Siasatan jenayah fitnah terhadap Muhyiddin zalim: Kumpulan peguam

March 15, 2023 · Isu semasa

Kumpulan peguam Lawyers for Liberty (LFL) membidas tindakan kerajaan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) yang membuat aduan jenayah fitnah terhadap bPengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sebaliknya, kumpulan hak asasi manusia itu berkata Putrajaya sepatutnya memfailkan tindakan sivil terhadap bekas Perdana Menteri itu, bukan laporan polis mendakwa berlakunya fitnah.

Pengarah LFL, Zaid Malek berkata, tindakan Setiausaha Politik Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, Kamil Abdul Munim, membuat laporan polis mendakwa berlakunya fitnah “mengejutkan dan tidak demoktratik”.

“Kami merujuk kepada pengumuman polis semalam bahawa mereka telah membuka penyiasatan untuk jenayah fiynah di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan terhadap Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin atas dakwaan kenyataan berunsur fitnah terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Kesalahan itu membawa hukuman penjara.

“Jelas sekali laporan polis itu tidak mungkin dibuat tanpa kelulusan Anwar. Dan tujuan laporan polis itu jelas adalah untuk menutup kritikan terhadap Anwar oleh lawan politiknya Muhyidin dan mungkin orang lain yang memilih untuk mengkritik Anwar.

“Bercanggah dengan undang-undang dan Perlembagaan, serta zalim apabila perdana menteri atau mana-mana menteri bergantung kepada pihak berkuasa untuk menyekat sebarang ucapan yang ‘mewujudkan persepsi negatif’ terhadap kepimpinan mereka, seperti yang didakwa oleh setiausaha politik Anwar.

“Jika Anwar atau sesiapa dalam kerajaan merasakan mereka telah difitnah, ada jalan lain di mahkamah sivil untuk mereka membersihkan nama. Dalam demokrasi kita, perdana menteri tidak mempunyai status istimewa bawah undang-undang yang membezakannya daripada rakyat biasa.

“Salah di sisi undang-undang untuk beliau menggunakan polis bagi mempertahankan reputasinya,” katanya dalam kenyataan di laman sesawang LFL hari ini (15 Mac 2023).

Zaid mempersoalkan Anwar sama ada beliau masih ingat bagaimana ahli Pakatan Harapan (PH) disiasat polis kerana mengkritik bekas perdana menteri Najib Razak.

Beliau menggesa Anwar mengarahkan pembantunya menarik balik laporan polis dengan segera dan membawa perkara itu ke mahkamah sivil.

“Sementara itu, polis mesti menghentikan serta-merta sebarang siasatan jenayah bagi kenyataan yang didakwa berunsur fitnah,” katanya.

Sebelum ini, Kamil membuat laporan polis terhadap Muhyiddin berhubung dakwaan Presiden Bersatu itu bahawa kerajaan menyalahgunakan agensi penguatkuasaan untuk penganiayaan politik.

Polis Putrajaya kemudiannya berkata, siasatan telah bermula bagi kes fitnah dan penggunaan kemudahan rangkaian secara tidak wajar.

Semalam, Ketua Polis Putrajaya Asmadi Abdul Aziz berkata, Muhyiddin akan dipanggil untuk memberi keterangan.

Berita berkaitan
Kertas siasatan penganjuran program ‘Jom Ziarah Gereja’ dibuka: Polis
March 19, 2023· Isu semasa
Polis nafi wujud rancangan himpunan besar-besaran untuk tumbangkan kerajaan
March 19, 2023· Isu semasa
Usaha normalisasi gaya hidup songsang tak boleh diterima, kata Menteri
March 14, 2023· Isu semasa
Skandal LCS, PMX kata siasatan tak cukup pula walaupun sudah ada laporan PAC
March 14, 2023· Isu semasa
Popular
Isteri pelakon bawa watak Anwar mohon cerai: Laporan
March 20, 2023
Selama tiga minggu berturut-turut pelabur asing lari dari Malaysia
March 20, 2023
Kempen antirasuah Anwar hanya mahu singkir pembangkang: Tun M
March 20, 2023
Che’gu Bard dakwa Anwar, DAP lindungi kesalahan menteri KBS
March 20, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Indira kemuka saman 8 negeri tuntut isytihar tukar agama unilateral tak sah
6 jam lalu · Isu semasa
Kos haji bagi B40 kekal RM10,980 dengan RM400 juta peruntukan bantuan
9 jam lalu · Isu semasa
Jangan kata kita nak bunuh TnG, kata Loke
9 jam lalu · Isu semasa
Che’gu Bard dakwa Anwar, DAP lindungi kesalahan menteri KBS
11 jam lalu · Isu semasa
Kempen antirasuah Anwar hanya mahu singkir pembangkang: Tun M
11 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Anak muda pantang ditipu, lebih yakin dengan Perikatan
16 jam lalu
[VIDEO] Sertai Pakatan dakyah ‘cybertrooper’, PAS tawakal dengan Bersatu
21 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok