Sikap tak peduli punca ramai tidak guna aplikasi MySejahtera: Laporan

Sedikit sahaja rakyat Malaysia yang masih menggunakan aplikasi pengesanan MySejahtera Covid-19 dalam beberapa minggu kebelakangan ini untuk memasuki premis perniagaan, walaupun kerajaan akan memansuhkan syarat daftar masuk hanya mulai Ahad (1 Mei).

Pakar percaya penurunan mendadak imbasan kod QR aplikasi MySejahtera, disebabkan oleh sikap tidak peduli dan pandangan bahawa Covid-19 bukan lagi ancaman kepada kesihatan awam.

Menurut data yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan (KKM), purata daftar masuk harian di premis berdaftar menggunakan aplikasi itu turun 30.3 peratus, atau sebanyak 7.4 juta, dalam tempoh dua minggu dari 25 Mac hingga 9 April.

Malaysia beralih ke fasa peralihan endemik – hidup bersama virus SARS-CoV-2 pada 1 April, tetapi masih memerlukan orang ramai menggunakan aplikasi MySejahtera sebelum memasuki pusat beli-belah, kedai dan pejabat.

Ddenda yang berat bagi mereka yang melanggar peraturan ini, masih berkuat-kuasa.

Mulai awal 2020, penggunaan aplikasi untuk semua perniagaan di seluruh negara diwajibkan bagi membantu KKM mengesan mereka yang terdedah kepada Covid-19, supaya boleh diberi amaran dan mungkin diasingkan untuk melindungi orang lain daripada virus itu.

Mengikut Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit, mereka yang melanggar peraturan mendaftar masuk menggunakan aplikasi itu boleh dikenakan denda maksimum RM1,000, manakala perniagaan boleh didenda RM10,000.

Semalam, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata orang ramai tidak lagi diwajibkan untuk mengimbas kod QR MySejahtera apabila memasuki premis mulai 1 Mei.

Tetapi beliau menasihatkan rakyat Malaysia untuk mengaktifkan fungsi pengesanan aplikasi untuk tujuan mengesan kontrak rapat.

Seorang tutor Josiah Ng antara individu yang berhenti daripada menggunakan aplikasi MySejahtera itu, lapor Straits Times Singapura.

“Sangat menjengkelkan apabila terpaksa menggunakan telefon anda dan mengimbas kod QR sebelum dibenarkan masuk ke pusat beli-belah. Akan ada barisan yang panjang kerana ia sepatutnya hanya mengambil beberapa saat” kata lelaki berusia 29 tahun yang berhenti menggunakan aplikasi itu bulan lalu.

“Apa gunanya. Kita akan terus hidup dengan Covid-19,” katanya.

Menyuarakan sentimen yang sama, penganjur Natasha Ibrahim berkata kekurangan penguatkuasaan telah menyebabkan beliau tidak lagi menggunakan aplikasi itu.

“Tidak kira betapa saya cuba mematuhi peraturan, ia sangat memenatkan. Tambahan pula, jangkitan Covid-19 terkini tidak seteruk sebelum ini dan kekurangan penguatkuasaan tidak membantu,” kata wanita berusia 25 tahun itu. penganjur jualan di pusat beli-belah.

Bimbang bahawa sikap tidak peduli telah berlaku, Pakar Epidemiologi Universiti Malaya (UM) Profesor Datuk Dr Awang Bulgiba Awang Mahmud, berkata:

“Terdapat begitu banyak gembar-gembur mengenai penyakit endemik, tanpa benar-benar memahami apa maksudnya.”

Beliau berkata sebab kedua mungkin ialah wujud kekurangan penguatkuasaan pengimbasan kod QR sekarang dan premis mungkin berpendapat mereka tidak dikenakan tindakan sekiranya ada individu yang tidak mengimbas MySejahtera.

Kemungkinan sebab ketiga, katanya, adalah kes mahkamah yang sedang berjalan membabitkan syarikat yang terlibat dengan MySejahtera.

“Ini nampaknya telah membawa kepada gesaan agar orang ramai tidak menggunakan aplikasi itu, kerana bimbang data mereka digunakan untuk tujuan selain kesihatan,” katanya yang juga Pengerusi Pasukan Petugas Analisis dan Strategi Epidemiologi Covid-19.

Aplikasi itu baru-baru ini terlibat dalam kontroversi selepas Jawatankuasa Kira-kira Awam kerajaan mempersoalkan isu kontrak rasmi yang ditandatangani antara kerajaan dan sebuah syarikat, menimbulkan kebimbangan orang ramai mengenai keselamatan dan pemilikan data peribadi pengguna.

Rintangan yang semakin meningkat terhadap penggunaan aplikasi itu boleh menyebabkan situasi kesedaran yang buruk terhadap Covid-19 di pihak KKM, katanya.

Mengulas pengumuman terbaru KKM, beliau berkata:

“Kebanyakan kes semasa tidak dikaitkan sekarang, Jadi saya rasa pengesanan kontak rapat tidak lagi menjadi keutamaan. Saya rasa ini akan menjadi titik yang sah untuk menggugurkan keperluan daftar masuk.”

Data kerajaan menunjukkan bahawa 81.5 peratus penduduk Malaysia telah diberi vaksin sepenuhnya. Sebaliknya, ini bermakna 18.5 peratus daripada jumlah 33 juta penduduk tidak divaksinasi atau hanya divaksinasi sebahagian sahaja.

Daripada mereka yang diberi vaksin sepenuhnya, 16,020,386 individu dewasa atau 68.1 peratus telah menerima dos penggalak.

BERITA BERKAIT
POPULAR