Shafee fail rayuan Mahkamah Tinggi tolak Laidlaw wakili Najib: Laporan

August 24, 2022 · Isu semasa

Peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonan Peguam Diraja Britain (QC) Jonathan James Laidlaw untuk dibenarkan menjalani latihan di Malaysia dengan tujuan akhir mewakili Datuk Seri Najib Razak.

Firma guaman Shafee – Shafee & Co – memfailkan rayuan itu di Mahkamah Persekutuan pada Isnin, 22 Ogos, menurut notis rayuan dilaporkan Malay Mail setelah melihatnya.

Sehubungan itu, Laidlaw yang berpangkalan di United Kingdom menyatakan dia ingin merayu terhadap keputusan hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ahmad Kamal Md Shahid pada 21 Julai mengikut Seksyen 19 Akta Profesion Undang-undang.

Pengerusi Jawatankuasa Peguam Kuala Lumpur Vivek Sukumaran mengesahkan perkara itu ketika dihubungi Malay Mail.

“Salinan termeterai notis rayuan telah diserahkan pada 23 Ogos kepada Majlis Peguam, Jawatankuasa Peguam KL, Jabatan Peguam Negara serta pendaftar Mahkamah Tinggi yang menangani perkara itu,” katanya.

Vivek berkata Jawatankuasa Peguam KL berhasrat untuk meneliti isu-isu berkaitan rayuan tersebut dengan mengambil kira keadaan terkini iaitu keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengekalkan sabitan dan hukuman terhadap Najib dalam kes SRC International Sdn Bhd (SRC).

Apabila ditanya, beliau turut mengesahkan firma Shafee adalah peguam cara dalam rekod rayuan itu.

Portal itu melaporkan mereka juga memperoleh pengesahan berasingan daripada peguam Rahmat Hazlan yang mewakili Laidlaw berhubung notis rayuan itu yang difailkan pada 22 Ogos – sehari sebelum Najib dihantar ke penjara.

Seorang wakil dari Jabatan Peguam Negara juga kemudian mengesahkan bahawa notis rayuan telah disampaikan kepada mereka melalui e-mel, menurut Malay Mail.

Pada 31 Mei, Laidlaw memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur untuk diterima di bawah Seksyen 18(1) Akta Profesion Undang-undang bagi menjalankan amalan di Malaysia kerana Najib mahu mengupahnya untuk rayuan akhir kes SRC di Mahkamah Persekutuan, dengan mendakwa dia “memiliki kelayakan khas, pengalaman dan kepakaran yang tidak ada” dalam kalangan peguam di Malaysia.

Dalam notis usul pemula, Laidlaw memohon diterima bekerja sebagai peguam bela dan peguam cara untuk hadir sebagai peguam utama Najib dalam kes SRC dan perkara lain yang mungkin termasuk pendengaran perbicaraan dan rayuan yang sedang berjalan.

Di bawah Seksyen 18(1), Mahkamah Tinggi boleh menerima seseorang – yang layak diterima masuk sebagai peguam di Malaysia jika dia warganegara Malaysia atau pemastautin tetap – untuk menjalankan amalan sebagai peguam di sini, bagi tujuan apa-apa satu kes dan jika syarat tertentu dipenuhi.

Bagaimanapun, Seksyen 18(3) mewajibkan mahkamah mengambil kira pandangan “Peguam Negara, Setiausaha Majlis Peguam dan Jawatankuasa Peguam Negeri di negeri di mana kausa atau perkara itu hendak didengar. dan pihak yang satu lagi kepada sebab atau perkara itu.”

Semalam, Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta yang dijatuhkan ke atas Najib bagi kesalahan menyeleweng RM42 juta dana SRC International.

Najib telah didapati bersalah atas satu pertuduhan salah guna kuasa, tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram.

Berita berkaitan
Rayuan pendakwaan terhadap keputusan mahkamah bebas Muhyiddin pada 28 Feb
September 27, 2023· Isu semasa
Kerusi Kemaman: PAS akan teliti sama ada merayu atau tidak keputusan mahkamah
September 27, 2023· Politik
Mahkamah kembalikan perintah pengharaman buku Gay is Okay! A Christian Perspective”
September 25, 2023· Isu semasa
Rayuan difailkan berhubung pembebasan kes rasuah Bung Moktar dan isteri
September 19, 2023· Isu semasa
Popular
Banjir: Mangsa di Kedah dan Perlis meningkat tapi kerajaan pusat seakan tak endah
September 29, 2023
Larikan seorang penganggur, enam ditahan termasuk pegawai dan anggota polis
September 29, 2023
Pengenalan caj bayaran QR tak bebankan golongan berpendapatan rendah: PMX
September 29, 2023
Kes bunuh: Lelaki tikam isteri sehingga mati serah diri kepada polis
September 30, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh: Lelaki tikam isteri sehingga mati serah diri kepada polis
3 jam lalu · Isu semasa
Stadium Shah Alam diroboh selewat-lewatnya pada November: Amirudin
3 jam lalu · Isu semasa
Tiga PPS di Kedah ditutup, mangsa banjir menurun
23 jam lalu · Isu semasa
Larikan seorang penganggur, enam ditahan termasuk pegawai dan anggota polis
23 jam lalu · Isu semasa
Pengenalan caj bayaran QR tak bebankan golongan berpendapatan rendah: PMX
September 29, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak wajar polis pantau PN setiap jam, ganggu kempen calon
6 jam lalu
[VIDEO] Dakwaan Menteri jejas pelancongan, boleh ke Langkawi pakai seluar pendek
September 27, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok