Seorang penasihat khas PM lagi akan dilantik, kos anggaran bulanan RM50,000

Dewan Rakyat diberitahu hari ini anggara kerajaan membelanjakan sebanyak RM50,000 bagi membiayai satu pejabat penasihat khas kepada Perdana Menteri termasuk pegawai adalah RM50,000 dan seorang lagi penasihat bakal dilantik.

Ketika ini, terdapat dua penasihat khas sudah dilantik membabitkan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia dan agama masing-masing diisi oleh Ahli Parlimen Pengerang (MP), Datuk Seri Azalina Othman dan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama Islam), Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas) Datuk Seri Abdul Latiff Ahmad memberitahu dewan seorang lagi penasihat khas kesihatan PM bakal dilantik, kos RM50,000 tersebut termasuklah gaji dan emolumen penasihat khas serta pegawai yang dilantik.

“Kos ini termasuklah bayaran gaji dan emolumen penasihat khas serta pegawai yang dilantik bagi menguruskan hal ehwal dasar dan operasi di pejabat berkenaan.

“Penasihat-penasihat yang dilantik ini adalah dalam kalangan mereka yang mempunyai jaringan hubungan, pengalaman dan kepakaran dalam hal-hal berkaitan dengan skop tugas mereka yang boleh memberi faedah kepada usaha pembangunan negara selari dengan konsep Keluarga Malaysia,” katanya.

Terdahulu, soalan berhubung isu penasihat khas dibangkitkan MP Kubang Pasu, Datuk Amiruddin Hamzah.

Baru-baru ini, seorang MP DAP mempersoalkan langkah lantikan penasihat khas tersebut yang didakwanya menambah kos kerajaan walaupun beliau sudah mempunyai menteri yang mampu melaksanakan tanggungjawab sama.

MP Kepong, Lim Lip Eng berkata, pelantikan Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah Jamil Khir sebagai Penasihat Agama dilakukan ketika negara berdepan krisis ekonomi.

“Adakah Ismail tidak menaruh kepercayaan kepada Jemaah Menteri untuk memberi maklum balas yang diperlukan, atau adakah mereka langsung tidak kompeten?

“Sekiranya, mereka tidak mampu menunjukkan prestasi baik, sekurang-kurangnya mereka mempunyai pegawai yang boleh memberi nasihat kepada Perdana Menteri, justeru, ia hanya membuktikan Ismail tidak lagi yakin dengan sesiapa pun dalam Kabinetnya,” katanya di Dewan Rakyat.

BERITA BERKAIT
POPULAR