 149, untuk mengukur fungsi, kualiti dan keselamatan pelitup muka bukan perubatan.

“Ini termasuk menentukan ia mampu melindungi pemakai daripada jangkitan selain selesa untuk dipakai dan mudah bernafas. Semua standard ini menetapkan pelitup muka bukan perubatan perlu mempunyai sekurang-kurangnya 70 peratus kadar kecekapan penapisan,” katanya dalam kenyataan.

Terdahulu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengumumkan bermula 1 Januari 2023, pelitup muka bukan perubatan memerlukan pensijilan dan label SIRIM sebelum dijual.

Arahan ini selaras dengan Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Pelitup Muka Bukan Perubatan) 2022 dan bertujuan memastikan pelitup muka bukan perubatan, sama ada keluaran tempatan atau yang diimport, mematuhi standard keselamatan yang ditetapkan.

Beliau turut memberi maklum balas berkaitan kegusaran pengguna mengenai kenaikan harga pelitup muka bukan perubatan berikutan ujian dan pensijilan mandatori terhadap produk tersebut.

Dalam perkembangan lain, SIRIM QAS International akan mengadakan beberapa sesi libat urus bersama pengilang dan pemain industri berkaitan proses ujian dan pensijilan pelitup muka bukan perubatan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR