Sidang Parlimen secara hibrid akan dikaji, kata Takiyuddin

Cadangan untuk mengadakan persidangan Dewan Rakyat dan Dewan Negara secara hibrid sedang dikaji Putrajaya sebagai jaminan institusi Parlimen dapat memainkan peranan dengan baik walaupun ketika negara masih berdepan cabaran pandemik Covid-19.

Perbincangan untuk merealisasikan cadangan tersebut sudah diadakan selepas satu mesyuarat secara maya dengan kedua-dua Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Dewan Negara serta Timbalan-Timbalan Yang Dipertua bagi membincangkan perkara berkaitan persiapan ke arah pelaksanaan Parlimen secara hibrid itu.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan, perkara yang sedang diteliti termasuk aspek infrastruktur, teknikal, undang-undang, peraturan dan kewangan sekiranya cadangan tersebut dilaksanakan.

“Mesyuarat hari ini pada dasarnya bersetuju dengan pelan konsep Parlimen hibrid yang berasaskan penyertaan Ahli Parlimen secara kehadiran fizikal dan juga secara maya,” katanya dalam kenyataan di sini.

“Mesyuarat turut memutuskan supaya kajian lebih terperinci dibuat segera bagi menyediakan kertas lengkap yang akan diangkat dalam waktu terdekat untuk pertimbangan dan kelulusan Jemaah Menteri,” katanya.

Malaysia ketika ini sedang melalui tempoh Darurat selepas Yang di-Pertuan Agong telah berkenan menggunakan kuasa Baginda berdasarkan Fasal (1) Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan untuk menguatkuasakan perintah tersebut.

Baginda yakin bahawa Darurat ini merupakan langkah paling berkesan buat masa ini bagi menghadapi pandemik Covid-19 yang kini mencecah angka yang sangat membimbangkan dalam negara.

Tempoh Darurat ini berkuat kuasa sehingga 1 Ogos 2021 atau satu tarikh yang lebih awal jika angka kes positif Covid- 19 dapat dikawal dan diturunkan dengan berkesan.

BERITA BERKAIT
POPULAR