Shahidan gesa henti campur tangan politik dalam isu Sungai Baru

June 25, 2022 · Isu semasa

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Dr Shahidan Kassim meminta pihak tidak berkaitan berhenti masuk campur dan mempolitikkan isu pengambilan tanah projek pembangunan semula unit kediaman di Sungai Baru, Kampung Baru di sini yang masih dalam proses rundingan.

Beliau turut meminta agar kumpulan penduduk yang masih tidak bersetuju dalam proses pengambilan tanah tidak keliru dan terpengaruh dengan pihak yang sekadar mahu “menangguk di air keruh” dengan berlagak “hero”, lapor Bernama.

“Orang yang punya tanah lebih berhak daripada orang lain, mereka menyuarakan pendapat mereka cuma tersalah sikit apabila pendapat itu disalurkan kepada pihak yang mahu mengambil kesempatan.

Saya mungkin dicabar oleh pihak lain, cabarlah saya tidak ada masalah tapi saya tetap memihak kepada orang punya tanah, tidak perlulah cari orang lain kerana kita (kerajaan) yang akan buat keputusan, tapi kalau orang lain nak jadi hero terpulanglah,” katanya pada sidang media program Self Defence Awareness @ Jihad Dadah di sini hari ini.

Menurut Perbadanan Kampong Bharu, sejumlah 291 pemilik lot dan unit flat (27 lot teres dan 264 unit flat) yang mewakili 88.72 peratus pemilik telahpun bersetuju dengan projek pembangunan semula itu dan pada masa sama pemaju terus berusaha berjumpa dan mengadakan sesi libat urus bersama pemilik 37 lot rumah teres yang tidak bersetuju.

Program sehari Self Defence [email protected] Jihad Dadah dianjurkan Persekutuan Seni Silat Cekak Pusaka Ustaz Hanafi Malaysia (Pusaka Hanafi Malaysia), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) di Wangsa Walk Mall hari ini bertujuan memupuk kesedaran umum agar berwaspada dengan risiko jenayah luar jangka selain mempersiapkan diri dengan asas pertahanan diri.

Dalam pada itu, ketika ditanya berkenaan kenyataan Ahli Parlimen Ketereh Tan Sri Annuar Musa yang memberi bayangan terdapat beberapa lagi pemecatan beberapa individu di dalam parti susulan pengguguran Ahli Parlimen Pasir Salak Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman sebagai Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Shahidan berharap parti akan memberi lebih perhatian kepada aspek penyatuan ummah.

Bekas Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perlis itu juga melahirkan rasa kesal atas isu terbabit dan menyifatkan soal pemecatan tidak seharusnya berlaku selain berpandangan masih ada ruang dan peluang untuk parti memperkukuh perpaduan dalam memberi keyakinan kepada rakyat untuk terus menerajui negara.

“Saya percaya Presiden UMNO (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) juga ingin meninggalkan legasi yang menyatukan ummah,” katanya.

Kalau sebelum PRU (Pilihan Raya Umum) memecah-belahkan ummah, kita buat pilihan raya kita akan rugi, payah menang,” katanya.

Berita berkaitan
Isu pertemuan PN: Wan Saiful bidas Ismail Sabri buat penipuan dan tak beradab
3 jam lalu· Politik
Perbicaraan Najib wajar ditangguh sehingga siasatan Nazlan selesai: Hisyam Teh
7 jam lalu· Isu semasa
9 bekas Menteri Pertahanan, siapa bertanggungjawab dalam skandal LCS? soal Kit Siang
8 jam lalu· Isu semasa
UMNO Bahagian cadang Ku Nan kekal sebagai calon di Putrajaya: Laporan
9 jam lalu· Politik
Popular
Permohonan Najib ‘cacat, pentingkan diri sendiri’, kata pendakwaan
August 15, 2022
Perbicaraan Najib wajar ditangguh sehingga siasatan Nazlan selesai: Hisyam Teh
August 15, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Tak adil dakwa laporan LCS fitnah hanya kerana Pengerusi PAC dari DAP
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kejatuhan harga minyak, kadar faedah China jejas nilai ringgit
1 jam lalu · Isu semasa
Dewan Negara lulus empat RUU
2 jam lalu · Isu semasa
Bursa Malaysia ditutup rendah
2 jam lalu · Isu semasa
KKM mohon lebih banyak dana penjagaan kesihatan awam
3 jam lalu · Isu semasa
Skandal kapal tak siap: Bekas pegawai tinggi BNS didakwa esok
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
8 jam lalu
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok