Siasatan kes Ebit Liew masih berjalan, kata PDRM

Siasatan kes gangguan seksual melibatkan pendakwah popular Ustaz Ebit Lew masih berjalan, kata Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Pihak berkuasa masih dalam proses mengumpul bukti berhubung siasatan yang dijalankan terhadap pendakwah tersebut, kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abd. Jalil Hassan.

“Kita sedang kumpul bukti bagi melengkapkan kertas siasatan.

“Selain itu, kita minta mana-mana pihak yang mempunyai maklumat berhubung kes itu diminta tampil menyalurkan maklumat kepada pihak polis,” katanya dipetik portal Utusan Online.

Pada Ogos lalu, siasatan terhadap pendakwah terkenal, Ebit Lew dilakukan selepas polis menerima laporan daripada beberapa individu yang mendakwa pendakwah itu melakukan gangguan seksual.

Bertindak atas laporan itu polis membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan, Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 serta Seksyen 23 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Ebit, 37, dipanggil polis pada 19 Ogos lalu untuk dirakam keterangan berhubung penyebaran video gangguan seksual yang dikaitkan dengan Ebit.

Bagaimanapun, Ebit ketika ditemui media sebaik sahaja selesai memberi keterangan mendakwa dakwaan tersebut berunsur fitnah ke atas dirinya.

BERITA BERKAIT
POPULAR