Shafee fail rayuan Mahkamah Tinggi tolak Laidlaw wakili Najib: Laporan

August 24, 2022 · Isu semasa

Peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonan Peguam Diraja Britain (QC) Jonathan James Laidlaw untuk dibenarkan menjalani latihan di Malaysia dengan tujuan akhir mewakili Datuk Seri Najib Razak.

Firma guaman Shafee – Shafee & Co – memfailkan rayuan itu di Mahkamah Persekutuan pada Isnin, 22 Ogos, menurut notis rayuan dilaporkan Malay Mail setelah melihatnya.

Sehubungan itu, Laidlaw yang berpangkalan di United Kingdom menyatakan dia ingin merayu terhadap keputusan hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ahmad Kamal Md Shahid pada 21 Julai mengikut Seksyen 19 Akta Profesion Undang-undang.

Pengerusi Jawatankuasa Peguam Kuala Lumpur Vivek Sukumaran mengesahkan perkara itu ketika dihubungi Malay Mail.

“Salinan termeterai notis rayuan telah diserahkan pada 23 Ogos kepada Majlis Peguam, Jawatankuasa Peguam KL, Jabatan Peguam Negara serta pendaftar Mahkamah Tinggi yang menangani perkara itu,” katanya.

Vivek berkata Jawatankuasa Peguam KL berhasrat untuk meneliti isu-isu berkaitan rayuan tersebut dengan mengambil kira keadaan terkini iaitu keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengekalkan sabitan dan hukuman terhadap Najib dalam kes SRC International Sdn Bhd (SRC).

Apabila ditanya, beliau turut mengesahkan firma Shafee adalah peguam cara dalam rekod rayuan itu.

Portal itu melaporkan mereka juga memperoleh pengesahan berasingan daripada peguam Rahmat Hazlan yang mewakili Laidlaw berhubung notis rayuan itu yang difailkan pada 22 Ogos – sehari sebelum Najib dihantar ke penjara.

Seorang wakil dari Jabatan Peguam Negara juga kemudian mengesahkan bahawa notis rayuan telah disampaikan kepada mereka melalui e-mel, menurut Malay Mail.

Pada 31 Mei, Laidlaw memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur untuk diterima di bawah Seksyen 18(1) Akta Profesion Undang-undang bagi menjalankan amalan di Malaysia kerana Najib mahu mengupahnya untuk rayuan akhir kes SRC di Mahkamah Persekutuan, dengan mendakwa dia “memiliki kelayakan khas, pengalaman dan kepakaran yang tidak ada” dalam kalangan peguam di Malaysia.

Dalam notis usul pemula, Laidlaw memohon diterima bekerja sebagai peguam bela dan peguam cara untuk hadir sebagai peguam utama Najib dalam kes SRC dan perkara lain yang mungkin termasuk pendengaran perbicaraan dan rayuan yang sedang berjalan.

Di bawah Seksyen 18(1), Mahkamah Tinggi boleh menerima seseorang – yang layak diterima masuk sebagai peguam di Malaysia jika dia warganegara Malaysia atau pemastautin tetap – untuk menjalankan amalan sebagai peguam di sini, bagi tujuan apa-apa satu kes dan jika syarat tertentu dipenuhi.

Bagaimanapun, Seksyen 18(3) mewajibkan mahkamah mengambil kira pandangan “Peguam Negara, Setiausaha Majlis Peguam dan Jawatankuasa Peguam Negeri di negeri di mana kausa atau perkara itu hendak didengar. dan pihak yang satu lagi kepada sebab atau perkara itu.”

Semalam, Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta yang dijatuhkan ke atas Najib bagi kesalahan menyeleweng RM42 juta dana SRC International.

Najib telah didapati bersalah atas satu pertuduhan salah guna kuasa, tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram.

Berita berkaitan
Kes saman serangan seksual, Yusoff Rawther fail rayuan
September 30, 2022· Politik
Mahkamah Rayuan tetapkan 23 Nov keputusan cabar larangan merokok
September 8, 2022· Isu semasa
Hakim tarik diri dengar rayuan saman Azeez terhadap Guan Eng
September 8, 2022· Isu semasa
Azeez kena gastrik, keputusan rayuan batal pendakwaan kes rasuah ditangguh lagi
August 26, 2022· Isu semasa
Popular
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
October 2, 2022
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
October 2, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pakar tempatan juga ada keupayaan urus ekonomi negara, kata Menteri Ekonomi
2 jam lalu · Isu semasa
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
3 jam lalu · Isu semasa
KDN komited selesaikan isu sejuta penduduk tanpa dokumen di Sabah
8 jam lalu · Isu semasa
Rugi jika bubar MPN
9 jam lalu · Isu semasa
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sekolah jadi pusat mengundi atau penempatan mangsa banjir, soal Rina Harun
1 jam lalu
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
October 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok